De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Kreeften levend verpakt in rekken Delhaize
Animal Rights vzw

Kreeften levend verpakt in rekken Delhaize

Animal Rights kreeg videobeelden en fotomateriaal toegestuurd van hoe levende kreeften in plastic verpakkingen liggen te wachten op de dood bij supermarkt Delhaize in Asse. De dieren worden als eindproduct verpakt terwijl ze nog in leven zijn. 

donderdag 5 januari 2023 09:47
Spread the love

 

Animal Rights campagnecoördinator Els Van Campenhout: “Dat zulke horrortaferelen anno 2023 plaatsvinden in ons land, vindt Animal Rights barbaars. Wij vragen Delhaize onmiddellijk te stoppen met de verkoop van levende kreeften. Daarnaast vragen wij Vlaams minister Weyts om de verkoop van levende schaaldieren volledig te verbieden.”

Animal Rights heeft supermarkt Delhaize om opheldering gevraagd wat er gebeurt met de levende kreeften die na maandag in de rekken bleven liggen. De dierenrechtenorganisatie wil weten wat er met onverkochte dieren in de watertanks en de plastic bakjes gebeurt, nu de feestdagen voorbij zijn. Delhaize heeft nog niet geantwoord op deze vraag.

Levend verpakt

Op de foto’s is te zien hoe de levende kreeften op zaterdag 31 december 2022 met dichtgebonden scharen in kale plastic bakjes zonder water zitten. Op maandag 2 januari staan de kreeften er nog steeds, afgeprijsd tegen -50%. De kreeften bewegen duidelijk nog, dat is te zien op de videobeelden. Deze dieren zaten dus al minstens drie dagen ingepakt. Animal Rights heeft Delhaize om uitleg gevraagd wat er met de niet verkochte dieren gebeurt.

Consumenten kunnen de bakjes gewoon in de winkelkar droppen en de levende dieren zo meenemen naar de kassa om hen vervolgens zonder enig toezicht thuis te doden. De ‘reden’ voor het levend koken van kreeft is dat bacteriën zich razendsnel vermeerderen op het moment dat het dier dood is. De consument kan daar vervolgens ziek van worden.

Uitgehongerd en doodgemarteld

Vanaf dat de dieren gevangen zijn, krijgen ze geen voedsel meer zodat er ook geen uitwerpselen in het water terechtkomen. Het streven is om de dieren binnen twee weken te verkopen. Al die tijd teren de dieren in op hun reserves. Aan de buitenkant is aan de kreeften niet veel te zien, omdat de schaal niet mee krimpt.

Eens de kreeften gekocht worden en bij mensen thuis belanden, doen mensen er principe mee wat ze willen. Als de kreeften levend in kokend water worden gegooid of levend in tweeën worden gesneden, komt dit in principe neer op marteling tot wanneer de dieren sterven.

Kreeften voelen pijn

In november 2021 kondigde het Verenigd Koninkrijk aan de dierenwelzijnswet aan te zullen passen, omdat een overzichtsstudie van de London School of Economics (LSE) met sterke wetenschappelijke bewijzen kon aantonen dat onder meer kreeften pijn en angst kunnen voelen.

In bijvoorbeeld Zwitserland, Oostenrijk en Nieuw-Zeeland is het levend en zonder verdoving koken van kreeften al verboden.

Brief naar minister Weyts voor verbod

Animal Rights schreef een brief naar Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts met de vraag om de verkoop van levende schaaldieren per direct te verbieden. Het is schandalig om levende wezens in plastic verpakkingen op te sluiten en de dieren zonder enig toezicht thuis te kunnen doden.

Wat Animal Rights betreft is het niet meer van deze tijd om met een dier onder de arm naar huis te gaan en het vervolgens zelf te doden. Daarnaast zijn er nu ook veganistische alternatieven voor kreeft, krab en garnalen. Animal Rights roept dan ook op om de verkoop van levende schaaldieren te verbieden.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!