De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

International Repair Day
Repair & Share vzw

International Repair Day

Op zaterdag 17 oktober 2020 is het International Repair Day. Die dag zet wereldwijd het belang van repareren in de verf. Reparen is goed voor het milieu, gaat overconsumptie tegen en zorgt voor lokale jobs.

dinsdag 13 oktober 2020 13:45
Spread the love

 

 

Meer en meer beleidsmakers zien het belang van repareren. Zo voert Frankrijk vanaf volgend jaar een repair-score in, waardoor je bij aankoop van een product in één oogopslag kunt zien of het makkelijk te repareren is en hoe lang je wisselstukken kunt krijgen. In Wenen investeert het stadsbestuur 1,6 miljoen euro in een reparatiefonds, waardoor herstellen voor consumenten de helft goedkoper wordt. Springt ook België weldra op de kar? Het nieuwe federale regeerakkoord vermeldt ‘het verlengen van de levensduur van onze producten’ als een belangrijke uitdaging. Dat is een alvast een hoopgevend signaal. Hopelijk vertaalt zich dat snel in concrete maatregelen.

Bron: Repair & Share vzw

Burgers zijn al mee

In tegenstelling tot wat sommige producenten en winkeliers beweren, ligt het probleem doorgaans niet bij de consument. Onderzoek toont telkens weer aan dat de meerderheid van de mensen een kapot product het liefst laat repareren, maar dat ze dat uiteindelijk niet doen omdat repareren te ingewikkeld, te duur of soms gewoon onmogelijk blijkt.

Nu de producenten, winkeliers en politici nog

Bijna 6.000 burgers en meer dan 40 organisaties ondertekenden de voorbije maanden het Recht op Repareren Manifest. Zo sturen ze een duidelijk signaal naar producenten, winkeliers en politici. Zorg dat toestellen zo gemaakt worden dat ze lang meegaan en makkelijk te repareren zijn. Garandeer iedereen toegang heeft tot betaalbare wisselstukken en herstelinformatie. Investeer in hersteldiensten. Geef consumenten correcte informatie, bijvoorbeeld met een repair-score zoals in Frankrijk.

Een sociaal inclusieve circulaire economie

Investeren in de herstelsector is een hefboom voor een duurzame en inclusieve economie. Initiatieven zoals de Kringwinkel tonen dat herstellen kan zorgen voor kwalitatieve lokale jobs, ook voor mensen die het moeilijker hebben op de arbeidsmarkt. Om voor meer mensen duurzame arbeidsomstandigheden te creëren zijn wel extra investeringen nodig. Net als de Repair Cafés zorgen die initiatieven er bovendien voor dat ook financieel kwetsbare mensen dure aankopen kunnen vermijden.

“Dat de Werelddag van Verzet tegen Armoede en International Repair Day samenvallen dit jaar is een dubbele reden om snel werk te maken van het Recht op Repareren, in samenhang met het recht op waardig leven.”

Rosalie Heens van de campagne Recht op Repareren / Repair&Share vzw

International Repair Day in België

Ondanks de coronacrisis worden ook in 2020 wereldwijd activiteiten rond reparerenopgezet op International Repair Day, zaterdag 17 oktober 2020. Ook in België beweegt er heel wat!

Bron: Repair & Share vzw

 

Meer over de campagne Recht op Repareren

Hier vind je alle informatie over de campagne Recht op Repareren, inclusief infographs en links naar relevante studies. 

We verwijzen ook graag door naar onze beleidsvoorstellen Recht op Repareren.

Recht op Repareren is een initiatief van Repair&Share via een online petitie gesteund door bijna 6.000 mensen (dat aantal blijft groeien) en gesteund door meer dan 40 organisaties: “actieversterkers” Bond Beter Leefmilieu, BOS+, Cera, De Kringwinkel, Ferm, HERW!N, Linx+, MAAKbar, Netwerk Bewust Verbruiken, Repair Together, UAntwerpen Green Office; “stemversterkers” ABVV, ACLVB Vlaamse regionale, Arbeid & Milieu, Associations 21, ATD Vierde Wereld, Beweging.net, BV-OECO/AB-REOC, CATAPA, EcoWerf, Equipes Populaires, FZOVL, Gents MilieuFront, Gezinsbond, Greenpeace, Inter-Environnement Wallonie, IVAREM, JNM, Karavaan, Klimaatcoalitie/Coalition Climat, KWB, LETS Vlaanderen, Maakbaar Leuven, Maison du Développement Durable, Mei Plastic Vrij, MIWA, Neos, Oxfam België/Belgique, Ressources, Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad, Test Aankoop / Test Achats, UGent Green Office, Verbraucherschutzzentrale VoG, Welzijnszorg vzw. De campagne krijgt steun van de Vlaamse Overheid en de Europese Unie via het Interreg NWE-project Sharepair.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!