Verslag, Nieuws, Wereld -

Kastelozen en arme boeren plannen grootste mars ooit op New Delhi

GENÈVE — De Indiase beweging Ekta Parishad wil in oktober 2012 honderdduizend dalits (kastelozen) en arme boeren op de been brengen. Wereldwijd groeit de steun voor deze mars voor landrechten, zoals blijkt op een internationale conferentie in Genève begin deze week.

dinsdag 13 september 2011 18:01
Spread the love

“In India wordt een groot deel van de adivasi (inheemse bevolking) van hun land verdreven door mijnbouw, grote stuwdammen, natuurreservaten, industrialisering en toerisme. Ze betalen een hoge tol voor de ontwikkeling. Daarom komen de adivasi geregeld in opstand, zowel gewapend als geweldloos”, verkaart de voorzitter van Ekta Parishad, P.V.Rajagopal.

Ekta Parishad verenigt meer dan 900 organisaties in heel India. Geïnspireerd op de geweldloze beweging van Mahatma Gandhi strijdt deze koepel voor land en inkomen voor inheemse volkeren, nomadische stammen en dalits. Daarom organiseert ze in oktober 2012 de Jan Satyagraha (Mars voor gerechtigheid), die moet uitgroeien tot de grootste manifestatie voor landrechten ooit. Het is de bedoeling dat honderdduizend mensen 350 kilometer stappen van Gwalior tot New Delhi in 35 dagen.

“Ter voorbereiding van deze grote mars, hebben we de hulp ingeroepen van instituten, ngo’s, beleidsmakers en activisten uit landen waar landrechten ook een belangrijke kwestie zijn, zoals in Zuid-Amerika en Afrika”, zegt Margrit Hugentobler van Ekta Europa. Wereldwijd zullen ook andere marsen plaatsvinden ter ondersteuning van het Indiase initiatief.

Mars op New Delhi

In 2007 organiseerde Ekta Parishad al eens een mars op New Delhi met ongeveer 25.000 mensen – voornamelijk adivasi en dalits – om toegang tot land te eisen. Als gevolg daarvan werd een comité voor de landrechten opgericht die verschillende aanbevelingen deed. Maar de implementatie kwam niet van de grond nadat de media-aandacht was afgenomen. “India heeft nog altijd geen nationaal beleid dat kan worden afgedwongen”, aldus Hugentobler.

“In India raken mensen ook ontheemd doordat de regering land verwerft om shoppingcentra en supermarkten te bouwen”, stelt Rajagopal. “De verfraaiing van steden gebeurt vaak ten koste van arme mensen zoals straatventers, die moeten opkrassen. Voor de Gemenebestspelen in New Delhi zijn 200.000 mensen uit het stadscentrum verwijderd.”

Rajagopal ziet een geleidelijk proces om mensen te verjagen van bossen en land om de grondstoffen aan grote bedrijven en multinationals te geven. “Mijn taak bestaat erin een geweldloze oplossing voor deze problemen te vinden voor het probleem ontspoort”, verklaart hij.

Brazilië

“Ook in Afrika en Latijns-Amerika heb je deze situatie. In Brazilië is al 80 procent van de bevolking naar de steden verdreven. In India leeft nog 70 procent van de mensen op het platteland, maar als dit proces aanhoudt, is het eindresultaat hetzelfde als in Brazilië. Mensen zullen naar sloppenwijken verhuizen en de grondstoffen van de dorpen zullen in handen zijn van bedrijven.”

Maria Salete Carollo van de Beweging van Landloze Boeren in Brazilië is het daarmee eens. “Deze mars moet het sociale gevecht voor voedselonafhankelijkheid en landhervorming in Brazilië versterken. We moeten alle mensen steunen die opkomen voor hun landrechten waar ook ter wereld, met boeren en arme mensen op kop.”

Ekta Parishad is op zoek naar politieke, morele maar ook financiële steun. “We hebben 1 euro per persoon per dag nodig voor voedsel, water en medicijnen”, legt Rajagopal uit. Dat is 100.000 euro per dag. “Daarom doen we een beroep op de internationale gemeenschap.”

– – – – – – – –
Auteur: Isolda Agazzi

take down
the paywall
steun ons nu!