De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

John Martinkus schrijft met ‘De weg’ een relaas over de opstand in West-Papoea

woensdag 24 maart 2021 22:43
Spread the love

‘De weg’ is een journalistiek boek uitgegeven bij Walburg Pers in 2020. Het begint bij de onafhankelijkheid van Indonesië van Nederland en vertelt het verhaal van het streven naar onafhankelijkheid van de West-Papoea(vroegere Nederlands Nieuw-Guinea).

John Martinkus is een gerenommeerd onderzoeksjournalist gespecialiseerd in Azië en het Midden-Oosten. Zijn ooggetuigenverslag van de strijd voor onafhankelijkheid in Oost-Timor, A Dirty Little War, werd genomineerd voor de NSW Premier’s Literary Awards. Daarnaast schreef hij Travels in American Iraq, Indonesia’s Secret War in Aceh, Lost Copy: The Endless Wars, Iraq and Afghanistan en Paradise Betrayed: West Papua’s Struggle for Independence.

Walburg Pers is een uitgeverij gespecialiseerd in hoogwaardige en toegankelijke non-fictie voor algemeen geïnteresseerde lezers, van zeer specialistische uitgaven tot uitgaven bestemd voor een breed publiek. Met haar publicaties beoogt zij iedereen die er belangstelling voor heeft, op de hoogte te brengen van de schatten aan informatie die er beschikbaar zijn over het verleden, over cultuur en maatschappij en over kunstobjecten en architectuur.

West-Papoea is zo belangrijk binnen Indonesië omdat het de grootste koper en goudmijn bezit van het land. Dat wil zeggen dat de meeste belastingen nl. twee miljard dollar uit West-Papoea komen. De Weg die West-Papoea en Papoea Nieuw-Guinea verbindt is het onderwerp van het boek. Het is een oorlog die nog moet komen, maar de West-Papoea intensiveerden hun oorlog toen Indonesië deze weg begon te bouwen. Ondertussen kunnen ze sinds de onafhankelijkheid van Nederland weer beroep doen op precisie aanvallen op het Indonesische leger.

Het onafhankelijkheidsleger was lang een stelletje ongeregeld, maar ze geraken steeds beter georganiseerd. Hetzelfde voor de politieke zijde, die in 2019, een petitie tot bij Michelle Bachelet kreeg van de VN Mensenrechten organisatie om West-Papoea opnieuw bij de gekoloniseerde landen te krijgen. Er is dus hoop en West-Papoea begint nu zijn echte strijd voor onafhankelijkheid.

Het boek is kort, en er staan veel artikels en foto’s in. Dat maakt het een easy-read, maar het is dus nog een ontwikkelende strijd en er zijn nog maar weinig bronnen bekend. Een journalist die het waagt om naar daar af te reizen weet dat zijn stukken gepubliceerd worden. Het gaat hem om een journalistiek boek, qua stijl is het louter informatief.

De Weg is dus zeker geen doordeweekse vertelling, maar is een basis voor een nieuwe generatie journalisten om het opkomende conflict in West-Papoea te brengen. Voor andere lezers is het interessant om meer diepgaandere te vinden in deze regio van de wereld. Dezer dagen is het Indonesië dat de klok slaat in de Nederlandse letteren dus dit boek is alvast een goede aanvulling.

Titel : De weg, Subtitel : Opstand in West-Papoea, Auteur : John Martinkus, Vertaler : Asaf Lahat, Prijs : € 14,99, ISBN 9789462495401, Aantal pagina’s : 112, Publicatiedatum : 16 – 11 – 2020

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!