De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

illustratie inlegkruisje
© RV
JOETZ vzw

Maak een einde aan menstruatiearmoede en menstruatieschaamte

Klinkt menstruatiearmoede en menstruatieschaamte onbekend in je oren? Geen geld hebben om maandverband of tampons te kopen, niet durven praten over je regels: het komt veel voor. 1 op de 8 personen die ongesteld worden tussen 12 en 25 jaar heeft niet de middelen om menstruatiemateriaal te kopen. JOETZ vzw kaart dit probleem in het onderwijs en jeugdwerk aan door 15.000 menstruatiematerialen gratis te verdelen op de Wereldmenstruatiedag, voorbije zaterdag 28 mei.

maandag 30 mei 2022 15:37
Spread the love

 

JOETZ vzw wil met dit project meer educatie en bewustmaking rond menstruatie, menstruatiearmoede en menstruatieschaamte creëren. Het is van belang aandacht te besteden aan deze onderwerpen vanaf het basisonderwijs, om het taboe rond de problematiek te doorprikken. Bij de meeste personen die ongesteld worden, begint dit tussen de 12 en 14 jaar, maar dat kan ook vroeger of later zijn. Voor het eerst menstrueren  kan erg beangstigend zijn, zeker wanneer ze nog geen voorlichting hebben gehad.

Daarnaast is het goed om het onderwerp te bespreken met leeftijdsgenoten. Op die manier zorg je voor een open en veilige sfeer zonder schaamte. Daarom besloot de  gezondheidspromotor om leerkrachten en begeleiders van de mogelijkheid te voorzien om gratis menstruatiemateriaal te verkrijgen. Dankzij het initiatief ontvangt elk kind uit de  groep: 1 maandverband (nacht), 1 maandverband (dag), 1 maandverband zonder vleugels, 1  tampon met inbrenghuls, 1 tampon zonder inbrenghuls.

Sofie de Bisschop, educatief medewerker: “We willen begeleiders en leerkrachten de nodige tools in handen geven om het brede thema bespreekbaar te maken met hun leerlingen. Zo  reiken we de komende generaties de juiste kennis en vaardigheden aan om bewuste keuzes  te kunnen maken en dragen we ons steentje bij om het schaamrood van ieders lippen te  krijgen.”

Ondanks dat JOETZ vzw, P&V en de Socialistische Mutualiteiten de handen in elkaar slaan om  15.000 menstruatiematerialen gratis te verdelen, blijkt het aanbod niet voldoende te zijn. Het thema leeft enorm bij de doelgroep, ze ontvingen bestellingen van meer dan 500 scholen van het basis- en secundair onderwijs.

Wist je dat?

  • 28 mei werd gekozen als Wereldmenstruatiedag: de menstruatiecyclus duurt 28  dagen, gemiddeld ben je 5 dagen ongesteld.
  • Je op het secretariaat van je school meestal terecht kan voor maandverband of een tampon?
  • Maandverband van een huismerk of minder gekend merk van dezelfde kwaliteit zijn als duurdere merken?
  • Een menstruatiecup of wasbare maandverbanden niet alleen beter zijn voor het milieu, maar op lange termijn ook goedkoper zijn dan gewone maandverbanden en tampons?

JOETZ vzw voorziet gratis didactische middelen (infofiches, lespakketten, escape rooms, serious games, etc.) voor begeleiders en leerkrachten van het basis- en secundair onderwijs. Als gezondheidspromotor ligt de focus steeds op sensibilisering van gezondheidsproblematieken. Er is een speciale website ontwikkeld (www.healthies.be) waar  leerkrachten en begeleiders interactieve methodieken kunnen downloaden.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!