De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

‘Ik ben een sterke jonge vrouw!’

‘Ik ben een sterke jonge vrouw!’

vrijdag 23 december 2016 13:04
Spread the love




Zuid-Afrikaanse vrouwen ballen vuist

Rozaan Booysen (17) en Ju-Kayline Johnsen (16) zijn dochters van landarbeiders uit de Westelijke Kaap, de wijnstreek in Zuid-Afrika. Vroeger woonden ze op de wijnboerderij waar hun ouders werkten, maar de boer ging failliet en de nieuwe eigenaar wilde hen weg. Nu wonen ze in ‘hokken’ die de overheid voor hen bouwde in een onofficiële nederzetting. Het is geen fijne plek om op te groeien: seksuele intimidatie, drugsmisbruik en geweld zijn er schering en inslag. Gelukkig staat vrouwenorganisatie Women on Farms, een partner van FOS, hen bij.

Hoe is het om hier op te groeien?

Ju-Kayline “Het is hier heel onveilig. Als we gaan slapen, horen we geweerschoten. Er zijn hier overal drugshuizen. Soms komen drugsgebruikers zomaar je ‘hok’ binnen terwijl je aan het slapen bent. Meisjes worden hier verkracht door de bendeleden. Als zo’n kerel tegen je zegt: ‘Kom hier bij mij’ en je zegt neen, dan neemt hij je gewoon vast en dwingt hij je om mee met hem te gaan. Als je tegenstribbelt, slaat hij je of zegt lelijke dingen. Neen, we zijn hier niet veilig als meisjes.”

Als je een relatie hebt met een jongen, aanvaardt hij dan dat je ‘neen’ zegt tegen seks?

Ju-Kaylin “Veel jongens willen je niet meer hebben als je niet met hen naar bed gaat. Als mijn lief tegen me zegt dat ik vanavond naar hem toe moet komen en ik wil niet, dan wil hij niets meer met me te maken hebben. Jongens worden kwaad als je niet met hen naar bed wilt. Soms dwingen ze je om met hen te slapen. En als je dat niet doet, slaan ze je. Zo gaat dat.”

Hebben jullie toegang tot voorbehoedsmiddelen?

Rozaan “Het personeel in de lokale kliniek is heel onbeschoft. Ze zeggen tegen ons: ‘Nee, jullie zijn te jong voor voorbehoedsmiddelen. Ga terug naar huis!'”

Ju-Kaylin “Niet alle jongens willen een condoom gebruiken als je dat als meisje vraagt. Ze begrijpen niet dat je dat voor je eigen veiligheid wilt. Sommige jongens zullen je dwingen om seks te hebben zonder condoom. Ze luisteren niet als je nee zegt. Dan moet je het uitmaken met hen. Maar veel meisjes zijn zo afhankelijk van hun partner dat ze doen wat hij hen vraagt.”

Hoe heeft FOS-partner Women On Farms jullie leven beïnvloed?

Rozaan “In het begin was ik heel beschaamd en durfde ik niet goed met mensen praten. Ik heb geleerd van Women on Farms om meer zelfvertrouwen te hebben en om open te zijn over mijn problemen. Ik weet nu wat mijn rechten zijn en wat juist of fout is.”

Ju-Kaylin “Sinds ik aangesloten ben, voel ik me sterker. Dankzij hen, ben ik nu in staat om nee te zeggen tegen drugs en alcohol. Als jongens me vragen om mee met hen naar huis te gaan, voel ik me sterk genoeg om nee te zeggen. Women on Farms heeft van me een sterke jonge vrouw gemaakt.”

Auteur: Naomi De Bruyne

take down
the paywall
steun ons nu!