Samenleving, Jongeren, Stampmedia, Pascal Smet, Jongerengids, Informatie, VIP Jeugd -

Jongerengids.be officieel gelanceerd

Kan je van masturberen doof worden? Kunnen ouders je weigeren geld te geven? Dit zijn twee van de talrijke vragen waarop kinderen en jongeren een antwoord krijgen in de Jongerengids.be, die op 25 januari officieel werd voorgesteld door Vlaams minister van Jeugd, Pascal Smet.

donderdag 27 januari 2011 15:15
Spread the love

Met Jongerengids.be proberen het Vlaams Informatiepunt Jeugd en Vlaams minister van Jeugd, Pascal Smet (sp.a), kinderen en jongeren wegwijs te maken in het overaanbod aan informatie waarmee ze vandaag geconfronteerd worden.

‘Correcte informatie op maat’, daar draait het volgens Smet om. Het gaat om drie up-to-date gidsen van ongeveer honderd pagina’s boordevol informatie die aangepast is aan een bepaalde leeftijdscategorie: acht tot elf jaar, twaalf tot vijftien jaar en zestien jaar en ouder.

De bijbehorende interactieve en gebruiksvriendelijke website vormt het verlengde van de drie gidsen en verwijst kinderen en jongeren via hyperlinks door naar de juiste websites.

Informatieoverkill

Uit onderzoek van het onderzoeksteam Leuven School for Mass Communication Research bleek dat kinderen, tieners en jongeren graag gebruik maken van het internet als informatiebron. Vooral de zoekmachine Google is populair.

Maar door de informatieoverkill zien ze door het bos de bomen niet meer. Ze hanteren ook niet altijd de beste zoekstrategieën en slagen er niet altijd in om gericht informatie te vinden.

“Kinderen en jongeren stellen zich vragen. In het internettijdperk worden ze overstelpt door informatie die bovendien onjuist of gemanipuleerd kan zijn. Het is niet gemakkelijk om daaruit de correcte en relevante informatie te filteren. Daarom zijn deze allesomvattende actuele gidsen essentieel”, aldus Pascal Smet.

Informatiebijbel voor jongeren

Enkele weken geleden al rolden deze ‘informatiebijbels’ voor jongeren van de persen en ging de website online. Ook voor de verdeling is het startschot al gegeven. “In de Vlaamse scholen zijn ze al uitgedeeld.

Alle leerlingen van het derde en vierde leerjaar, het eerste en tweede middelbaar en het vijfde en zesde middelbaar hebben er een gekregen.

Dat gebeurt om de twee jaar, zodat alle scholieren minstens een keer in hun leven een gids via de school ontvangen hebben”, zegt Marjolein Haan van het Vlaams Informatiepunt Jeugd en coördinator van Jongerengids.be. Daarnaast zijn de gidsen ook gratis verkrijgbaar in alle jeugddiensten en -centra.

Seks en alleen wonen absolute toppers

“Het is niet gewoon een update, we hebben heel het project herbekeken”, aldus Haan. Jongerengidsen bestaan al tientallen jaren. Sinds 2006 werden ook gidsen voor tieners en kinderen gemaakt, maar pas sinds dit jaar worden de drie gidsen onder een handelsmerk en op hetzelfde tijdstip naar buiten gebracht.

“We hebben geprobeerd de gidsen zo goed mogelijk op maat van de leeftijdsgroep te maken, zowel qua schrijfstijl als inhoud. Voor de informatieselectie hebben we op verschillende momenten samen gezeten met jongeren en experts binnen elke sector”, ligt Haan toe.

Naar welke thema’s gaat de belangstelling het meest uit? “Bij tieners en jongeren zijn de topics seks en alleen wonen de absolute toppers. Kinderen surfen het meest naar de pagina’s over het lichaam of over relaties met familie en vrienden.”

© 2011 – StampMedia/Lessius – Lien Claes

take down
the paywall
steun ons nu!