De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Libië: de laatste buitenlander die vertrekt draait de oliekraan dicht
Revolutie, Libië, Afrika, Olie, Muammar Khadaffi, ENI -

Libië: de laatste buitenlander die vertrekt draait de oliekraan dicht

dinsdag 22 februari 2011 11:06
Spread the love

Libië is een belangrijke leverancier van olie aan verschillende Europese landen. Het land is ook de twaalfde grootste olieproducent ter wereld. De politieke onrust in het land katapulteerde de olieprijs gisteren 6,63% hoger, nadat de grootste internationale olieproducenten halsoverkop het land begonnen te ontvluchten.

http://finviz.com/futures_charts.ashx?t=CL&p=m5

Wintershall, een filiaal van het Duitse BASF, heeft ondertussen bevestigd de olieproductie te hebben stopgezet.

De Libische olievelden liggen in het zuiden van het land en worden beheerd door internationale oliemaatschappijen die over eigen vliegvelden beschikken. Zolang deze bedrijven nog werknemers in het land hebben, gaan ze gewoon door met produceren. ‘Maar eens de laatste man vertrekt, sluit die ook de oliekraan af,’ aldus een anonieme manager.

Het Italiaanse Eni is het grootste buitenlandse bedrijf in Libië. Gisteren was de productie er nog normaal. Een aantal oliehandelaren rapporteerden problemen bij de olieterminals en -raffinaderijen. Anderen spraken die berichten tegen en zeiden dat de schepen alsnog worden geladen.

Toch is er weinig reden tot paniek, schrijft de Financial Times.

http://www.express.be/pictures/lowres/varia/oilunrestmiddleeast.png

Oude en nieuwe regeringen hebben er alle baat bij om de olietoevoer verder te zetten. Rebellen die de olietoevoer onderbreken zouden de publiek opinie tegen zich kunnen krijgen. Een burgeroorlog is uiteraard een andere zaak, maar de totale productie in de landen waar grote onrust is gemeld  (Tunesië, Jemen, Egypte, Libië en Bahrain) is amper 3,4% van het globale olie-aanbod. Er is zelfs reden genoeg om te denken dat mocht dat percentage van de ene dag op de andere volledig verdwijnen er genoeg capaciteit is om dat op te vangen.

Problemen dreigen wel wanneer het trio Iran, Syrië en Algerije ook door de volksopstanden getroffen zou worden. Die drie landen zijn goed voor 8% van het globale aanbod. Om niet te spreken over Saoedi-Arabië, dat 12% van het globale aanbod verzorgt, en zijn olie oppompt in een regio, bevolkt door de politiek totaal onmondig gemaakte sjiïeten. (FZ)

Express.be / Financial Times

take down
the paywall
steun ons nu!