Japanse ngo informeert bevolking over kernramp in Fukushima
Nieuws, Samenleving, Japan, Fukushima, Kernramp -

Japanse ngo informeert bevolking over kernramp in Fukushima

De berichtgeving over de kernramp in Fukushima die ons bereikt, beperkt zich tot mededelingen van het bedrijf en de regering. De Japanners vonden echter een meer betrouwbare informatiebron: de ngo CNIC volgt de situatie in Fukushima op de voet en plaatst dagelijks persconferenties online. We spraken met Hiro Aoki over de anti-kernenergiebeweging in Japan en over haar rol tijdens de kernramp.

zondag 3 april 2011 14:54
Spread the love

Sinds de ramp op 11 maart beperkt de informatie die ons uit Japan bereikt zich voornamelijk tot mededelingen van de Japanse regering en van energiebedrijf Tokyo Electric Power Company (TEPCO) dat de kerncentrale van Fukushima uitbaat. De regeringsmededelingen van woordvoerder Yukio Edano zijn ons inmiddels al bekend van de VRT- en VTM-journaals. Ook de Japanse ambassadeur in België haalde het televisienieuws. Maar is deze informatie van overheid en bedrijfsleven wel betrouwbaar? 

Zeker gezien de ernst van de situatie zijn de Japanners op zoek naar betrouwbare informatie. De meeste Japanse media zijn niet onafhankelijk en krijgen financiering van bedrijven zoals TEPCO die zendtijd voor commercials kopen. “Als je afhankelijk bent van geld van de nucleaire industrie, is het moeilijk om kritisch te zijn,” stelt Aoki. 

CNIC News

Aoki vertelt dat zijn familie in Japan de laatste weken naar Ustream surft om er de persconferenties van de ngo Citizen`s Nuclear Information Center (CNIC) te bekijken. Specialisten lichten er de situatie in de kerncentrale van Fukushima toe. Een deel van de berichtgeving van CNIC is eveneens beschikbaar in het Engels.

CNIC bestaat al sinds 1975 en doet aan onderzoek, lobbying, informatieverstrekking en actie voor een kernenergievrij Japan. In nieuwsbrieven waarschuwt de organisatie al jaren voor het gevaar van aardbevingen en tsunami’s voor de veiligheid van kerncentrales.

De organisatie is onafhankelijk van overheid en industrie en haalt de inkomsten voor haar werking uit bijdragen van leden, donaties en de verkoop van publicaties. Volgens Aoki kenden voor de kernramp in Fukushima maar weinige Japanners de organisatie, maar sindsdien worden website en persconferenties op Ustream druk bezocht.

Hernieuwbare energie?

Terzake sprak onlangs met de Japanse ambassadeur die onder meer het volgende zei: “We hebben nucleaire energie nodig en hebben geen andere keuze. Het zal moeilijk zijn om plotseling volledig over te schakelen van nucleaire energie naar andere energievormen”. 

Aoki noemt echter een ngo die het daar niet eens mee is: het Institute for Sustainable Energy Politics. ISEP wil dat Japan overschakelt op hernieuwbare energievormen zoals wind- en zonne-energie. Volgens Aoki wordt deze organisatie echter weinig serieus genomen door de overheid. 

Energiemonopolies

Aoki ziet de monopolisering van de energiesector door enkele grote bedrijven als een rem op de ontwikkeling van hernieuwbare energie. In Japan zijn er een tien regio’s waarbij telkens één enkel bedrijf instaat voor de productie en distributie in de hele regio.  Deze monopolisten hebben baat bij het behoud van kernenergie en hebben een groot gewicht op het beleid, terwijl naar ngo’s zoals CNIC en ISEP amper geluisterd wordt.

Kernenergie na de ramp

De kernramp van Fukushima heeft een enorme impact op de publieke opinie. Na de verwerking van het leed zal de discussie over kernenergie op gang komen. Bovendien zijn de Japanners de verschrikkingen van Hiroshima en Nagasaki nog niet vergeten.

Maar dit garandeert nog geen kernuitstap voor Japan. De nucleaire industrie heeft veel macht en zal haar huid duur vekopen. De Japanse Eerste Minister gaf reeds aan dat het energiebeleid moet herdacht worden, maar wilde nog geen uitstap uit kernenergie aankondigen.

Hiro Aoki is in België sinds 2003 en werkt als analist bij Vigeo Belgium. Hij studeerde management met een interesse voor de non-profitsector. Tijdens de aardbeving verbleef hij in Japan. Hij is inmiddels terug in België, maar volgt de situatie van zijn familie en vrienden in Japan op. We interviewden hem in zijn kantoor in Brussel.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!