De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Ik weet er alles van

dinsdag 1 september 2020 11:24
Spread the love

“Ik weet er alles van” was een quiz op RTL tv, die de tijd dat Nederland zonder GTST zat, moest overbruggen en was een programma met doodgewone burgers die vragen moesten beantwoorden n.a.v. hun specialisme. Naast de feitenkennis was mensenkennis ook wel heel belangrijk in deze quiz. 

 

Nu schrijf ik niet snel over dit soorten zaken van de tv, maar de naam van de quiz lag zo voor het oprapen, zeker na de Goede Tijden, Slechte Tijden in Nederland ten tijde van de pandemie veroorzaakt door het SARS-CoV-2 virus.
In de afleveringen die ik heb gezien van de quiz heb ik nog niet één persoon gezien die aankwam met het specialisme Corona, opvallend misschien te noemen, maar wel te begrijpen. Tenslotte hebben we met z’n allen niet genoeg kennis van het virus of we vergeten het zo nu en dan, zeker als we het hebben over afspraken. 

 

Mondkapje
Nu is een regel, ik durf het nog net geen wet te noemen, dat we een mondkapje moeten dragen in het Openbaar Vervoer. Maar wat wordt er eigenlijk verstaan onder een mondkapje? Ik weet niet of u een mondkapje hebt of gebruikt, maar er zijn er zoveel in omloop, mondkapjes die we zelf maken, doosjes mondkapjes die net echt lijken en te koop zijn bij de lokale drogist, gekleurd, blauw, wit en ga zo maar door. Overigens zie je overal informatie dat “we ons houden aan de richtlijnen van het RIVM (www.rivm.nl/covid-19)”.  

 

Laatst zat ik weer eens in de stadsbus en dan kijk je eens rond om te weten of we met z’n allen ons houden aan de ‘mondkapjeregel-in-het-OV’; daarbij komt dan nog vaak dat ik meestal alleen zit in die bus. Enfin, deze keer zaten we zelfs met drie passagiers in de bus en een van de dames had een zwart mondkapje, met nadruk op MONDkapje. Het kapje ging niet zo ver dat ook haar neus werd beschermd. Tja, zo werkt een mondkapje dus niet echt. 

 

Sport
Afgelopen week is de Tour de France ook weer begonnen en natuurlijk is het moeilijk om een mondkapje op te houden als je aan het sprinten bent of de berg op moet rijden. Maar is dan het virus niet aanwezig in de Tour?  Juist de sport is een doorgeefluik van het SARS-CoV-2 virus, want zeg nu zelf, geen mondkapjes en zeker geen 1.5 meter afstand als je met je ellebogen je buurman van je moet afhouden of die gezellig even in de hekken rijdt.  

 

En dan hebben we het alleen nog maar over het fietsen, maar kijk eens naar wat er staat langs de route. Daarnaast is ook het voetballen weer begonnen en het hoort er toch bij dat de spelers elkaar knuffelen na een doelpunt. Het is dus nu even te hopen dat het 0 – 0 blijft in de wedstrijden. Maar ook hier zijn de 1.5 meter afstand en het mondkapje niet te hanteren. 

 

Elke keer een test doen na een wedstrijd, zou misschien een oplossing kunnen zijn, maar zelfs die is niet 100% waterdicht, want wat gebeurt er buiten de wedstrijden, ‘s avonds in de verschillende restaurants en hotels ! 

 

Ze zien ze vliegen
Toevallig kreeg mijn vrouw laatst weer eens uitnodiging voor een Bevolkingsonderzoek en deze keer zat er een klein infoblad bij met de naam “Belangrijke informatie vanwege het Coronavirus”. Op de voorkant van het blad stonden de richtlijnen, zoals 1. Desinfecteer bij binnenkomst uw handen; 2. U ontvangt een mondkapje van ons; 3. Schud geen handen; 4. Houd 1.5 meter afstand, behalve bij het onderzoek: 5. Volg de instructies van onze medewerkers op; 6. Volg de looproutes, aangegeven met lijnen en stickers. 

