Je weet waar discriminatie begint…

Je weet waar discriminatie begint…

donderdag 7 juni 2012 15:44
Spread the love

Organisaties van etnisch-culturele minderheden en interculturele organisaties lanceren campagne tegen racisme én homofobie.

Vandaag geven verschillende organisaties van etnisch-culturele minderheden en interculturele organisaties de aftrap van een nieuwe affichecampagne tegen racisme én homofobie, tegen elke vorm van discriminatie en voor diversiteit. Ze geven aan en erkennen dat er problemen zijn en daar willen ze op reageren. Alle deelnemende partners hebben hun specifieke achterban. Samen bundelen ze de krachten om de strijd tegen élke vorm van discriminatie aan te gaan. ‘Je weet waar discriminatie begint maar niet waar het eindigt’.

‘Allochtonen zijn geen homofoob blok. Tegelijkertijd sturen we een niet mis te verstane boodschap de wereld in: Wij tolereren geen enkele vorm van discriminatie. We pikken noch discriminatie op basis van religie, afkomst, gender of seksuele oriëntatie, noch enige andere vorm van discriminatie’ zegt Said van Merhaba, de beweging van holebi’s en transgenders uit etnisch-culturele minderheden.

De affiche toont discriminerende labels die ons voor een gesloten deur laten staan. ‘Ons land bestaat niet uit homogene groepen. Je bent niet of homo of iemand met een andere huidskleur en ook niet alleen maar vrouw. Identiteiten zijn complex en onze samenleving is divers. Hier is geen plaats voor hokjesdenken, kwetsende opmerkingen of geweld. Immers, we zijn maar vrij en gelijk als “de ander” dat ook is, als de deur naar de samenleving vrij is van discriminerende labels’.

De affiches worden verspreid in zowel hippe als wat heet ‘kwetsbare buurten’. In Molenbeek bij voorbeeld, is iedereen divers. Nochtans merk je dat polarisatie hand over hand toeneemt. Het is noodzakelijk om polarisatie vanuit gelijk welke hoek te ontkrachten. ‘Geen enkele vorm van discriminatie is minder erg dan een andere. Een discriminatie kan je zeker niet bestrijden met een andere’ besluit Sam. ’Je weet waar zoiets begint, maar niet waar het eindigt’.

De campagne is een initiatief van Merhaba (beweging van holebi’s en transgenders uit etnisch-culturele minderheden) met de steun van Kif Kif, het Minderhedenforum, de Federatie voor mondiale verenigingen (FMDO vzw), het Platform Allochtone Jeugdwerkingen (PAJ) en Ella (Kenniscentrum Gender en Etniciteit).

Sam “We zijn verheugd dat we voor deze campagne een breed draagvlak vonden. Dit wijst erop dat etnisch-culturele minderheden hun verantwoordelijkheid willen nemen in het maatschappelijk debat waarin mensen op basis van bepaalde kenmerken tegen elkaar uitgespeeld worden”.

De affichecampagne is vanaf deze week te zien in Brussel, nadien ook in Vlaanderen. Ze zal verschillende golven kennen en wordt al vanaf deze maand aangevuld met debatten en aanvullende projecten. Op vrijdagavond 8 juni organiseren we het debat “Homoseksualiteit bij allochtonen. Onbespreekbaar?” om 19u30 in het Atlasgebouw, Carnotstraat 110 in 2060 Antwerpen.

Met de steun van het Federaal Impulsfonds voor het Migrantenbeleid, de Vlaamse Overheid Cultuur, Jeugd, Sport en Media en ShortCut.

take down
the paywall
steun ons nu!