Bron: Flickr (vogue.kaiapoi)
Interview -

Kapperszaken pleiten voor verplichte sluiting: “Open blijven is niet veilig, niet logisch en niet eerlijk”

Kappers mogen ondanks de dreigende coronaverspreiding blijven werken. De overheid verplicht een preventieve, tijdelijke sluiting van alle niet-essentiële handelszaken. Enkel voedingswinkels, dierenvoedingswinkels, apotheken, krantenwinkels en tankstations blijven open. Een opmerkelijke aanvulling op dat lijstje is kapperszaken. “Dat is niet veilig, niet logisch en niet eerlijk”, zegt Laura Verhoeven van Coiffure.org, de Belgische kappersfederatie.

maandag 23 maart 2020 12:35
Spread the love

“Het is onmogelijk om voldoende afstand te houden bij het knippen van het haar van de klanten”, zegt Verhoeven. Daardoor kunnen kappers de veiligheid van de klanten, zichzelf en andere medewerkers niet garanderen. Verder mag er maar één klant op hetzelfde moment in het salon, wat ook een enorme hinderpaal vormt.

Charlotte Vanengeland besloot haar kapsalon, Kapsalon Charlotte, tijdelijk te sluiten. “Ze raden aan om 1,5 meter afstand te houden van elkaar. In mijn zaak is dat onmogelijk. Ik hang boven mensen hun gezicht als ik hun haar was en ik zit vlak aan hun gezicht als ik hun haar knip. De veiligheid van mijn klanten en mij primeert. Daarom maakte ik de beslissing om voorlopig te sluiten.”

“De meeste kappers sluiten omdat dat het veiligst is”, zegt Laura Verhoeven. “Maar omdat zij niet verplicht moeten sluiten, ontvangen zij geen hinderpremie.” De hinderpremie bedraagt 4.000 euro voor ondernemingen met minstens één voltijds personeelslid met maximum vijf premies per zaak. De premie dient voor de volledige sluiting van 21 dagen. Daarna bedraagt het 160 euro per verplichte sluitingsdag.
“Omdat ik niet verplicht moet sluiten door de overheid, heb ik geen aanspraak op de hinderpremie. Ik heb één werkneemster voor 4/5de in dienst. Voor mij is het dus nog even afwachten hoe ik de eindjes aan elkaar zal knopen”, zegt Vanengeland.
“Veel kappers raken in financiële problemen als zij enkele weken weinig kunnen werken. Zonder hinderpremie zullen er kappers zijn die failliet gaan”, zegt de medewerkster van Coiffure.org. “Daarom zijn we heel erg bezig met het overtuigen van de overheid om een algemene sluiting af te kondigen.” De Belgische Beauty Federatie verspreidt online een enquête met hetzelfde doel.

Niet alle klanten staan achter het standpunt van kappers die tijdelijk besloten te sluiten. “Veel kappers krijgen verwijten over zich heen. Klanten tonen soms geen begrip voor kappers die preventief sluiten. Vrouwen halen het probleem van uitgroei aan en mannen willen geen lang haar. Iedereen wil er netjes uitzien, maar we moeten ons allemaal bewust zijn van het gevaar.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!