De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Kritisch aan de slag met ‘Nieuws in de klas’
Mediawijs

Kritisch aan de slag met ‘Nieuws in de klas’

Meer dan ooit benadrukt de huidige corona crisis het belang van het kritisch en bewust omgaan met nieuws en informatie. Toch twijfelen veel jongeren of ze de kwaliteit van nieuws kunnen inschatten en fake news kunnen herkennen (Bron: Apestaartjaren 2020). Ze hebben nood aan een kritische bril en leerkrachten staan voor de uitdaging om hen dit aan te leren. Daarom start vandaag een nieuwe editie van ‘Nieuws in de klas’. 

donderdag 1 oktober 2020 13:09
Spread the love

 

“In deze tijden van fake news is kwaliteitsvolle informatie voor jongeren een must. Uit onderzoek blijkt dat kinderen en jongeren hun informatie vaak bij hun leeftijdsgenoten halen of op het internet vinden. Nieuws is alomtegenwoordig op sociale media, maar vaak niet op maat van kinderen en jongeren. Ze weten vaak ook niet of deze informatie betrouwbaar is. Leerkrachten spelen hierin een belangrijke rol. Om kritisch mediagebruik bij leerlingen in Vlaamse en Brusselse scholen aan te wakkeren en te bevorderen, is er het media-educatief project ‘Nieuws in de Klas”, aldus Benjamin Dalle, Minister van Media.

Focus op digitaal nieuws

Nieuwsconsumptie verloopt al lang niet meer enkel via de klassieke media zoals kranten, radio en televisie. Steeds meer jongeren consumeren vooral nieuws via sociale media op hun smartphone (Apestaartjaren 2020). Daarom verschuift de focus van ‘Nieuws in de klas’ steeds meer naar het digitale, met onder meer het Smartphoneproject. De kranten en magazines in de pakketten van Nieuws in de Klas bieden ook heel wat extra digitaal nieuws aan via Facebook, Twitter en Instagram die leerlingen makkelijk kunnen raadplegen met hun  smartphone. Ze kunnen zo ook weer, voor het derde schooljaar, makkelijk naar de themadossiers van de onafhankelijk nieuwsmedia surfen. Ook nieuw sinds dit jaar is dat leerkrachten twee weken lang aan de slag kunnen met een digitaal nieuwspakket. Op de website kunnen leerkrachten terecht voor heel wat educatief materiaal om het hele schooljaar lang te werken rond nieuws en actua in de klas waaronder de EDUbos nepnieuws die een update krijgt met een uitbreiding rond het fake news rond corona, een tool om kranten te maken en een nieuwsquiz.

“In aanloop naar de lancering vonden de afgelopen dagen de online Nieuws in de Klas dagen plaats. Leerkrachten werden drie dagen lang ondergedompeld in de wereld van nieuws, nepnieuws, propaganda, complotten … Vanaf vandaag – 1 oktober 2020 –  kunnen leerkrachten hun papieren en digitaal nieuwspakket voor in de klas bestellen”, vertelt Sanne Hermans, Nieuws in de Klas – Mediawijs.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!