De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Leuvense Persclub lauwert Weggeefwinkel

Leuvense Persclub lauwert Weggeefwinkel

zaterdag 11 februari 2012 13:12
Spread the love

WEGGEEFWINKEL LAUREAAT VAN HUGO DE KEYSERPRIJS 2012
LIFE TIME AWARD VOOR VERBOND DER JAARTALLEN

De Leuvense Persclub kent haar 9de Hugo De Keyserprijs 2012 toe aan Jan Roeckx voor de Weggeefwinkel “Huisje van Overvloed” die hij in december gedurende 3 dagen opende in zijn huis in de Brouwerstraat 47. De Persclub kent dit jaar ook een “Life Time Award” toe aan het Verbond der Jaartallen, een Leuvense organisatie die mannen van hetzelfde geboortejaar tussen hun 40e en 50e bijeenbrengt. Speciale vermeldingen zijn er voor de handelaars van de Tiensestraat en kunstfotograaf Leopold Oosterlynck.

De Hugo De Keyserprijs werd in 2003 door de Leuvense Persclub in het leven geroepen naar aanleiding van het overlijden van een collega en gaat uit naar mensen, groepen of initiatieven die het leven in Leuven aangenamer maakten in de brede zin van het woord, bij voorkeur kleinschalige initiatieven door vrijwilligers. De vorige laureaten waren Jef Iliaens (Poverello) in 2004,  Leuvens Historisch Genootschap (2005), cafébaas Arne Mortelmans (2006), Ria Bollens en haar Contactclowns Talking Stick (2007). de auteurs van “Leuven horen en voelen” (2008), het buddy-schoolproject (2009), Veronique Vandekerchove, de betreurde conservator van museum M (2010) en Hidden City (2011).

Een meerderheid van de 20 journalisten die een stem uitbrachten koos voor de Weggeefwinkel, waar je zomaar gratis iets kan meenemen van de vele afgedankte, waardevolle spullen die anderen er eveneens gratis naartoe brachten. Het initiatief, dat Jan in zijn woonkamer op touw zette, kende in december een immens succes. Je kan honderd-en-één sociale, ecologische en andere diepmenselijke argumenten bedenken waarom dit eenvoudig en niet-commercieel initiatief zo geweldig is. Het meest relevante is wellicht dat projecten als de Weggeefwinkel onmiskenbaar bijdragen tot meer verbondenheid en samenhorigheid in Leuven. “Alles is in overvloed, ’t is een kwestie van delen”, aldus Jan die inmiddels ook de site www.leuvendorp.be opende en vast van plan is ermee verder te doen.

De stemming was een nek-aan-nekrace met de handelaars in de Tiensestraat die in 2010-2011 diverse initiatieven namen om van alle miserie die de werken aan het Rector De Somerplein voor hen meebrachten iets positief te maken. We denken aan de aanleg van een petanquebaan, zuiderse terrasjes op straat, danscursussen en -demonstraties door organisaties zoals Toxic Tango… Ze brachten hierdoor niet alleen handelaars maar ook buurtbewoners en Leuvenaars dichter bij elkaar. Op de 3e plaats eindigden de 600 Leuvenaars die in het kader van ”Leuven Overmorgen” op uitnodiging van het stadsbestuur meedachten over de gewenste toekomst voor Leuven op vlak van mobiliteit, woningbouw en voedselvoorziening. Hierbij werd kordaat geopteerd voor minder autoverkeer, compacter wonen en behoud van open ruimte.

De traditie van de Jaartallen ontstond in Leuven in 1890. De ‘mannen van 1973’ die  volgende maand starten vormen het 135e jaartal. Het Verbond der Jaartallen dat 50 jaar geleden gesticht werd telt thans circa 700 leden en 56 vriendenkringen. Vriendschap en solidariteit staan centraal in deze organisatie, die uniek is in de wereld en op sociaal vlak een belangrijke rol speelt in het Leuvense. Het Verbond werd recent door Unesco op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid geplaatst. Heel wat lokale journalisten stemden in de categorie “Life Time Award” ook voor kunstfotograaf Leopold Oosterlynck, waarvoor ook hij een speciale vermelding krijgt en vanavond in de bloemetjes zal gezet worden.

Voor meer inlichtingen: Patrick Staudt (0495 536326) en Luc Vanheerentals (0497 29 8089)

take down
the paywall
steun ons nu!