Uitgedroogde bedding van de Nijl met de Soedanese hoofdstad Khartoem op de achtergrond (World Bank/Arne Hoei)

Kost opwarming klimaat Afrika 95 miljard euro per jaar tot 2050

Tegen 2050 lopen de kosten voor de aanpassing aan de klimaatopwarming in Afrika in het ergste geval op tot 95 miljard euro per jaar. Tot 2019 is nu al ruim 15 miljard euro nodig om Afrikaanse landen te helpen, stelt de Wereldbank in een rapport.

woensdag 25 november 2015 15:09
Spread the love

Een van de belangrijkste vragen tijdens de klimaattop COP21 die op 30 november 2015 begint in Parijs, is hoe de miljarden euros bijeen te krijgen die nodig zijn om de gevolgen van de klimaatverandering wereldwijd te beperken.

De Wereldbank en het VN-Milieuprogramma (UNEP) schatten dat bij een stijging van de temperatuur met 2 graden Celsius in Afrika jaarlijks 4,75 tot 9,50 miljard euro nodig is voor aanpassing van de economie. Die kosten lopen tegen het midden van de 21ste eeuw echter op van 19 tot 47 miljard, en zelfs tot 95 miljard als de aarde tegen dan tot 4 graden opwarmt.

Het rapport Accelerating Climate-Resilient and Low-Carbon Development van het UNEP en de Wereldbank wordt gepresenteerd tijdens de komende klimaatconferentie COP21 in Parijs. Het bevat mogelijke maatregelen om Afrika veerkrachtiger te maken, zodat het de klimaatverandering beter aankan. De voorstellen richten zich onder meer op het versterken van waarschuwingssystemen en het promoten van hernieuwbare energie.

“Afrika ten zuiden van de Sahara is zeer kwetsbaar voor klimaatschokken. Uit ons onderzoek blijkt dat die zeer veel impact zullen hebben op alles, van groeiachterstand bij kinderen tot malaria en hogere voedselprijzen en droogte”, zegt Jim Yong Kim, voorzitter van de Wereldbank.

“Dit plan komt met concrete stappen die Afrikaanse regeringen kunnen zetten om te voorkomen dat de economische groei en armoedebestrijding in hun landen terugvalt. De maatregelen bieden ook enige bescherming tegen de klimaatverandering.”

Onrechtvaardig

Doreen Stabinsky, gasthoogleraar klimaatverandering aan de Uppsala-universiteit in Zweden, zegt dat de kosten van klimaataanpassing voor Afrika nu al zeer hoog zijn. Ze moeten voor Afrikaanse landen een prioriteit zijn in de begroting voor duurzaamheid en armoedebestrijding. “De bedragen die de Wereldbank noemt, zijn in eerst instantie nodig om de ontwikkeling van de afgelopen decennia in stand te houden.”

“Ze laten ook zien hoe onrechtvaardig de klimaatcrisis is voor ontwikkelingslanden: op het moment dat ze hun eigen middelen en buitenlandse hulp zouden moeten investeren in ontwikkeling, moeten ze hun schaarse geld uitgeven aan een probleem dat ze niet zelf veroorzaakt hebben.”

Stabinsky zegt dat de schattingen ook laten zien dat de huidige toezeggingen ontoereikend zijn. Het Global Climate Fund (GCF) kreeg tot nu toe slechts 9,5 miljard euro toegezegd voor klimaataanpassing in ontwikkelingslanden in de hele wereld. De helft van dat bedrag is daadwerkelijk overgemaakt.

Als de aanpassingskosten voor Afrika alleen al liggen op 4,75 tot 9,5 miljard euro per jaar, moet de steun van rijke landen, die verantwoordelijk zijn voor de klimaatverandering, aanzienlijk opgeschroefd worden. “Of deze bedragen wel of niet worden toegezegd op de COP21 in Parijs, zou bepalend moeten zijn voor het slagen van de klimaattop”, zegt Stabinsky.

Lening of schenking

Van de 15,2 miljard euro die het ambitieuze plan voorstelt om de klimaataanpassing in Afrika te versnellen, moet 5,4 miljard komen van de International Development Association (IDA), de tak van de Wereldbank die de armste landen steunt. Ongeveer 2 miljard zou van diverse financieringsinstrumenten moeten komen, 1,9 miljard van andere ontwikkelingsorganisaties, 3,3 miljard van de private sector en 0,6 miljard uit eigen binnenlandse middelen. Daarnaast is nog eens 1,9 miljard nodig om het plan uit te voeren, zeggen de Wereldbank en het UNEP.

Stabinsky zegt dat het jammer is dat het plan niet duidelijk is over de vraag hoeveel van het geld uit leningen en hoeveel uit schenkingen moet komen. Aanpassing aan de klimaatverandering is een extra last voor ontwikkelingslanden, geen zakelijke kans waar winst op behaald kan worden, zegt ze. Leningen zijn in haar visie niet geschikt voor financiering van de klimaataanpassing.

Bron: Africa’s Climate Change Funding May Hit 100 Billion by Mid-Century

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!