 

En dit soort zaken zien we steeds vaker, maar wat doen we er mee, is een veel belangrijkere vraag. De media wist te melden dat in een vliegtuig van TUI een aantal mensen besmet waren (en mogelijk dus besmet waren ingestapt) op de vlucht van Griekenland naar Engeland. Na het landen bleken er nog meer mensen besmet te zijn.
Natuurlijk zegt een ieder die besmet was, dat men niet wist dat men besmet was, maar ik vraag dit me toch hardop af. Weet een ieder dat men niet ziek is, voordat men een vliegtuig instapt? Wordt men getest voordat men het vliegtuig in mag stappen? 

 

Bij een vliegtuig maar ook gewoon in bijvoorbeeld een kantoorruimte of vergaderruimte, is de vraag te stellen hoe de airconditioning is geregeld, of wel met een simpele vraag: wordt de lucht afgezogen of wordt de lucht de ruimte ingeblazen. En hier zit een groot verschil in, daar met een blazende airco best wel eens het Coronavirus de ruimte ingebracht kan worden en dus mensen besmet kunnen worden. Bij een afzuigende airco wordt een eventuele aanwezige besmetting het systeem ingebracht en waar gaat deze dan weer naar toe. 

 

Een tweede vraag bij de vliegreis – maar dit geldt voor alle reizen en openbare bijeenkomsten – is of, als men weet dat men besmet is en bewust bij andere mensen in de buurt komt, men schuldig zou zijn middels Wetboek van Strafrecht, artikel 302: 

 

1
Hij die aan een ander opzettelijk zwaar lichamelijk letsel toebrengt, wordt, als schuldig aan zware mishandeling, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste acht jaren of geldboete van de vijfde categorie

2
Indien het feit de dood ten gevolge heeft, wordt de schuldige gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste tien jaren of geldboete van de vijfde categorie

 

In ieder geval is voor mij iemand, die weet dat hij positief is voor het SARS-CoV-2 virus en bewust onder de mensen komt zonder enige bescherming, niet goed bij zijn of haar hoofd en minimaal schuldig aan het bewust verspreiden van het virus. 

 

Bruiloftje
Natuurlijk zijn we met zijn alle mensen en kunnen zo af en toe een regeling wat minder nauw nemen dan bedoeld is.  En ook een minister van Justitie en Veiligheid heeft het wel eens wat moeilijker met de richtlijnen van het RIVM over Covid-19. Maar het moet me toch van het hart, dat men in deze tijd van de pandemie een bruiloft op deze manier gaat vieren, dat dit zeer slecht is voor het imago van de minister en eigenlijk voor het hele kabinet, zeker op het moment dat er weer een persconferentie belegd wordt om bepaalde regels te verlengen. Als we later terugkijken naar de foto’s, dan moeten we toch echt toegeven, dat niemand daarop 1.5 meter afstand heeft gehouden.
En natuurlijk zal de minister zeggen dat op bepaalde plekken “ … mensen die samen een huishouden vormen, bij elkaar gezet zijn …” Tuurlijk, meneer de minister, dat zou ik ook hebben gezegd, maar waar hoort dan staatssecretaris Ankie Broekers-Knol bij?
Terecht zegt de minister in het artikel in het Parool: “ … Ondanks alle genomen maatregelen, zijn er helaas momenten geweest waar de 1,5 meter afstand niet in acht is genomen. Dat spijt me, juist een minister moet altijd het goede voorbeeld geven … “ 

Laat het duidelijk zijn dat de minister een voorbeeld heeft gegeven, echter het meest slechte, nl. zoals het niet moet. En dat is jammer, juist voor de minister van Justitie en veiligheid. Terugkijkend op de tekst net boven dit item over de airco, mogen we de vraag stellen, hoe het met de veiligheid van de gasten en bedienend personeel gesteld is geweest.

Corona en vliegen

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!