Leden van 16 boerenfamilies weigeren hun akkers te verlaten, omdat de kopermijn Las Bamabas hen heen schadevergoeding geeft voor de vervuiling van de bodem en het verlies van hun oogsten (Milagros Salazar/IPS)

Kopermijn Peru in dodelijk conflict met bevolking

In Peru wordt intensief overleg gepleegd over het zware conflict in Las Bambas, de grootste kopermijn van het land. In 2015 kwam het daarover tot dodelijke rellen met omwonenden. De overheid houdt nauwelijks rekening met de bezwaren van de bevolking.

maandag 5 september 2016 14:48
Spread the love

Las Bambas, een open kopermijn in de regio Challhuahuacho in de Andes, startte begin 2016, ondanks zwaar plaatselijk protest. Het conflict met de omwonenden bereikte zijn kookpunt in september 2015, toen bij een botsing tussen bewoners en politie 3 doden en 29 gewonden vielen.

De regering van president Ollanta Humala richtte vervolgens een werkgroep op om de eisen van de bewoners te onderzoeken. Die ging in februari v2016 an start, rond vier thema’s: mensenrechten, milieu, duurzame ontwikkeling met overheidsinvesteringen en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Veel heeft die werkgroep nog niet opgeleverd, zeggen de omwonenden van het Quechua-volk, alleen een schadevergoeding voor de families van de drie van de tijdens de protesten gedode burgers. Op 7 september 2016 is er een nieuwe vergadering. Rodolfo Abarca is voorzitter van het Front voor de Verdediging van de Belangen van de provincie Cotatambas. Hij hoopt dat ze nu de echte thema’s gaan onderhandelen.

Het Front eist een onafhankelijke studie over de aanleiding tot het conflict: de aanpassingen die het ministerie van Energie en Mijnbouw heeft aangebracht aan de milieu-impactstudie van het project. Die aanpassingen gebeurden zonder de bevolking te raadplegen, ook al hebben ze gevolgen voor water, bodem en lucht.

De kopermijn Las Bambas plant in een eerste fase een productie van 400.000 ton koperconcentraat per jaar. Er zit naar schatting 7 miljoen ton koper in de grond, naast molybdeen en andere mineralen. De meest omstreden aanpassing voor de omwonenden is de verhuizing van de filtratiefabriek, die molybdeen van koper scheidt, van Tintaya, in het naburige departement Cusco, naar Fuerabamba, in Cotabambas. De overheid en Las Bambas noemden deze aanpassing “niet significant”, maar volgens experts ging het wel degelijk om een grote aanpassing die een diepere analyse vroeg.

De aanpassingen waren mogelijk dankzij een nieuwe wet van de regering van president Humala, die privé-investeringen meer voordelen wil geven. Die wet vereist niet langer een volksraadpleging bij zogenaamde ‘technische’ aanpassingen aan bestaande milieu-impactstudies. Om het de mijn van Las Bambas gemakkelijker te maken heeft men deze wet misbruikt, stellen milieu-ingenieurs op Convoca, een Peruaanse website voor onderzoeksjournalistiek.

Dankzij het aangepaste milieueffectenrapport moet Las Bambas de mineralen niet langer via een afgesloten pijpleiding transporteren maar mag dat met open vrachtwagens. Dat leidt tot enorme stofhinder, stellen de omwonenden vast. Het bedrijf zelf beweert dat het enkel “gesloten containers” gebruikt en de weg besproeit voor de vrachtwagens er langs komen.

Pedro Pablo Kuczynski, de nieuwe president van Peru, zei op 28 juli bij zijn eedaflegging dat hij bij elk project de naleving van de milieunormen zal eisen. Ook moet men de mening van alle inwoners over de impact van een project respecteren. Volgens de nationale ombudsdienst van het land zijn er 211 open sociale conflicten in Peru.

Daarvan hebben er 150 met mijnbouw te maken. De mijnbouw speelt een bepalende rol in de Peruaanse economie. Het land is de derde koperproducent en de vijfde goudproducent ter wereld.

Las Bambas is eigendom van het Aziatische mijnbouwbedrijf MMG. Hoofdaandeelhouder is het Chinese staatsbedrijf Minmetals, dat meer dan 10 miljard dollar investeerde in zijn eerste Latijns-Amerikaanse project.

Bron: Conflicto en mayor proyecto minero de Perú recibe a nuevo gobierno

take down
the paywall
steun ons nu!