De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Onbekende Oorlogsvrouw. Foto: Luc Vanheerentals

Liliane Versluys, laureate 19de Prijs Hugo De Keyser van de Leuvense Persclub

woensdag 16 februari 2022 12:36
Spread the love

 

Kunstenares Liliane Versluys is laureate van de 19de Prijs Hugo De Keyser (HDK-Prijs) van de Leuvense Persclub. Zij krijgt de prijs voor haar standbeeld van de onbekende oorlogsvrouw, een project van de Leuvense vredesbeweging.

De Leuvense Persclub reikt sinds 2003 elk jaar in februari een HDK-prijs uit. Deze prijs is vernoemd naar een overleden collega.  Hij wordt uitgereikt aan mensen, groepen of initiatieven die het afgelopen jaar het leven in Leuven aangenamer maakten in de brede zin van het woord. A

ls gevolg van de coronapandemie kan de uitreiking voor het tweede jaar op rij niet in het historische stadhuis doorgaan, maar beperkte de uitreiking zich tot  persmededeling. Naast de HDK-prijs reikt de Leuvense Persclub dit aar ook prijzen uit voor Beste Woordvoerder evenals een Life Time Achievement Award. 11 Leuvense journalisten van Het Nieuwsblad, Het Laatste Nieuws, lokale zender ROBtv, Radio2, Belga, Handelen en Leuven Actueel brachten een stem uit.

En de winnaar is… de Leuvense kunstenares Liliane Versluys

Liliane Versluys creëerde het standbeeld ‘Onbekende Oorlogsvrouw’ dat de Leuvense vredesbeweging onder het motto ‘Vrouwenkracht is Vredesmacht’ op 11 november 2021 inhuldigde op het Jeanne Devosplein (alias het Benedenplein). De vredesbeweging wil met dit beeld aangeven dat er omwille van hun bijzondere situatie en kwetsbaarheid in oorlog en conflict een enorm (en te weinig aangeboord) potentieel is aan vrouwen om collectief op een positieve en constructieve manier aan vrede te werken.

Liliane Versluys voor haar beeld ‘Onbekende Oorlogsvrouw’. Foto: Luc Vanheerentals

Het beeld is geen memoriaal zoals de Onbekende Soldaat, maar wil een oproep zijn aan vrouwen en mannen om wereldwijd samen te werken aan duurzame vrede. Er zijn drie vrouwen te zien op het beeld. Naast een piëta van een vrouw met op de schoot van een andere vrouw staat er nog een derde vrouw bij die oproept om actief aan vrede te werken. Beroepshalve heeft Versluys zich als advocate (onder meer via boeken) steeds ingezet voor de rechten en gelijke kansen van vrouwen.

De Beste Woordvoerder is… Sigrid Somers van de Persdienst KU Leuven

Sigrid is het schoolvoorbeeld van een goede woordvoerder. Ze vervult die functie al enkele jaren voor de KU Leuven en heeft als taak wetenschappelijke en beleidsinformatie op een heldere en duidelijke manier tot bij de pers te krijgen. Dit doet ze op een heel aanschouwelijke en begrijpelijke wijze, hetgeen voor een organisatie van de grootteorde als de KU Leuven niet altijd evident is.

Voorts is ze steeds bereid om snel extra toelichting te geven, hetgeen een grote meerwaarde is voor de pers. Ze is ook snel bereikbaar en gaat gericht op zoek naar professoren of docenten die extra duiding kunnen geven. Hierdoor kan de pers steeds snel terecht bij de juiste persoon en juiste informatie. Ook haar vriendelijk, sympathiek en goedlachs karakter is in alle opzichten een meerwaarde!

De Life Time Achievement Award gaat naar… Romain Sterckx

De Persclub kent de Life Time Achievement Award toe aan Leuvense horecalegende Romain Sterckx, die in september vorig jaar overleed op 80-jarige leeftijd. Hij stond tot een tweetal jaren voor zijn dood aan het roer van Salons Georges, dat hij meer dan twee decennia leidde. Hij was in het verleden actief in Horeca Leuven evenals in het provinciaal en nationaal bestuur van Horeca Vlaanderen.

Meer info is te verkrijgen bij Luc Vanheerentals, gsm 0497 29 80 89, namens de Leuvense Persclub.

Vroegere winnaars van de HDK-Prijs:

  • wijlen Jef Iliaens, de oprichter van de armenorganisatie Poverello (2004);
  • het Leuvens Historisch Genootschap voor “Huizen en Straten van het oude Leuven” (2005);
  • cafébaas Arne Mortelmans voor initiatieven die het dorpsleven in Wijgmaal nieuw leven inbliezen (2006);
  • Ria Bollens en haar Contactclowns Talking Stick voor hun animatiewerk bij senioren, dementerenden en mensen die palliatief verzorgd worden (2007);
  • de auteurs van “Leuven horen en voelen” dat niet- of slechtzienden in staat stelt om toeristische bezienswaardigheden te bezoeken (2008);
  • het buddy-project van schepen Mohamed Ridouani dat in Leuvense scholen naschoolse begeleiding voorziet voor maatschappelijk kwetsbare jongeren (2009):
  • wijlen Veronique Vandekerchove en anderen voor Museum M en de tentoonstelling over Rogier Vanderweyden (2010);
  • het project Hidden City, het sensibiliserend initiatief van twee rolstoelgebruikers (waaronder wijlen Brecht Provoost) met betrekking tot ontoegankelijke handelszaken (2011);
  • Jan Roeckx voor zijn Weggeefwinkel “Huisje van Overvloed” in de Brouwerstraat (2012);
  • wijlen Jan Simoen, schrijver van kinder- en jeugdboeken, toneelstukken, stripverhalen en oprichter van het Kanker4Life-project (2013);
  • de Facebookpagina’s Weleer en Leuvense Historische Weetjes (2014);
  • Hilde Verboven voor haar ‘Oorlogsdagboek Leuven’ (2015);
  • VZW Zwerfkat in Le(u)ven bij de vrijwilligers, de vzw Oude Markt voor de Barcode bij de professionelen (2016);
  • VZW Fonk voor de film ‘Leuven in Scene’ (2017);
  • Schrijver Jo Claes (2018);
  • Minder Mobielen Centrale (2019);
  • Het TEJO-huis (2020);
  • Allen die inspanningen leverden om het coronavirus tegen te gaan en de nefaste gevolgen ervan te helpen opvangen (2021).

Er werden in het verleden ook Life Time Achievements Awards uitgereikt aan Leuven in Scene (2011), Verbond der Jaartallen (2012), Buurtwerk Redingenhof (2013), Germaine, bazin van In ’t joor (2015), volksfiguur André Van de Putte (2017), Dany De Meirsman (2018), Louis Tobback (2019) en Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud (2020) en allen die bijdroegen om verspreiding coronavirus tegen te gaan (2021). P

Prijzen voor Beste Woordvoerder waren er voor Marc Vranckx (2010), Dirk De Gendt (2013), Veerle Ausloos (2018) en Sigrid Somers (2019).

Een Jongerenaward werd in 2014 uitgereikt aan de organisatoren van Piknik Music.

De prijs voor de Strafste Prestatie was in 2018 voor Prof. Johan Swinnen en in 2019 voor Philippe Heylen van restaurant EED.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!