De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

‘Ik begrijp dat er maatregelen moeten zijn, maar ook naar de gewone mens moet geluisterd worden’
Open brief - Leni Beckers

‘Ik begrijp dat er maatregelen moeten zijn, maar ook naar de gewone mens moet geluisterd worden’

vrijdag 26 maart 2021 22:27
Spread the love

 

Beste,

Ik schrijf omdat ik me zorgen maak over de werking van onze maatschappij.

Mensen houden zich niet meer aan de maatregelen. Maar beseft onze regering hoe dit eigenlijk komt? Na een jaar corona stel ik me de vraag of politici nog wel genoeg voeling hebben met het gewone volk? Zelf ben ik eind 30, maar ik kom in contact met een waaier aan diverse mensen qua leeftijd, levensomstandigheden, beroepen, passies, … . Ik ben dus getuige van verschillende meningen en standpunten. Daardoor ben ik ervan overtuigd dat ik toch wel kan spreken voor een breder deel van onze Vlaamse bevolking.

Ik wil graag enkele van deze ondervindingen met jullie delen.

De meeste mensen begrijpen wel dat er maatregelen getroffen moeten worden en willen zich hier gerust aan houden, alleen is de logica de laatste tijd ver zoek.

– Er mag volop gewinkeld worden (4.000 personen mogen tegelijk de Meir betreden, wat echt heel veel is), de markten lopen vol volk, op de tram kan je met 50 man samen zitten, maar als ik thuis met 4 vaste vriendinnen een gezelschapsspel wil spelen, riskeer ik 1.000 euro boete. Jullie zien toch zelf ook wel in dat dit geen steek houdt? Er zou 1,5m moeten gerespecteerd worden op al die plaatsen, maar in de praktijk is dit niet het geval. Ook het apart winkelen gebeurt niet; mensen komen met 2 of meer, gaan apart binnen, nemen ieder een mandje, en gaan in de winkel gewoon samen verder. In de aanschuifrijen aan verschillende winkels houdt niemand afstand, het lijkt wel een pretpark soms. In het begin van de lockdown werd er door de winkeliers zelf streng opgetreden. Intussen voel ik me een crimineel omdat ik met mijn vaste vrienden een keer samen wil eten of een film wil kijken. Het zou voor velen helpen om of een duidelijke, logische verklaring te bieden of om de regels zo aan te passen dat die geboden kunnen worden.

– Zo is er ook de avondklok waar de meerwaarde niet van wordt begrepen. Wanneer mensen bij iets warmer weer buiten afspreken, blijven ze ook langer buiten (wat toch een veiligere omgeving zou zijn). Door de avondklok wordt in die situaties nu vaker beslist om 23u50 om toch samen ergens binnen te gaan zitten. Gevolg: niemand kan vroeger naar huis dus zit er niets anders op dan tenminste samen binnen te blijven tot 5u. Is het niet veel gevaarlijker om binnen te gaan zitten bij iemand, dan gewoon buiten te kunnen blijven? Ondanks dat het niet toegelaten is, zie ik deze dingen gebeuren bij 80 procent van de mensen die ik ken, ongeacht de leeftijd. De druk om alleen of in zeer beperkt gezelschap te zitten is te groot geworden. Ik wandel zelf nog wel eens naar huis om 2u, omdat ik dus geen zin heb om tot 5u vol te houden, en op die 5 minuten dat ik naar huis wandel, kom ik minstens 3 huisfeestjes tegen die ik vanop straat kan horen. Sensibiliseren heeft hier geen zin meer. Dus laat mensen toe om met elkaar af te spreken buiten tot wanneer ze willen, ze kunnen dan nadien allemaal naar hun eigen huis in plaats van allemaal samen binnen te kruipen. De beperking werkt ook de verkoop van drugs in de hand. Dealers geven aan dat hun verkoop van cocaïne verdubbeld is, sinds de tweede lockdown. Dit is puur te wijten aan het feit dat mensen dus tot 5u willen kunnen doorgaan. Sommige van mijn vrienden die nog nooit cocaïne hadden gebruikt, hebben het nu leren kennen door die reden. Ik ben niet per se tegen, maar ik gebruik zelf absoluut niet. Toch vind ik het wel schrijnend dat mensen door de maatregelen nu plots drugs beginnen te gebruiken. Ook omwille van het ontbreken van andere manieren van ontspanning.

– Het onbegrip geldt ook voor de verkoop van alcohol. Hoe nuttig is het verbod op verkoop na 20u? Nu wordt er voor 20u een voorraad aangelegd om de hele nacht verder te kunnen. Bepaalde nachtwinkels verkopen het ook gewoon nog na 20u, maar dan stiekem. Als ik eerlijk ben, drink ik nu zelfs dubbel zoveel als toen we nog op café mochten. Het is voor velen het enige entertainende dat nog gedaan kan worden. Het wandelen zijn de meesten wel beu.

– Het openen van de horeca blijft een struikelpunt. Terrasjes zouden toch perfect open kunnen? Op die manier is er controle op hoeveel mensen er zijn en met hoeveel ze samen zitten. Is dit niet beter dan dat mensen gewoon in groepjes ergens gaan hangen? Veiliger, properder en beter voor onze economie. Op een terras zitten, lijkt me ook veiliger dan in de Primark te gaan winkelen, wat dus wél mag; daar ontbreekt dus ook de logica. Het lijkt me nu niet dat winkels zoveel essentiëler zijn dan café’s. Zijn kledingwinkels echt essentieel? Mensen gaan echt niet ineens zonder kleren vallen thuis. Multimedia, gadgets, meubels, planten, … allemaal geen dingen die mensen niet kunnen missen lijkt me. Sociaal contact daarentegen is iets waar mensen wél nood aan hebben. Dus moet de horeca sluiten? Dan de rest ook. Kan al de rest open? Dan de horeca ook.

– Heel kort; reizen essentieel? Lijkt me niet. Dus enkel essentiële reizen toestaan, is dan voldoende.

– Onze mentale gezondheid wordt enorm aangetast, zowel door de maatregelen als door het ontbreken van een plausibele verklaring voor het opleggen ervan. Waarom kan hier niet in tegemoet gekomen worden? Zoveel mensen zouden baat hebben bij een goede psycholoog of therapie, alleen is dit voor velen niet betaalbaar, zeker nu niet. Er zijn instanties vanuit de gemeente waar men op basis van inkomen terecht kan, maar die hebben ellenlange wachtlijsten. Is mentale gezondheid niet gelijkwaardig aan het fysieke of zelfs hét belangrijkste in iemands leven?

Kortom, we begrijpen dat er maatregelen moeten zijn, maar laat jullie niet enkel leiden door wetenschappers en politici, ook naar de gewone mens moet geluisterd worden. Zij zijn tenslotte degenen die hier de grootste dupe van zijn. Hou het dus vooral logisch, menselijk en realistisch.

Moeten we toch naar een echte lockdown, doe dit dan meteen grondig. Sluit voor 3 weken ALLE winkels (behalve apothekers en supermarkten, maak hiervoor desnoods afspraken met tijdslots voor), ALLE scholen, sluit ALLE grenzen, verplicht telewerk en géén niet essentiële verplaatsingen. Zet hier dan maximale controle op. Als we dit een jaar geleden hadden gedaan, waren we er nu al vanaf geweest en hadden we al gezellig een terrasje kunnen doen.

In naam van de bevolking, bedank ik jullie alvast voor het lezen van deze brief.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!