De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Jonge LHBTi’er fietst van Singapore naar Nederland

vrijdag 5 februari 2021 23:55
Spread the love

Dorien Cramer fietst alleen 20.000 kilometer van Singapore tot Nederland, het werd al eerder gedaan in 1900, maar ter plaatse bleek het toch een ‘on beaten track‘ te zijn. Wat een avontuur moest worden langs de Zijderoute is eigenlijk een verhaal met gebrek aan authenticiteit met veel ‘first world problems’.

Dorien Cramer (°90) is sociaal en culturele geograaf uit Arnhem. Ze fietste van Zambia naar Namibië samen met een Argentijnse vriend en vertrok daarna solo op pad. Vóór haar reis had ze een 8-jaar durende relatie met een vrouw en een job bij de provincie Groningen die ze opzij zette voor het avontuur van haar leven.

Uitgeverij kleine Uil is in 2000 opgericht om het tijdschrift Tzum te gaan uitgeven. Inmiddels begint zich een stevig fonds af te tekenen met poëzie, romans en boeken over kunst en cultuur en daarnaast hebben ze een aantal prachtige streektaaluitgaven gerealiseerd. Uitgeverij kleine Uil is een onafhankelijke uitgeverij met een eigenzinnig fonds.

Veel mensen moeten een titanenstrijd leveren met hun omgeving om aan het avontuur van hun leven te beginnen, net zo voor Dorien. Heel haar omgeving verklaart haar zot voor haar avontuur. Toch volhardt ze.

Ze komt terecht in Singapore waar ze enkele maanden blijft hangen omdat de lokale televisie in haar geïnteresseerd is voor een tourisme programma en omdat ze eerst wat moet acclimatiseren.

Ze wordt getroffen door de seksindustrie in Thailand en wordt overrompeld in Laos waar ze bijna wordt aangerand. Het is niet makkelijk als vrouw alleen, ze geniet van de kleine scènes die ze beleeft of ziet in de levens van mensen die ze voorbij fietst.

Het leven op de fiets put haar uit, maar na een lange oplapbeurt bij een Nederlandse kinesist in Zuid-Oost Asië. Je wilt toch je pijntjes in je eigen taal uitleggen. Begrijpelijk, ze staat voor China.

In het onherbergzame westen van China beginnen de hoogtemeters te tellen en wordt het zeer onherbergzaam. Ze kan ook moeilijk overal logeren omdat de Chinese staat toeristen controleert en vaak zijn er geen toiletten.

China wordt dus een heel biologische en basale ervaring. Ze krijgt maar een visum van twee maanden, dus er zit niets anders op dan een trein te nemen van drie dagen met Chinezen, die de Westerling als gelijken behandelen, naar Sinkiang.

Daar wordt ze met de nieuwste 5G technologie in de gaten gehouden en elke dag opgepakt door de politie. Ze kan niet snel genoeg in Kazachstan zijn waar er weer blonde mensen zijn.

En zo gaat het door tot in Nederland, het moet een stevig fysiek avontuur zijn, maar de stereotypen worden aan elkaar geplakt in de tekst.

De vrouw is gelukkig nog jong dus ze kan nog groeiën in haar schrijfstijl en inhoud. Desalniettemin heeft ze al zo’n groots avontuur gehad en heeft ze een duidelijke pen in handen. Dus dit belooft, misschien hebben we hier wel de nieuwe ‘Dervla Murphy‘ te pakken.

Ik, Dorien Cremer de nieuwe generatie ontdekkingsreizigers? Een hoog millennial gehalte heeft ze alvast…

Onbevangen, Dorien Cramer, uitgeverij : kleine Uil ISBN: 9789493170292, Pagina’s: 208, Verschenen: oktober 2020 en Prijs 19.50

(De recensent heeft het recht gekregen om hierover gender te praten van de auteur)

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!