Kotfraude is nooit te voorkomen
Nieuws, Samenleving, Stampmedia, Antwerpen, Student, Fraude, Studentenkamer, Kotweb, Anita Claessen -

Kotfraude is nooit te voorkomen

In april starten de eerste studenten hun zoektocht naar een kot voor het volgende academiejaar. Dit gebeurt vaak via het internet, waar iedereen gemakkelijk advertenties kan zoeken of plaatsen. Sommige studenten hebben de pech om het slachtoffer te worden van fraude.

woensdag 3 april 2013 14:15
Spread the love

Het cliché is bekend. Geweldige foto’s en een lage prijs: het vakantiehuisje in Frankrijk lijkt te mooi om waar te zijn. De eigenaar zit in het buitenland, maar als er een borg van 1.000 euro wordt overgemaakt op een Western Union-bankrekening, worden de sleutels achtergelaten.

Na betaling zijn er geen sleutels en lijkt de eigenaar spoorloos verdwenen. Fraude komt ook gewoon voor in Vlaanderen, zelfs met studentenkoten. Net de digitale opmars van de kotenmarkt blijkt hierin problematisch.

Van op afstand

Anita Claessen werkt voor de organisatie Kotweb die in samenwerking met onderwijsinstellingen en de stad Antwerpen kwaliteitsvolle studentenkoten aanbiedt. Ze benadrukt dat Kotweb de enige website biedt waarbij controle op de kamers wordt uitgevoerd.

“Iedereen kan zich op het internet voordoen als eigenaar”, vertelt Claessen. “Studenten kunnen betalen voor een kamer die niet bestaat.” Zelf hoorde ze van een studente die vanuit het buitenland in Antwerpen kwam studeren. Op afstand regelde zij via een website haar huisvesting.

Alles leek in orde te zijn, tot ze bij het kot aankwam en de persoon die daar woonde nergens van wist. “Zodra er sprake is van fraude, zit de student vast. Dan is er niets meer aan te doen”, voegt Claessens er aan toe.

Borg kwijt

Ook Vlaamse studenten kunnen gedupeerd worden. Liesje Vangeneugden ging afgelopen zomer op zoek ging naar een kot in Antwerpen. Ze vond er een mooi op de website samenhuizen.be, waarna ze met een vriendin het huis bezocht. Ze wilden er meteen allebei wonen.

“Een vriend kende de eigenaar”, vertelt Vangeneugden. “Hij zei dat het een toffe kerel was en in alle vertrouwen heb ik de borg overgemaakt. De eigenaar stuurde daarna een contract op.” De sleutels zouden de meisjes krijgen bij de verhuizing.

Daarvan was echter geen sprake. Na verwarrend contact met de ‘eigenaar’ en verzoeken om de verhuizing uit te stellen, bleek hij zelf een wanbetaler in het pand geweest te zijn. Niet alleen was Vangeneugden haar betaalde borg kwijt, ook kon ze haar zoektocht naar een kamer opnieuw beginnen.

Vangeneugden: “Dat was niet makkelijk in september. Ik heb weken bij anderen op de bank geslapen.”

Vertrouwen

Claessens legt uit dat een kot zoeken via een betrouwbare website zekerheid kan bieden. “Gegevens worden meteen doorgespeeld aan de stad”, legt Claessens uit. “Mensen met frauduleuze bedoelingen nemen het risico niet om gecheckt te worden.”

Gaat de student anders te werk, dan moet hij erg alert zijn. Het is belangrijk dat er een contract wordt opgesteld en dat de student niet tekent zonder een goede inspectie. Daarbij moet de waarborg gestort worden op een bankrekening die vervolgens wordt geblokkeerd.

Dit is echter niet altijd mogelijk. Een volledig risicoloze aanpak bestaat volgens Claessens dan ook niet. “Uiteindelijk is het toch een kwestie van vertrouwen.”

© 2013 – C.H.I.P.S. StampMedia

take down
the paywall
steun ons nu!