Xi Jinping en Emmanuel Macron in de Grote Hal van het Volk in Peking, 6 april 2023. Foto: Xinhua. More information about the rights of this work, see below article.

Macron: ‘Europa mag geen vazal worden van de VS’

In een interview op zijn terugreis uit China heeft president Macron een aantal opvallende uitspraken gedaan. Hij wil niet dat Europa mee wordt gesleurd in de Koude Oorlog tegen China en pleit voor strategische autonomie. Dat valt blijkbaar niet bij iedereen in goede aarde.

woensdag 12 april 2023 13:27
Spread the love

 

Strategische autonomie

President Macron vindt het geen goed idee om de Verenigde Staten te volgen bij hun strategie om toe te werken naar een conflict rond de kwestie Taiwan. Dat zou volgens hem van de Europese staten vazallen van de VS maken. Het zal de Europeanen beletten zich strategisch autonoom op te stellen en te werken aan een derde grootmacht met een eigen defensie voor de verdediging van hun eigen belangen.

Voor de president zou ‘het grote risico’ voor Europa zijn ‘te worden meegesleept in crises die niet de onze zijn, waardoor we onze strategische autonomie niet zouden kunnen opbouwen. (…) Als er een versnelling is van de uitbarsting van het duopolie, (de VS – China, nvdr) zullen we niet de tijd of de middelen hebben om onze strategische autonomie te financieren en zullen we vazallen worden’.

Voor Macron mag Europa geen vazal worden van de VS

Dat zei hij in een interview met journalisten van Politico en Les Echos, nadat hij ook nog het lef had zich vriendschappelijk met Xi Jinping te onderhouden.

Storm van protest

Op Macrons houding en zijn uitspraken is in het Westen met een mengeling van ongeloof, verontwaardiging en woede gereageerd. Politici, waarnemers en journalisten verwijten hem dat hij is afgeweken van de lijn van EU-Comissievoorzitter Von der Leyen, dat hij de Europese eenheid verbreekt en dat hij de oefeningen van het Chinese Volksleger rond Taiwan niet heeft afgekeurd.

Een Litouws parlementslid beschuldigt Macron ervan dat hij handelt ‘in strijd met de strategische belangen van de EU en de NAVO’. Diegenen die de Franse president aanvallen kunnen zich nauwelijks voorstellen dat zijn visie afwijkt van die in het Witte Huis, waar van China ‘een autocratie’ wordt gemaakt die ‘zich zou voorbereiden om Azië’, of zelfs de hele wereld te overheersen.

Het is onthullend hoe bepaalde westerlingen bereid zijn om front te vormen met de aan oorlogskoorts lijdende Amerikaanse politieke elite

Ook in zijn eigen land zijn sommigen niet te spreken over hun president. Antoine Bondaz van de Fondation pour la Recherche Stratégique vindt het bijvoorbeeld onvoorstelbaar dat Macron ‘de neiging lijkt te hebben Washington evenzeer de schuld te geven van de escalatie rond Taiwan als Beijing’.

Scherpslijper Marco Rubio (parlementslid van de VS) reageerde met ‘als het zo zit met de Europeanen, laat ze dan de Oekraïense crisis maar in hun eentje opknappen’. De regering Biden zelf vergoelijkt de zaak echter, in elk geval voorlopig, en wijst op de goede diensten die de Franse marine op last van Macron verleent met patrouilles ‘voor de vrije doorvaart’ in de Zuid-Chinese Zee.

Het is zeer onthullend hoe eensgezind en bereid bepaalde westerlingen zijn om front te vormen met de aan oorlogskoorts lijdende Amerikaanse politieke elite.

Verdeeld Europa

Macrons dromen over een ‘derde macht naast de VS en China’ zijn misschien niet haalbaar, maar ze laten wel zien dat een deel van de Europese elite doorheeft hoezeer in elk geval de Europese economie en zelfstandigheid te lijden heeft van het innige bondgenootschap met de oude Amerikaanse hegemonie.

Volgens de Nederlandse Chinakenner Fred Sengers komt de ‘verontwaardiging over Macron vooral uit de VS’ en geven in Europa hoofdzakelijk ‘anti-Chinese haviken en trans-Atlantische houwdegens kritiek’. Maar Sengers neemt wel waar dat het Nederlandse kabinet de laatste maanden ‘een trans-Atlantische ruk heeft gemaakt en zich achter Amerikaans anti-Chinees beleid heeft geschaard’.

“Nederland heeft de laatste maanden een trans-Atlantische ruk gemaakt en zich achter Amerikaans anti-Chinees beleid geschaard”

Komt daarbij dat ‘het kabinet nogal eigenstandig heeft gehandeld’, bijvoorbeeld in de kwestie ASML[1] en dat het kabinet Rutte ‘achteraf pas Europees ruggespraak heeft gehouden in een klaarblijkelijke poging dekking te zoeken tegen mogelijke Chinese sancties’.

Frankrijk zou zichzelf zien ‘als een belangrijke producent van halfgeleiders, een positie die Frankrijk met Europa wil uitbouwen om minder technologisch afhankelijk te worden van China én de VS’. Redenen genoeg voor Sengers om zeer benieuwd te zijn naar wat het bezoek van Macron aan Nederland deze week zal geven.

Het is nog maar de vraag of en in welke mate de anti-China hetze in Europa verf zal pakken. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

 

Dit is een ingekorte versie van een artikel dat eerder op chinasquare.be verscheen.

 

Bronnen: Politico, SkyNews, Financial Times, Global Times, The Guardian, The Geopolitics.com, The Morning Star, blogaap.nl, Worker’s World, Friends of Socialist China, Wikipedia

 

Disclaimer Foto.

 

Note:

[1] ASML is een Nederlands hightechbedrijf dat belangrijke machines voor de halfgeleiderindustrie produceert, in het bijzonder steppers en scanners, die worden gebruikt bij het maken van chips. In februari 2023 hebben Nederland, Japan en de VS een mysterieus akkoord gesloten om China niet te voorzien van de modernste chipmachines. (nvdr)

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!