Bron: NP India burning 48, Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0 (More information about the rights of this work, see below article)
Palwinder Kaur, Ludwig Vandenhove

Landbouwers hebben overal, ook in India, recht op een eerlijk inkomen

In India is weer maar eens een stuk geschiedenis in de maak. Miljoenen boeren, er wordt gesproken van 250 miljoen, betogen tegen de Indische regering. Nog nooit is er in India zo'n groot protest geweest in de geschiedenis. Elke dag plegen gemiddeld 28 landbouwers zelfmoord in India.

dinsdag 15 december 2020 16:15
Spread the love

 

Het gaat om een protest dat werd gestart door de boeren uit Punjab en Haryana. Maar de actie wordt in toenemende mate gesteund door de boeren in heel India en ook de boeren uit andere staten marcheren nu naar de hoofdstad van India. De transportvakbond van India heeft ook haar steun betuigd. De landbouwers weigeren zich terug te trekken totdat de wetten, waartegen ze betogen, worden ingetrokken.

De boeren hebben van hun tractoren en trollies over een lengte van om en nabij de 30 kilometer hun onderkomen gemaakt op de autosnelweg van Delhi. Het gaat om minstens 95.000 tractoren en trollies met ongeveer 250 miljoen boeren.
Elke dag en elk uur komen er landbouwers bij. Er wordt niet voor niets gesproken over het grootste protest in de geschiedenis van de moderne wereld.

Vrijwilligers hebben ter plaatse medische kampen opgezet, omdat koorts, verkoudheid en ziektes vaak voorkomen en omdat de temperaturen dagelijks beginnen te dalen. Er zijn al minstens 15 doden gevallen. India is een land waar 60 tot 70 procent van de inwoners van de landbouw overleeft. De meerderheid van de boeren is arm.

Het Indische parlement en de Indische regering heeft in september een drietal wetten aangenomen. India plant een deregulering van de landbouwsector met alle negatieve gevolgen voor de landbouwers en hun familie. Dat is bovendien gebeurd zonder overleg met boerenorganisaties.

Deze ingrepen zullen een negatief effect hebben op de prijzen en op de inkomens en zullen de armoede voor de landbouwers nog verhogen. Voordien werden graan en andere producten verhandeld op groothandelsmarkten-vergelijkbaar met de veilingen hier- aan gegarandeerde minimumprijzen. Maar voortaan moeten boeren zelf hun waren zien te verkopen bij bedrijven. De echte ‘wilde’ vrije markt dus, waarbij de boeren in een zwakkere positie komen te staan om te onderhandelen met de afnemers.

Wetgeving nummer 1: de boeren moeten voortaan aan “contract farming” doen. De grote bedrijven beslissen wat de boeren moeten laten groeien op hun grond en bespreken de prijs. Het gaat hierbij om een extreme exploitatie van arme boeren, zij dreigen alles te verliezen wat ze hebben.

Wetgeving 2: als een boer een geschil krijgt met een particulier bedrijf, mag zij/hij niet naar de rechtbank stappen. Met andere woorden, geen legale middelen qua beroep voor 50-60 procent van de Indiase bevolking voor het geval een groot bedrijf ze uitbuit.

Wetgeving 3: elke persoon of entiteit kan een onbeperkte hoeveelheid van essentiële handelswaren of voedingsproducten hamsteren of opslaan. 90 – 95 procent van de boeren heeft geen middelen om hun eigen koude opslag te bouwen, grote bedrijven wel.

De recent aangenomen landbouwwetten zullen het grootste gedeelte van de Indische bevolking nog meer verarmen. Het vreedzame protest wordt door de regering bestempeld als anti-nationaal. Sommige Indiase media spelen hierin een manipulatieve rol. Het leger valt de veelal oudere boeren aan.

Het is geen nieuw model, het is eerder een mislukt model. Deze wetgevingen bestaan al in de staten Bihar en Tamil Nadu. De inwoners van Bihar migreerden naar Punjab op zoek naar werk, omdat de deregulering de mogelijkheden om in hun levensonderhoud te voorzien volledig had weggenomen. Dat is ook de reden waarom de boeren uit Punjab en Haryana voorop lopen in het huidige protest.

Na twee maanden van lokale protesten begonnen boeren – met name uit de twee bovengenoemde staten – een beweging genaamd ‘Dilli Chalo’ (vertaald: “Laten we naar Delhi gaan”) te vormen, waarin honderdduizenden boeren naar de nationale hoofdstad marcheerden. Leger en politie gebruikten waterkanonnen en traangas om te voorkomen dat de boeren Delhi binnen zouden geraken. Ondertussen is het massale protest vreedzaam Delhi ‘binnengeraakt’.

Veel families van Indiërs en Sikh’s, die in België, onder andere in de Limburgse fruitstreek Haspengouw, en over de hele wereld verblijven, worden in India momenteel zwaar getroffen. Vandaar de betrokkenheid van ‘Belgische en Vlaamse Indiërs’.

Ondertussen hebben de Verenigde Naties (VN) verklaard dat de boeren vreedzaam mogen betogen, omdat India een democratisch land is. Stéphane Dujarric, de woordvoerder van de secretaris-generaal van de VN, zegt: “As to the question of India, what I would say to you is what I’ve said to others when raising these issues is that people have a right to demonstrate peacefully, and authorities need to let them do so.” Ook de Canadese premier Justin Trudeau steunt het protest.

Dit boerenprotest is zeer vastberaden, omdat ze geen alternatief hebben om te overleven. Zelfs als de winter hard toeslaat of de overheid hun geduld op de proef blijft stellen, zullen deze boeren geen stap terug doen. Waarom komt de Indische regering niet terug op de drie betrokken wetten? Waarom wordt er niet naar een compromis toegewerkt? Elke landbouwer, waar ook ter wereld, heeft recht op een rechtvaardig inkomen. En die landbouw, ook waar ter wereld, moet rekening houden met het milieu en het klimaat.

 

Palwinder Kaur (Pritty) is Lid Bijzonder Comité Sociale Dienst Sint-Truiden

Ludwig Vandenhove is Vlaams sp.a parlementslid

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!