De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Leuvense Persclub reikt Hugo De Keyserprijs uit

Leuvense Persclub reikt Hugo De Keyserprijs uit

donderdag 11 februari 2016 12:22
Spread the love

LEUVENSE PERSCLUB REIKT 13E HUGO DE KEYSERPRIJS UIT AAN VZW ZWERFKAT IN LE(U)VEN EN AAN DE VZW OUDE MARKT VOOR DE BARCODE.

VOORMALIG STUDENTENAGENT NICK VANDEN BUSSCHE KRIJGT EEN LIFE TIME AWARD (embargo tot woensdagavond 10/6 21h)

De Leuvense Persclub reikt woensdagavond 10 februari voor de 13e keer haar Hugo De Keyserprijs uit aan mensen of organisaties die het leven in Leuven het voorbije jaar aangenamer maakten in de brede zin van het woord. Terwijl de prijs voorheen bij voorkeur uitging naar vrijwilligers en kleinschalige initiatieven, reiken wij dit jaar ook een prijs uit aan een professioneel iemand evenals een Life Time Award. 21 journalisten die regelmatig over Leuvense kwesties schrijven brachten een stem uit. Allen konden ook nominaties indienen. De prijs is genoemd naar Hugo De Keyser, een collega die in 2003 overleed.

De genomineerden bij de vrijwilligers waren de Leuvense studenten die met hun zelfgebouwde zonnewagen in oktober een 5e plaats haalden in de World Solar Challenge, Reintje Jacobs voor haar plantenasiel, OH Leuven voor haar sociale initiatieven, Zwerfkat in Le(u)ven (ZIL), de Klimaatambassadeurs, het buurtcomité Flintstraat voor een ludieke actie tegen nachtelijk lawaai en de handelaars van de Muntstraat voor hun chocoladefestival en energiebesparende initiatieven. Bij de professionelen werden genomineerd: schrijver Jo Claes, Leuven Mindgate, projectontwikkelaar VIRIX, vzw Oude Markt voor hun Barcode, Leuven Klimaatneutraal, schepen Carl Devlies voor inspraakintiatieven, Prof. Johan Martens voor het properder maken van diesel, de stadsdienst Cultuur voor Big Draw. Burgemeester Louis Tobback, M-directeur Luc Delrue en de voormalige studentenagent Nick Vanden Bussche kwamen in aanmerking voor de Life Time Award.

Bij de vrijwilligers werd de VZW ZWERFKAT IN LEUVEN vrij afgetekend de laureaat. Het gaat om een groep van een 25-tal vrijwilligers die in april 2014 werd opgericht naar aanleiding van de afbraakwerken voor de bouw van de Vesaliussite waar op dat ogenblik heel wat katten met nestjes verbleven. De groep vangt zwerfkatten, verzorgt ze, gaat ermee naar de dierenarts, zoekt er een nieuwe thuis voor of zet ze terug na de nodige inentingen en sterilisatie als ze op een plaats gevonden werden waar iemand de zwerfkatten eten gaf. Sinds april 2014 werden op die manier reeds 377 katten behandeld. Niemand doet meer voor deze dieren dan deze vrijwilligers!

Een eerste ereplaats in deze vrijwilligerscategorie was er voor het chocoladefestival dat de handelaars in de Muntstraat – alle handelaars deden eraan mee! – deze zomer organiseerde met als hoogtepunt de creatie van de reuzechocolademunt in het mysterieuze pand Muntstraat 13 waarmee men een plaats in het World Book of Guinness verwierf. Ook de energiebesparende initiatieven die de handelaars nemen worden geprezen. Derde plaats was er voor het Solarteam bestaande uit 16 Leuvense studenten van de industriële hogeschool Groep T die met hun zelfgebouwde zonnewagen in oktober vorig jaar 5e eindigden in de World Solar Challenge, het officieuze WK dat tweejaarlijks plaatsvindt in Australië.

