De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

India op weg naar chaos? 5 redenen waarom het er niet goed uitziet.

India op weg naar chaos? 5 redenen waarom het er niet goed uitziet.

woensdag 6 mei 2020 12:46
Spread the love

 

1)  Economische crisis als gevolg van de lockdown maatregelen. 

Vandaag berichte BBC dat in India 122 miljoen mensen hun werk hebben verloren wegens de maatregelen om de verspreiding van het corona virus tegen te gaan. Volgens de cijfers waarover BBC bericht zit 27,1% van de Indiërs momenteel zonder werk, een recordhoogte.

 

2) India is erg dicht bevolkt.

Met 464 inwoners per vierkante kilometer is India dichter bevolkt dan België (383). Hoe dichter op elkaar hoe sneller spanningen kunnen escaleren. Wanneer de gemiddelde voetafdruk bovendien toeneemt door een groeiende middenklasse neemt ook de ruimte die éénieder inneemt gemiddeld toe. (bv. auto’s, grotere woningen, toename consumptiegoederen) India telt 1.38 miljard inwoners, dat zijn er een dikke 500 miljoen meer dan in 1990.

 

3) Religieuze spanningen

India wordt geleid door president Narendra Modi die uit de rechtse Hindoe-nationalistische Janata Partij komt. India telt 180 miljoen moslims die door de partij min of meer als tweederangsburgers worden beschouwd. Voor de corona crisis waren er al rellen met moslims omdat zij zich terecht gediscrimineerd voelden door maatregelen die een seculiere staat onwaardig zijn. Bijvoorbeeld religie als doorslaggevend om de Indische nationaliteit te verwerven. India is officieel seculier maar dat staat momenteel onder druk van het hindoe-nationalisme.

 

4) Ongelijke genderverhouding

Vrouwelijke en mannelijke energie houden elkaar in evenwicht. Maar onder meer door abortus op meisjes foetussen zijn er in de leeftijdscategorie tot 54 jaar 48.7 miljoen mannen meer dan vrouwen. Dat zorgt voor frustraties. Naast bed-bad-brood hebben mensen nog wel andere basisbehoeften om een voldaan leven te leiden.

 

5) Klimaat

De gemiddelde temperatuur in hoofdstad Delhi is nu al 33°. Wanneer het nog warmer wordt dreigen regio’s in India onleefbaar te worden.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!