De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Landconflict in Guatemala / Filipijnse vissers protesteren /La “guerre des belges”
Economie, Filipijnen, Ontwikkelingshulp, Baggeraar, Jan De Nul, Landconflict -

Landconflict in Guatemala / Filipijnse vissers protesteren /La “guerre des belges”

donderdag 16 september 2010 10:32
Spread the love

Landconflict laait op in Guatemalteekse community

Ingediend door vero op Woe, 15/09/2010 – 23:59.

Mijn huidig flatgenootje en goede vriendin, momenteel even op vakantie in België, is sinds enkele jaren uitgeweken naar Guatemala, waar ze in dorpen en gemeenschappen werkt met kinderen. Ze ontving vorige week schokkend nieuws. Het verhaal klonk me bekend in de oren..  de Filippijnen, Latijns-Amerika, overal ter wereld… maar we mogen er niet immuun voor worden. In een van de gemeenschappen waar zij en haar collega Pablo al lange tijd werken, is een landconflict ernstig opgelopen.

In de gemeenschap Saquimo Setaño, Alta Verapaz in Guatemala, kochten een groep boeren 22 jaar geleden stukken land. 15 jaar geleden komt rijke grootgrondbezitster Maria Elena Garcia Ical opdagen en claimt dat het land van haar is; ondanks het feit dat de boerenfamilies landtitels bezitten. Waar hebben we dit nog gehoord? Ze verdreef de boerenfamilies naar de andere kant van de rivier, en deze stemden in om geweld te vermijden.

Nu wil Ms. Maria Elena Garcia Ical ook de boerenfamilies van het stuk grond verjagen waar ze zich 15 geleden hebben gevestigd aan de overkant van de rivier. In april dit jaar startte ze aanklachten tegen leden van de gemeenschap. 3 community leiders werden gearresteerd, 2 van hen kwamen vrij na betaling van een borgsom van 6000 US $ (in Guatemala is dit een ENORM bedrag!). De andere zit nog steeds vast, ondertussen al 6 maanden.

Er zijn geen legale manieren om de gemeenschap te ontruimen, dus is Maria Elena maar overgestapt op harde middelen. Op 31 augustus vielen gewapende mannen de gemeenschap binnen en begonnen huizen in brand te steken. Een van de leden van de gemeenschap trok foto’s. Zijn camera werd uiteraard afgenomen en hij werd bedreigd met zijn leven. 7 Uur later kwam de politie dan toch terplaatse, maar ze weigerden de grootgrondbezitters-familie te ontwapenen.

Op 1 september trokken enkele leden van de gemeenschap naar Coban om een klacht neer te leggen bij de openbare aanklager, rara wie ze tegenkwamen in het gebouw… De aanklager weigert formele klachten te aanvaarden tegen de rijke familie. Daar sta je dan.

Boeren die de dagen daarna naar hun land trokken werden tegengehouden door militairen. Ook de collega van mijn vriendin werd geslaan met een geweer en bedreigd. Hij heeft aan een aanklacht aan zijn been gebaseerd op lucht.

We volgen nauw op hoe het nu verloopt…. triest te zien dat land issues, macht en geld toch altijd leiden tot geweld en dat de daders er weeral mee wegraken.

Bron : Veronique Coteur (Arlac-Intal)
 
Luc Schrijvers is lid van Intal
 
_________________________________________________________________
 

Filippijnse vissers protesteren tegen Belgische “ontwikkelingshulp”

Foto: Roberto Verzo - Flickr - http://www.flickr.com/photos/verzo/861778821/

Op 11 augustus werd in het Filippijnse parlement een resolutie ingediend om een onderzoek te openen naar een contract waarbij twee Belgische bedrijven betrokken zijn: Baggerwerken Decloedt & Zn en Fortis Bank NV. Het gaat om een baggerproject in Laguna Lake, een gigantisch meer van 94.000 hectaren in de buurt van de Filippijnse hoofdstad Manilla.

