Bron: Amnesty International Vlaanderen
Opinie -

Internationale dag voor slachtoffers van foltering: Iran moet verzwakte Ahmadreza Djalali onmiddellijk vrijlaten

VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali zit al meer dan 5 jaar opgesloten in een Iraanse cel en is er slecht aan toe. Hij werd aan foltering onderworpen en leeft met een constante dreiging van executie. Op de Internationale dag voor steun aan slachtoffers van foltering benadrukt Amnesty International zijn penibele situatie en roept de Iraanse autoriteiten met aandrang op hem vrij te laten.

zaterdag 26 juni 2021 09:28
Spread the love

 

Vandaag prijkt een grote banner tegenover de Iraanse ambassade in Brussel, met de boodschap: ‘There is only one word to describe the severe physical and psychological ill-treatment of Djalali, and that is torture.”

Dit citaat komt van VN-experts, die zich in maart uitspraken over de mishandeling en foltering van de Iraans-Zweedse professor Ahmadreza Djalali in een isoleercel in Iran. Sindsdien werd professor Djalali weliswaar terug overgebracht naar een gezamenlijke afdeling van de Evin-gevangenis, maar zijn fysieke en mentale toestand blijft zeer grote zorgen baren. De dringende gespecialiseerde medische zorg die hij nodig heeft, is allicht niet beschikbaar in de Evin-gevangenis.

“We blijven erg bezorgd en verontwaardigd over het lot van Dr. Djalali. De man is gefolterd, zijn gezondheidstoestand is slecht en hij leeft in constante angst dat hij zal geëxecuteerd worden. Bovendien mag hij sinds november vorig jaar niet meer bellen met zijn vrouw en kinderen in Zweden. Ook voor hen is deze toestand ondraaglijk. Ahmadreza Djalali moet eindelijk worden vrijgelaten zodat hij herenigd kan worden met zijn gezin,” zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.

‘Straffeloosheid viert hoogtij in Iran’

Djalali kreeg na zijn arrestatie in 2016 geen toegang tot een advocaat, werd gedwongen tot “bekentenissen” en werd ter dood veroordeeld na een manifest oneerlijk proces. Tussen november 2020 en april van dit jaar werd Dr. Djalali in eenzame opsluiting vastgezet met de constante dreiging van executie. Dit alles gebeurde onder toezicht van Ebrahim Raisi, het hoofd van de rechterlijke macht in Iran.

“Diezelfde Ebrahim Raisi wordt binnenkort de Iraanse President, in plaats van berecht te worden voor zijn rol in gruwelijke misdaden tegen de mensheid en ernstige mensenrechtenschendingen,” zegt Wies De Graeve. “Dit herinnert ons er grimmig aan hoezeer straffeloosheid hoogtij viert in Iran.”

In 2016 tijdens werkbezoek in Iran gearresteerd

Dr. Djalali is gespecialiseerd in rampengeneeskunde en werd in april 2016 tijdens een werkbezoek in Iran gearresteerd en beschuldigd van spionage. De eerste tien dagen wist niemand waar hij werd vastgehouden. Eind oktober 2017 werd hij veroordeeld tot de dood na een manifest oneerlijk proces. Hij werd tot bekentenissen gedwongen door middel van psychische folteringen en spendeerde de eerste drie maanden van zijn detentie in de isoleercel. Zijn advocaat mocht hem pas zeven maanden na zijn arrestatie bezoeken.

In België tekenden al meer dan 130.000 mensen de petitie van Amnesty International die oproept de doodstraf tegen Djalali in te trekken en zijn vrijlating eist.

Iran neemt, na China, de tweede plaats in wat betreft het aantal uitgevoerde executies in de wereld. In 2020 executeerde Iran minstens 246 mensen. Het land organiseert ook publieke executies en stelt minderjarige daders terecht.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!