Jeugdboekenmaand: ook moeizame lezers in het leesbad trekken

Jeugdboekenmaand: ook moeizame lezers in het leesbad trekken

Maart is Jeugdboekenmaand: in Vlaanderen en Brussel staan een maand lang activiteiten  op het programma die het jonge volkje moeten boeien met boeken. Die inspanningen zijn nodig, want in deze digitale tijden moeten boeken opboksen tegen de concurrentie van flitsende en flikkerende schermen.

woensdag 8 maart 2017 19:39
Spread the love



Goed Verhaal, leeswerkboek waarmee je ook moeizame lezers in het leesbad trekt.

Er is ook een (groeiende) groep moeizame jonge lezers. Een vaak maatschappelijk kwetsbare groep, die nog moeilijker te bereiken is. Toch is er ook voor hen een aanbod. 

Ontlezing

Jeugdboekenweek werd dit jaar voor het eerst Jeugdboekenmaand. En ook op vlak van leeftijd breidde de actieradius uit: waar voorheen kinderen tot 12 jaar de doelgroep waren, neemt Iedereen Leest, de organisatie achter dit initiatief, nu ook jongeren tot 15 jaar in het vizier. Maar bestaat lezen in dit nieuwe tijdperk nog? “Als whatsappen, e-mailen, twitteren en informatie zoeken op internet vormen van lezen zijn, dan lezen we meer dan ooit”, staat in de leesmonitor. Dit geldt natuurlijk bij uitstek voor de “jeugd van tegenwoordig”. Maar het is de optimistische visie. Iets verderop lezen we een grote “maar”: “Lezen van het scherm, van boeken tot chats, wordt als oppervlakkiger beschouwd. Omdat digitale lezers ook surfen, navigeren en scannen, zouden ze minder geconcentreerd zijn, minder sterk opgaan in de verhaalwereld en de woorden van de schrijver minder goed opslaan in hun geheugen.”  

Vluchtelingenkinderen

Dat lezen op jeugdige leeftijd belangrijk is, daarover bestaat consensus en wetenschappelijk bewijs. De studie Digikids van Stichting lezen vat het mooi samen: “buitenschools lezen blijkt een positieve invloed te hebben op de algemene kennisontwikkeling van kinderen, op taalvaardigheid, creativiteit en inlevingsvermogen. Op langere termijn kan het ook zorgen voor succes in het persoonlijke en professionele leven.”

Net daarom is het ook belangrijk om lezers te bereiken die moeite hebben met lezen en vaak in een maatschappelijk kwetsbare omgeving opgroeien. In een onderzoeksrapport van Boek.be worden ze heel gepast moeizame lezers genoemd: ze hebben leesproblemen, bijvoorbeeld omwille van dyslexie, concentratiestoornissen of een verstandelijke handicap. Maar ook cultuurarmoede of taalachterstand liggen aan de basis van moeizaam lezen. Door de instroom van vluchtelingen is dit een groeiende groep: vluchtelingenkinderen leren Nederlands op school, maar lezen ze ook in het Nederlands?

 Extra inspanningen

Deze jongeren bereiken vergt extra inspanning. Voor uitgevers is het financieel niet de interessantste doelgroep. Het is een kleine markt en bovendien vaak niet kapitaalkrachtig. Toch zijn er uitgevers die er zich aan wagen. Zoeklicht is een initiatief van Zwijsen, speciaal voor moeilijk lezende kinderen. Voor jongeren vanaf 10 tot 18 jaar, heeft de Uitgeverij Lezen voor Iedereen I Eenvoudig Communiceren een interessant aanbod. De uitgeverij is gespecialiseerd in uitgaves in makkelijke taal voor moeilijke lezers. Een deel van het aanbod is afgestemd op jongeren.

Net een jaartje ouder

Ralf Beekveldt, directeur van Lezen voor Iedereen:

“Jongeren worden aangetrokken door verhalen die nauw aansluiten bij hun leefwereld. Er is een vuistregel die zegt dat ze graag lezen over personages die net een jaartje ouder zijn dan zichzelf.”

Zo is er de de reeks 14, de tijd van je leven:  boeken met verhalen over het leven van jongeren die 14 jaar zijn, met een historische achtergrond: de Tweede Wereldoorlog, Slavernij, de Romeinse tijd. De laatste titel in deze reeks is Vlucht uit Sint-Petersburg, over de Russische Revolutie, precies 100 jaar geleden. Het leesniveau is A2 en de boeken zijn geschikt voor jongeren vanaf 10 jaar. Recent verscheen bij deze uitgever ook Shock, in de serie Leeslicht. Het is een hertaling van het boek van de zeer succesvolle jeugdauteur Mel Wallis De Vries.

 Goed Verhaal

Ook opmerkelijk in het aanbod van Lezen voor Iedereen I Eenvoudig Communiceren is Goed Verhaal.  Het is een leeswerkboek in eenvoudig Nederlands. Samen met een leesdocent leren jongeren daarmee naar verhalen kijken, ook op het internet en in films. Zo worden ze ook verleid om naar verhalen in boeken te kijken. Een slimme methode om ook moeizame jonge lezers, bijna zonder dat ze het zelf beseffen, mee te trekken in het leesbad.

take down
the paywall
steun ons nu!