Laureaat bij de professionelen is de VZW OUDE MARKT met hun Barcode die men samen met de politie, de universiteit en de stad Leuven lanceerde. Er werd tot dusver reeds gesensibiliseerd rond de thema’s gehoorschade en verantwoord alcoholgebruik. Dit gebeurde op een leuke manier zonder het vermanende vingertje. Door andere partners bij dit origineel initiatief te betrekken worden bijzonder veel mensen bereikt. ‘Respect voor iedereen in de meest brede betekenis van het woord’ is het volgende terechte thema waarrond de vzw wil gaan sensibiliseren,

Op nummer twee in de eindscore bij de professionelen eindigt de Leuvense succesvolle schrijver en misdaadauteur Jo Claes, wiens verhalen zich steevast in onze stad afspelen. Claes kreeg dit jaar De Gouden Strop voor zijn 7e misdaadroman ‘De Mythe van Methusalem’. De derde plaats is voor The Big Draw, het tekenfestival van Kunstwerkt dat op initiatief van de Cultuurdienst van de stad Leuven van 7 tot en met 11 oktober in Leuven plaatsvond en heel Leuven aan het tekenen zette met als blikvanger de wandelroute in de binnenstad langs unieke kunstwerken op vitrines.

De Life Time Award is niet voor Louis Tobback. Verschillende journalisten lieten verstaan dat het hiervoor nog te vroeg is. De laureaat is NICK VANDEN BUSSCHE, de agent die als ‘studentenflik’ 6 jaar lang vrij populair was bij de studenten en met hen een nauwe band opbouwde. In september vorig jaar gaf hij de fakkel door aan Rik De Langhe. Vanden Bussche wordt gelauwerd omdat hij dankzij een gevatte en vaak grappige manier van communiceren er als geen ander in slaagde moeilijke boodschappen zoals respect voor andermans goed en nachtrust over te brengen. Hij bracht bovendien met diverse initiatieven permanente en tijdelijke bewoners van Leuven dichter bij elkaar. Luc Delrue, die 6 jaar lang algemeen directeur was van het Museum M en binnenkort de nieuwe secretaris-generaal wordt van het Departement Cultuur, eindigde tweede in de eindstand.

  De vroegere winnaars van de Hugo De Keyserprijs zijn

-wijlen Jef Iliaens, de oprichter van de armenorganisatie Poverello (2004),

-het Leuvens Historisch Genootschap voor “Huizen en Straten van het oude Leuven” (2005),

-cafébaas Arne Mortelmans voor initiatieven die het dorpsleven in Wijgmaal nieuw leven inbliezen (2006)

-Ria Bollens en haar Contactclowns Talking Stick voor hun animatiewerk bij senioren, dementerenden en mensen die palliatief verzorgd worden (2007).

-de auteurs van “Leuven horen en voelen” dat niet- of slechtzienden in staat stelt om toeristische bezienswaardigheden te bezoeken (2008)

-het buddy-project van schepen Mohamed Ridouani dat in Leuvense scholen naschoolse begeleiding voorziet voor maatschappelijk kwetsbare jongeren (2009)

-wijlen Veronique Vandekerchhove en anderen voor Museum M en de tentoonstelling over Rogier Vanderweyden (2010)

-het project Hidden City, het sensibiliserend initiatief van twee rolstoelgebruikers (waaronder wijlen Brecht Provoost) met betrekking tot ontoegankelijke handelszaken (2011)

– Jan Roeckx voor zijn Weggeefwinkel “Huisje van Overvloed” in de Brouwerstraat (2012)

-wijlen Jan Simoen, schrijver van kinder- en jeugdboeken, toneelstukken, stripverhalen en oprichter van het Kanker4Life-project (2013)

-de facebookpagina’s Weleer en Leuvense Historische Weetjes (2014).

-Hilde Verboven voor haar ‘Oorlogsdagboek Leuven’ (2015)

Er werden in het verleden Life Time Awards uitgereikt aan Leuven in Scene (2011), Verbond der Jaartallen (2012), Buurtwerk Redingenhof (2013) en Germaine, bazin van In ’t joor (2015). Prijzen voor woordvoerders waren er voor Marc Vranckx (2010) en Dirk De Gendt (2013). Een Jongerenaward werd in 2014 uitgereikt aan de organisatoren van Piknik Music.

Luc Vanheerentals 0497 29 80 89

Namens de Leuvense Persclub

take down
the paywall
steun ons nu!