Koraalrif (Foto: Rene van der Aa)

Koralen harder getroffen dan ooit

Koralen over de hele wereld kampen met een derde golf van verbleking, waarschuwen wetenschappers. De huidige golf zou de grootste sterfte van koraal in de geschiedenis kunnen veroorzaken.

vrijdag 9 oktober 2015 16:15
Spread the love

De huidige sterfte ontstond midden vorig jaar door een aanhoudende hittegolf onder water als gevolg van de klimaatverandering. Tegen eind dit jaar kan die 38 procent van de koraalriffen ter wereld aantasten, waarschuwen de onderzoekers van zowel de Amerikaanse Oceanografische dienst NOAA en hun collega’s, de Australische University of Queensland.

“Het is de grootste en meest hardnekkige bedreiging voor koraalriffen over de hele wereld”, zegt Mark Eakin van de NOAA. “Wat ons echt zorgen baart, is dat dit evenement nu al meer dan een jaar aanhoudt, en onze projecties voorspellen dat het tot diep in 2016 zal doorgaan.”

Wereldwijd

Koraalriffen over de hele wereld zijn in gevaar, maar Amerikaanse riffen worden extra hard getroffen. De NOAA schat dat eind dit jaar 95 procent getroffen zal zijn door de hittegolf. In de Caraïben bedreigt het warmere water koralen in Puerto Rico en de Maagdeneilanden. Ook Hawaii vertoont steeds meer verbleking.

Aan de andere kant van de planeet is het wereldberoemde Groot Barrièrerif in gevaar. “Als de omstandigheden blijven verslechteren, zal het rif ten prooi vallen aan grootschalige verbleking en afsterven”, zegt Ove Hoegh-Guldberg hoogleraar aan de University of Queensland. “Bij de eerste wereldwijde golf in 1998 stierf 5 tot 10 procent van het Groot Barrièrerif af.”

Economische verlies

Als koralen afsterven, brokkelen de riffen snel af en valt een belangrijke bescherming van de kust tegen stormen weg. Met de koralen verdwijnt ook een cruciale habitat voor vissen en ander zeeleven, inclusief soorten die ecologisch en economisch belangrijk zijn.

Koraalriffen zijn cruciaal voor kustgemeenschappen en hun economie, onder meer via visserij en toerisme. Het Groot Barrièrerif alleen al genereert voor de Australische economie jaarlijks bijna 5 miljard euro aan inkomsten. Wereldwijd zijn naar schatting een half miljard mensen rechtstreeks afhankelijk van gezonde koraalriffen.

Klimaattop

“We moeten in eerste instantie lokaal ageren om de verbleking tegen te gaan”, zegt Jennifer Koss van de NOAA. “Lokale bedreigingen, zoals vervuiling of overbevissing belasten de koraalriffen en verminderen hun kansen om verbleking te overleven of ervan te herstellen. Maar op langere termijn moeten we het globale probleem aanpakken. Daarvoor moeten we beter begrijpen hoe we de onnatuurlijke concentraties van CO2 kunnen verminderen, die de opwarming aanzwengelen.”

Ook Hoegh-Guldberg ziet in de strijd tegen de klimaatverandering de oplossing op lange termijn. “De klimaattop in Parijs later dit jaar wordt een cruciaal moment voor koraalriffen overal ter wereld”, zegt hij. “Ofwel schroeven we onze uitstoot terug, of we riskeren de koraalriffen te verliezen voor toekomstige generaties.”

take down
the paywall
steun ons nu!