Verslag, Nieuws, België -

Lokale munt Torekes moet buurtgevoel versterken in Gentse Rabotwijk

Netwerk Vlaanderen lanceert volgende week in de Gentse Rabotwijk een project om de buurt- en milieuzorg in de wijk te stimuleren. Als beloning voor eenvoudige bijdragen zoals het plaatsen van een bloempot, krijgen bewoners de buurtmunt Torekes. Hiermee kunnen ze duurzame basisproducten aankopen en de sociale cohesie in de buurt versterken.

zaterdag 2 oktober 2010 12:44
Spread the love

Het idee komt van Bernard Litaer, een specialist in complementaire munten. “Hij toonde aan hoe complementaire munten kunnen worden gebruikt aan de euro om bepaalde doelstellingen te verwezenlijken”, zegt Matthias Bienstman van Netwerk Vlaanderen. Een sociale munt zoals de Torekes is volgens Litaer nodig, omdat het bestaande geld ons op bepaalde punten in de steek laat.

“Net zoals in de Transition Towns in Engeland proberen we met deze complementaire munt te vermijden dat het geld wegtrekt naar multinationals en grote centra. Tegelijkertijd moet deze munt de lokale economie versterken”, zegt Bienstman.

Kleine acties

Tien torekes zijn 1 euro waard en op twee manieren te verkrijgen. Ten eerste kan je ze verdienen als micropremie voor individuele handelingen zoals overschakelen op groene stroom, lid worden van Cambio of simpelweg het plaatsen van een bloembak. Die kleine acties moeten wijkbewoners die wat krap bij kas zitten en vaak uit de boot vallen in andere premiesystemen, de mogelijkheid geven ook deel te nemen aan het project.

Een tweede manier is engagement in de openbare ruimte zoals het net houden van pleinen, het mee onderhouden van een buurtbarbecue of het geven van sporttrainingen. “Actie op publiek terrein loopt via buurtorganisaties. Verenigingen organiseren acties, begeleiden ze en delen de torekes uit”, zegt Bienstman. 

Wijkgevoel

De buurtmunt Torekes moet lokale handelaars een duw in de rug te geven en bewoners stimuleren om meer in hun buurt te investeren. De Torekes worden besteed aan producten of zaken die je een wijkgevoel geven. “Met Torekes zal je dus geen vliegtuigticket kunnen kopen, maar wel producten die de duurzame consumptie bevorderen, zoals groenten en fruit, spaarlampen uit de doe-het-zelf-winkel of tweedehandskledij”, vervolgt Bienstman.

Ook kan je met deze buurtmunt tickets kopen voor theatervoorstellingen, film en openbaar vervoer. “We bieden een breed palet aan ‘cadeaus’ aan, zodat we de mensen leiden naar duurzaamheid, lokale cultuur en sociale projecten”, vervolgt Bienstman.

Negenduizend bewoners

In de Rabotwijk staan vierduizend huizen en wonen negenduizend mensen. “Vierduizend catalogi werden opgesteld in verschillende talen. Van deur tot deur zullen we die verspreiden, zodat iedereen in de buurt het concept goed begrijpt”, vertelt Bienstman

“Iedereen kan deelnemen aan het project, maar de Torekes zijn enkel bruikbaar in de wijk. Wanneer je een bijdrage hebt geleverd, kom je naar het Torekesloket dat twee dagen in de week open is. Je zegt wat je gedaan hebt, waarna er iemand komt kijken en je vervolgens de Torekes ontvangt”

Handleiding

De komende twee jaar is er een jaarlijkse evaluatie. “Indien het project succes heeft, is het aan de stad Gent om te beslissen of er een uitbreiding naar andere wijken komt. We hopen tot een soort handleiding te komen zodat we andere steden of buurten die net zoals ons met een eigen lokale munt willen werken, op weg kunnen zetten”, besluit Bienstman.

Het project wordt ondersteund door de minister van Sociale Economie Freya Van den Bossche.

take down
the paywall
steun ons nu!