De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Mahmoud Ahmadinejad, president van Iran
Iran, Mahmoud Ahmadinejad, Esfandiar Rahim Mashaei, Ali Khamenei, Heidar Moslehi, Iraanse politiek -

Klacht tegen Ahmadinejad wegens schenden grondwet

dinsdag 17 mei 2011 23:26
Spread the love

Volgens de Engelstalige Iraanse nieuwszender Press TV hebben een aantal parlementsleden een klacht ingediend tegen president Ahmadinejad wegens het schenden van de grondwet.

De klacht vormt een nieuwe ontwikkeling in de strijd binnen Irans politieke elite, die de laatste weken erg zichtbaar werd door een open conflict tussen de president en de opperste religieuze leider, ayatollah Ali Khamenei. Het conflict ontstond midden vorige maand nadat president Mahmoud Ahmadinejad de minister van inlichtingen Heidar Moslehi ontsloeg, een beslissing die prompt ongedaan werd gemaakt door Khamenei. De tien volgende dagen was Ahmadinejad afwezig op twee bijeenkomsten van zijn kabinet en annuleerde hij een gepland bezoek aan de stad Qom, het religieuze centrum van het land.

Volgens de Iraanse grondwet is het aan de president om ministers aan te duiden en te ontslaan. Het is trouwens niet ongewoon dat de president een minister de laan uitstuurt. In december nog ontsloeg Ahmadinejad de minister van buitenlandse zaken Manouchehr Mottaki, terwijl die op staatsbezoek was in Senegal.

In het Iraanse politieke systeem echter kan de opperste leider, een hoge geestelijke, zijn invloed laten gelden in alle soorten beslissingen. Het is hoogst uitzonderlijk dat politici de opperste leider bekritiseren of zijn orders in de wind slaan. Dat Ahmadinejad met zijn afwezigheid openlijk zijn ongenoegen uitte is ongezien.

Na een ultimatum van Khamenei om in te binden of af te treden gaf president Ahmadinejad uiteindelijk toe en aanvaardde hij dat Moslehi minister zou blijven. Maar niet iedereen neemt genoegen met die toegift van Ahmadinejad. Volgens de Engelstalige Iraanse nieuwszender Press TV, die in handen is van de Iraanse overheid, hebben een aantal parlementsleden een klacht ingediend tegen de president wegens het schenden van de grondwet.

Volgens de grondwet kan de opperste religieuze leider de president ontslaan als de hoogste rechtbank beslist dat die laatste zijn grondwettelijke verplichtingen heeft geschonden.

Het conflict tussen Ahmadinejad en Khamenei moet gezien worden in het bredere conflict binnen het conservatieve Iraanse establishment. De kliek rond Ahmadinejad heeft de afgelopen jaren zo goed als vrij spel gekregen van ayatollah Khamenei. Beiden waren objectieve bondgenoten in de strijd tegen hervormingsgezinde politici. Bovendien geniet de kliek veel steun binnen de Revolutionaire Garde, een eliteleger dat als taak heeft de revolutie te beschermen. Maar het agressieve buitenlandse beleid en de machtshonger van Ahmadinejad en zijn medestanders zorgen voor toenemende onvrede bij meer gematigde conservatieven. Tot die groep behoren onder meer parlementsvoorzitter Ali Larijani en de burgemeester van Teheran, Mohammad Bagher Ghalibaf. De groeiende macht van de kliek rond Ahmadinejad baart ook het religieuze establishment zorgen. Ayatollah Khomeini ziet zijn eigen rol meer en meer bedreigd. Ahmadinejad is de eerste president sinds de Iraanse revolutie in 1979 die geen religieuze achtergrond heeft. Het is niet in de seminaries van Qom, maar in de rangen van de Revolutionaire Garde dat Ahmadinejad zijn netwerk uitbouwde. Iraanse geestelijken vrezen dat Ahmadinejads kliek hun macht probeert in te perken. Die mogelijk werd overigen ook al geopperd door de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton. Begin vorig jaar waarschuwde Clinton dat Iran naar een militaire dictatuur dreigt te evolueren, verwijzend naar de toenemende macht van de Revolutionaire Garde.

Sommige analisten beweren dat het conflict rond het ontslag van Moslehi te maken heeft met Esfandiar Rahim Mashaei, een vertrouweling van Ahmadinejad. De president zou Mashaei aan het klaarstomen zijn om hem op te volgen bij de presidentsverkiezingen van 2013, waarin Ahmadinejad zelf geen kandidaat meer mag zijn aangezien de grondwet een maximum van twee opeenvolgende presidentiële termijnen oplegt. Een mogelijke kandidatuur van Mashaei zou allerminst naar de zin zijn van ayatollah Khamenei.

Verschillende media berichtten begin deze maand dat een aantal naasten van Mashaei en Ahmadinejad gearresteerd zijn.

take down
the paywall
steun ons nu!