Demonstratie Londen (Foto: Xpgomes)
Nieuws, Europa, Samenleving, Londen, Rome, Bezuinigingsbeleid, Demonstraties, Hoge werkloosheid, Britse vakbonden, Belfast, Glasgow, Banenverlies, Regering-Cameron, Regering-Monti -

Londen, Belfast, Glasgow en Rome: de straat op tegen bezuinigingen

Op zaterdag 20 oktober is er in vier grote Europese steden gedemonstreerd tegen bezuinigingen van de overheid, ongelijke verdeling van rijkdom en hoge werkloosheid. 130.000 mensen in Londen, 1.000 in Belfast, 5.000 in Glasgow en duizenden in Rome lieten zien dat zij het overheidsbeleid in hun land niet zonder meer accepteren.

maandag 22 oktober 2012 19:05
Spread the love

De demonstratie in Londen was georganiseerd door vakbondskoepel Trade Union Congress (TUC), onder de noemer A Future That Works. De mars was gericht tegen het bezuinigingsbeleid van de regering-Cameron in het algemeen, en specifiek op het gebrek aan kansen voor jongeren.

De jeugdwerkloosheid in het Verenigd Koninkrijk is momenteel rond de 20 procent, wat betekent dat bijna een miljoen jongeren zonder werk zit. De politie schatte het aantal deelnemers aan de mars op 100.000, volgens het TUC waren dit er echter 130.000. Ook was er een delegatie van de Belgische socialistische vakbond ABVV onder leiding van voorzitter Rudy De Leeuw aanwezig in Londen. De mars verliep in een rustige sfeer.

Algemeen secretaris van de Britse vakbond TUC Brendan Barber zei in zijn toespraak aan het einde van de mars dat het huidige regeringsbeleid het land niet vooruit gaat helpen: “Een ding is zeker. Bezuinigingen, privatiseringen en aanvallen op arbeidersrechten zijn niet het antwoord. Zij zijn the road to nowhere. We moeten een keuze maken.”

“Tussen een toekomst met groeiende ongelijkheid, of een toekomst met gelijkheid. Tussen een toekomst van economische stagnatie en wanhoop, of een toekomst van hoop en herstel. Onze keuze is gemaakt – vandaag eisen wij a future that works.”

Ook de leider van de Labour-partij Ed Miliband sprak de menigte toe, en toonde zich solidair met de jongeren in het land die wel willen werken, maar geen job kunnen vinden. Hij maakte ook meteen van de gelegenheid gebruik om te benadrukken dat hij, indien hij premier zou worden, de bonussen voor bankiers zal belasten, het bouwen van 100.000 huizen zal steunen en de privatisering van de National Health Service (NHS) zal beëindigen.

Milibands opmerking dat een eventuele regering onder zijn partij de bezuinigingen zal moeten voortzetten om het begrotingstekort te verminderen, leverde hem boegeroep op.

Welfare Reform Bill

In het Noord-Ierse Belfast verzamelden ongeveer 1.000 mensen zich in een mars georganiseerd door het Noord-Ierse comité van de Irish Congress of Trade Unions (ICTU). Momenteel gaat de zogenoemde Welfare Reform Bill daar door het lokale parlement waarmee het gehele systeem van uitkeringen op de schop zal gaan.

Maandag wordt in het parlement van Noord-Ierland over een motie gedebatteerd, die voorstelt dat de Northern Ireland Human Rights Commission zou moeten controleren of deze Welfare Reform Bill niet in strijd gaat zijn met de rechten van de mens.

Schroothoop

5.000 mensen waren op de been in het Schotse Glasgow om ook daar te protesteren tegen de bezuinigingen en te vragen om eerlijke belasting, betere verdeling van uitkeringen en investeringen in banen voor zowel publieke als private sector.

Ook bij de demonstratie in Glasgow ging er speciale aandacht uit naar jeugdwerkloosheid. De voorzitter van de National Union of Students van Schotland gaf er een toespraak: “Wij willen niet dat door het bezuinigingsbeleid een hele generatie op de schroothoop wordt gegooid”.

Slop

In Rome werd vooral geprotesteerd tegen het banenverlies en de sluiting van fabrieken. De werkloosheid in Italië heeft zijn hoogste punt bereikt sinds 2004. De maatregelen van premier Mario Monti om het begrotingstekort van het land terug te dringen, drukken zwaar op de inkomens van de Italianen en zijn daarom allesbehalve populair.

Terwijl in Rome de mensen de straat op gingen om te demonstreren tegen zijn beleid, hield Monti een toespraak op een landbouwconferentie in Noord-Italië waarin hij zei dat het nog slechts een paar maanden zal duren voordat de eerste tekenen van herstel te zien zullen zijn. Volgens hem zal zijn regering herinnerd worden als een regering die Italië zelf uit het economische slop heeft weten te trekken zonder hulp van buitenaf.

Leidster van de Italiaanse vakbond CGIL Susanne Camusso zei dat het bezuinigingsbeleid van Monti gefaald heeft. De overheid zou zich beter richten op maatregelen die investeringen aanmoedigen en werkgelegenheid stimuleren, aldus de CGIL.

take down
the paywall
steun ons nu!