Jordaanse ziekenhuizen overspoeld met Libische patiënten
Nieuws, Wereld, Libië, Jordanie -

Jordaanse ziekenhuizen overspoeld met Libische patiënten

AMMAN — Door de Arabische Lente zijn zieke en gewonde Libiërs massaal naar Jordanië getrokken. De plotse instroom van patiënten brengt er de medische sector in de problemen.

zondag 13 mei 2012 21:25
Spread the love

“De ziekenhuizen laten geen Libische patiënten meer toe, met uitzondering van noodgevallen en patiënten die op voorhand cash betalen. Het is een erg moeilijke situatie voor patiënten, met name voor wie een behandeling voor fertiliteit of tegen kanker ondergaat”, zegt Awni Bashir, hoofd van het Chmeisani ziekenhuis en voorzitter van de Jordaanse Associatie van Privéziekenhuizen.

In de voorbije zes maanden alleen al zochten ongeveer 52.000 Libiërs een medische behandeling in Jordanië.

Nu ook uit Syrië al zo’n 100.000 vluchtelingen het land zijn binnengekomen, vrezen de artsen dat de situatie helemaal onhoudbaar wordt. “Syrische patiënten beginnen binnen te sijpelen, en we vrezen dat we de komende maanden opnieuw in een gelijkaardige situatie terechtkomen”, zegt Bashir.

Medisch toerisme

Faraj Fakhri is een van de Libische gewonden die momenteel verzorgd wordt in Amman. Hij is al tweemaal geopereerd en wacht op nog drie ingrepen. “Ik dank de almachtige God dat ik mijn been weer kan bewegen”, zegt hij. “Ik kwam naar Jordanië voor verzorging om dat mijn land niet over dezelfde faciliteiten beschikt, zeker in de huidige situatie.”

Jordanië specialiseert zich al sinds 2006 in medisch toerisme, onder meer cosmetische chirurgie, neurochirurgie, orgaantransplantaties en fertiliteitbehandelingen. De industrie is goed voor 4 procent van het bruto binnenlands product. De goede verbindingen en gelijkenissen in taal, cultuur en traditie tussen beide landen doen de rest.

“We krijgen achttien vluchten per week uit Libië, en de meeste passagiers gaan recht naar de ziekenhuizen”, zegt Ahmad Rajaei al-Hiari, directeur van het Directoraat Medisch Toerisme.

Tekort

Dat leidt tot een ernstig tekort aan bedden voor Jordaanse patiënten, maar het probleem beperkt zich niet enkel tot de ziekenhuizen: Libische patiënten bezetten ook de hotels, restaurants en huurauto’s.

De situatie kost Jordanië handenvol geld. Amman en Tripoli kibbelen over de Libische schuld van 200 miljoen dollar aan onbetaalde ziekenhuisfacturen en accommodatie. De nieuwe Libische regering heeft vorige maand een betaling van 65 miljoen dollar gedaan, en betaalde vorige week nog eens 60 miljoen dollar.

De ziekenhuizen kampen intussen met een tekort aan middelen, en dat heeft gevolgen voor de aanvoerlijnen. De ziekenhuizen hebben nu zelf een schuld van meer dan 65 miljoen bij leveranciers.

take down
the paywall
steun ons nu!