Foto: Jaklien B

 

Verslag, Nieuws, België -

Kiescampagne in ijltempo: “Dit is balen”

Een kiesscampagne op poten zetten is een werk van lange adem. Nu krijgen de politici maar vijf weken. Vooral voor de zogenaamde backbenchers en de kleine partijen wordt dat een zware klus.

dinsdag 4 mei 2010 10:35
Spread the love

Een partij als Groen! koestert de basisdemocratie. De kieslijsten worden opgesteld in samenspraak met de leden en het programma wordt doorgesproken met het middenveld en milieuorganisaties. Moet Groen! wegens tijdsgebrek afwijken van die traditie?

“De verkiezingen hebben ons compleet verrast. Ok, wij wisten dat dit een bijzonder slechte regering was, maar we geloofden tot op het allerlaatste moment in een oplossing voor BHV”, zegt campagneleider Björn Rzoska.

Toch meent Groen! dat het mogelijk moet zijn om de normale procedures te volgen. “We hebben vorige week onmiddellijk brieven en e-mails verstuurd naar al onze leden. Iedereen krijgt de kans om zich verkiesbaar te stellen. Het enige verschil is de iets strakkere deadline.”

Ook voor het opstellen van het programma werkt Groen! op de vertrouwde manier, maar dan in ijltempo. “Wij hebben aan alle organisaties gevraagd hun memoranda op te sturen om aan de hand daarvan ons programma op te stellen. We zijn er ons van bewust dat enkele organisaties op snelheid gepakt zijn, maar we hebben ook nog de memoranda van vorige verkiezingen waaruit we enkele zaken kunnen recupereren.”

Campagne in televisiestudio

Het ziet er naar uit dat het leeuwendeel van de campagne zich zal afspelen in de televisiestudio’s. Groen! dat nochtans klassiek sterk scoort in debatten voor een live-publiek, is niet bang van zo’n mediacampagne.
 
Björn Rzoska: “Wij hebben een heel sterke federale fractie en een voorzitter die al bewezen heeft dat hij zijn mannetje kan staan in die debatten.”

Voor politici die geen toegang hebben tot die televisiestudio’s is de straat op gaan de enige optie. Maar is daar wel voldoende tijd voor? “Nee!”, klinkt het resoluut uit de mond van Katrien Partyka, een gedreven CD&V-parlementslid dat al blij zal mogen zijn als ze één keer opgemerkt wordt door de tv-camera’s.

“Nee, omdat ik ook nog graag iets inhoudelijks vertel tijdens mijn contacten met kiezers”, zegt Katrien Partyka. “Tot enkele dagen geleden was ik in stilte hard aan het werken aan allerlei ontwerpen die nog op de agenda stonden. Ik was absoluut niet in verkiezingssfeer. Dat is pijnlijk wakker worden.”

“Verkiezingen worden echte mediashows. Sorry, maar grote gevechten op tv en strategische moves zijn voor mij geen politiek. Het wordt een heel nationale campagne en dat is echt heel jammer. Het is echt heel hard balen”, gaat Partyka verder.

Meer dan BHV?

Ook inhoudelijk worden dit moeilijke verkiezingen. “Het is moeilijk te voorspellen over welke thema’s het zal gaan”, zegt Rzoska. “Maar ik ben ervan overtuigd dat BHV niet het enige thema zal zijn. Op termijn zullen de mensen dat wel beu worden en zal er worden overgeschakeld op thema’s waarin wij inhoudelijk sterk staan”, klinkt het zelfverzekerd.

Partyka ziet een wekenlang debat over BHV niet zitten. “We moeten de mensen niets wijsmaken. In het parlement zal het ook over andere dingen dan BHV gaan. Voor en tegen, wij en zij, dat is het gemakkelijkste verhaal. Maar wij moeten blijven herhalen dat er veel andere problemen zijn naast  het communautaire.”

PVDA worstelt met 45.000 documenten

Sommige andere partijen moeten alle zeilen bijzetten om gewoon maar te mogen deelnemen aan de verkiezingen. PVDA moet in zeven dagen tijd 10.000 handtekeningen weten te verzamelen. PVDA-voorzitter Peter Mertens: “Die stapel van in totaal 45.000 documenten moeten we ook nog eens in honderden gemeenten laten legaliseren. Er wordt echt wel alles aan gedaan om te verhinderen dat proteststemmen deelnemen aan de verkiezingen. Wij willen nochtans meedoen om de ongeldige en blancostemmen te redden van de antipolitiek.”
 
Een campagne die zich zo goed als uitsluitend in de televisiestudio’s afspeelt, is niet makkelijk voor een kleine partij. “We gaan al onze 4000 leden mobiliseren om aanwezig te zijn in het straatbeeld. En op de VRT gaan we er ook bij zijn. Vorig jaar zeiden ze ons dat er slechts plaats was voor acht partijen in de debatten en dat wij als negende partij helaas afvielen. Maar nu is SLP (de partij van Geert Lambert die ondertussen is opgegaan in Groen!, nvdr) er niet meer bij en kan men ons niet weigeren”, zegt Mertens.

Ook LSP wil deelnemen aan de verkiezingen. Bart Vandersteene, woordvoerder LSP: “De antidemocratische regelgeving laat ons geen keuze: we moeten beroep doen op parlementaire handtekeningen of we kunnen niet opkomen. We hopen voldoende parlementaire handtekeningen te verzamelen zodat een links socialistisch antwoord op de verdeel-en-heerspolitiek kan worden geboden bij de verkiezingen.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!