Verdacht contract

Om de baggerwerken te betalen sloot de Filippijnse overheid een lening van 272 miljoen euro af bij Fortis, met een Belgische overheidsgarantie via de Delcrederedienst. De lening was één van de laatste contracten die werden afgesloten door de regering van Gloria Macapagal-Arroyo, die geen al te beste reputatie heeft op het vlak van corruptie. De nieuwe president, Ninoy Aquino, heeft beloofd dat alle verdachte contracten van de vorige regering door een ‘waarheidscommissie’ onderzocht zullen worden.

Wat het contract verdacht maakt is dat het direct aan Decloedt werd toegewezen, zonder dat er een openbare aanbesteding werd uitgeschreven. Dat wordt gerechtvaardigd door een uitzondering in de Filippijnse wetgeving die zegt dat openbare aanbestedingen niet nodig zijn als het gaat om contracten in het kader van officiële ontwikkelingssamenwerking. Hoewel de Filippijnen geen partnerland zijn voor de officiële Belgische ontwikkelingssamenwerking en er geen Belgisch overheidsgeld in het spel schijnt te zijn, is de garantie van de Delcrederedienst voor de Filippijnse overheid voldoende om het hele project als ontwikkelingssamenwerking te beschouwen.

Het is niet moeilijk te begrijpen waarom dit contract vragen oproept. Een Belgische bank financiert op deze manier rechtstreeks een Belgisch bedrijf om een project uit te voeren op de Filippijnen. Uiteindelijk is het natuurlijk de Filippijnse overheid die de rekening betaalt door de terugbetaling van de lening aan Fortis.

Ernstige gevolgen voor lokale bevolking en milieu

Het project lokt echter niet alleen protest uit omwille van mogelijke corruptie. Ook de gevolgen voor het milieu en de lokale bevolking staan ter discussie. De resolutie in het Filippijnse parlement werd ingediend door boerenleider en volksvertegenwoordiger Rafael “Ka Paeng” Mariano op aangeven van Pamalakaya, een organisatie van kleine vissers, die ook actief is in de Save Laguna Lake Movement.

De vissers van Pamalakaya waarschuwen al sinds vorig jaar tegen dit project omdat ze vrezen dat het geen rekening zal houden met de lokale vissers die hun inkomsten dreigen te verliezen. Erger nog, ze vrezen dat zo’n 400.000 armen die nu aan de oevers van het meer wonen zullen moeten verhuizen. Pamalakaya vermoedt dat de overheid met het project investeerders wil aantrekken voor toeristische uitbating. Het project voorziet immers ferrydiensten en ontwikkelingsprojecten op de oevers van het meer.

De lokale bevolking werd nooit geconsulteerd over de toekomst van het meer. Ook verschillende lokale gezagsdragers, waaronder de gouverneur van de provincie Rizal, spreken zich nu uit tegen het project.

In 2009 namen 9 intal-leden tijdens een inleefreis naar de Filippijnen ook deel aan een waterprotest tegen een ambitieus bouwproject in Bacoor. Ook daar wordt gevreesd dat de lokale bevolking (26.000 gezinnen) plaats zal moeten maken voor een toeristisch project waarmee de Filippijnse regering buitenlandse investeerders probeert aan te trekken. Knappe beelden vind je op hun reisblog!

La “guerre des belges”

 

De “war of the Belgians” heeft nu ook de aandacht van Trends-Tendances getrokken: http://trends.rnews.be/fr/economie/actualite/entreprises/la-guerre-des-b…. Met copie van de advertentie van Jan De Nul en toch ook één zinnetje over de vissers: “Mais en marge de cette bataille entre dragueurs sur les rives du lac Laguna, un groupe de pêcheurs activistes réunis au sein de l’association Pamalakaya s’inquiète surtout sur les dégâts écologiques du projet et menace de saisir la Cour suprême.”

Bron : Wimdc (Intal)

Luc Schrijvers is lid van Intal.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!