In Ecuador en Bolivia worden ngo’s geviseerd en buitengezet

donderdag 9 januari 2014 12:54
Spread the love

In december werd in Ecuador de organisatie Fundación Pachamama na een politie-inval gesloten. Opmerkelijk was vooral de brutale manier waarop dit gebeurde, een paar dagen nadat president Correa tijdens zijn zaterdagse TV-uitzending de ngo had aangeklaagd wegens vandalistische praktijken tijdens de tiende petroleumronde.

Deze ecologische organisatie steunt sinds 15 jaar de strijd van de Amazonebewoners. De inheemse gemeenschappen verzetten zich tegen de petroleumontginning die hun leefomgeving vervuilt, ontbossing teweegbrengt, de fauna en flora vernietigt en vooral hun cultuur aan een razendsnel tempo voorgoed kapotmaakt. De ‘vandalistische praktijken’ waarvan de ngo Pachamama beschuldigd wordt, bestonden erin de Amazonebewoners gesteund te hebben om in de hoofstad Quito hun ongenoegen over de verdere petroleumconcessie van de Amazone te komen uiten. De protestactie vond plaats voor het luxehotel waar de grote petroleumbedrijven met de regering aan het onderhandelen waren. Daarbij werden wat klappen uitgedeeld, door enkele kwade deelnemers aan de acties. Voor de regering voldoende reden om meteen de projecten van de financierders van dit soort ‘terroristische’ activiteiten aan banden te leggen.

De regering Correa mag dan wel een mooi discours aanhouden over milieubeleid en sociale participatie, de laatste jaren wordt alsmaar duidelijker hoe ngo’s meer en meer beschouwd worden als lastige pottenkijkers die de regeringspolitiek teveel in vraag durven te stellen.

Opvallend nieuws dat daarop volgde is dat in Bolivia de Deense ontwikkelingsorganisatie IBIS het land uitgewezen is. Dit wegens het ondersteunen van organisaties van inheemse bevolking die zich verzetten tegen de aanleg van een weg door het natuurreservaat TIPNIS. Volgens de regering van Evo Morales heeft de ngo de versplintering van de inheemse organisaties CIDOB en CONAMAQ veroorzaakt, en dit staat gelijk met inmenging in interne zaken van het land.

Dat beide landen samenwerken op vele fronten is gekend. De aanval op de persvrijheid, het neutraliseren en criminaliseren van politieke tegenstanders, zij het van traditionele partijen, zij het van sociale bewegingen, via de wekelijkse TV-en radio-uitzendingen gebeurt in beide landen. Zowel in Ecuador als Bolivia bestaat een netwerk van staatsveiligheid dat informatie verzamelt over de burgers en vooral over mogelijke politieke tegenstanders. Via de media worden voortdurend boodschappen gestuurd naar de bevolking om de beslissingen van de regering te verdedigen, er worden fortuinen besteed aan politieke propaganda. En de bevolking slikt het blijkbaar allemaal want voorlopig gaat het goed met de economie, er zijn minder armen, er rijden meer auto´s, er is beter onderwijs en er zijn meer hospitalen. Dat er moet ingeleverd worden op democratische vrijheden, zoals onafhankelijkheid van de wetgevende en juridische machten, of het recht op sociaal protest, neemt de bevolking erbij, net zoals de groeiende corruptie.

In Ecuador is het opmerkelijk hoeveel angst er leeft onder de directeurs/directrices van de stichtingen en ngo’s. Er zijn weinig publieke steunbetuigingen uitgesproken voor de ngo Pachamama vanwege andere ngo’s. Anderzijds hebben sommige internationale ngo’s, zoals de Belgische ngo’s die werkzaam zijn in Ecuador, een protestbrief gestuurd naar de president om hun verontwaardiging uit te drukken, maar vele anderen hebben ook het hoofd gebogen.

Doordat de regering in Ecuador een presidentieel decreet heeft uitgevaardigd in juni 2013 waarbij elke organisatie kan ontbonden worden indien ze aan politieke inmenging doen, worden plots alle ngo’s die beleidsbeïnvloeding in hun doelstellingen hebben – zoals ook FOS – een mogelijk doelwit, indien er te veel kritische geluiden komen vanwege onze partnerorganisaties.

Voor alle solidaire organisaties die werkzaam zijn in Ecuador en Bolivia is dit een verontrustende waarschuwing. Om de onderdrukte bevolking te steunen, zullen we binnenkort weer strategieën die onder de rechtse dictaturen werden gebruikt van onder het stof moeten halen.

09 januari 2014
Auteur: Rita Cloet
Contact: kwaku.acheampong@fos-socsol.be

take down
the paywall
steun ons nu!