De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

ICT-activisme voor het recht op gezondheid
Intal, Wereld, Gezondheidsactivisten, Recht op gezondheid -

ICT-activisme voor het recht op gezondheid

zaterdag 26 juni 2010 16:04
Spread the love

International People’s Health University (IPHU) in Kisumu, Kenia

In april had ik de eer en het genoegen als ‘resource person’ voor ICT deel te nemen aan de International People’s Health University (IPHU) in Kisumu, Kenia. De IPHU is een vormingsinitiatief voor gezondheidsactivisten van de People’s Health Movement (PHM), een internationaal netwerk voor het recht op gezondheid waar ook intal deel van uitmaakt. In april vonden maar liefst drie IPHU’s plaats: in Londen, Chimaltenango (Guatemala) en Kisumu (Kenia).

Kisumu ligt in het westen van Kenia, aan de rand van het immense Lake Victoria. Volgens de Lonely Planet is het de derde grootste stad van Kenia maar het lijkt in niets op een grootstad. De stad is uitgestrekt, met veel ruimte en overwegend laagbouw. Opvallend: de wegen zijn verschrikkelijk slecht en er is weinig gemotoriseerd verkeer. Als je je moet verplaatsen hou je een (schaarse) tuk-tuk aan of rij je mee achteraan op een fiets-taxi.

Plaats van afspraak was de Great Lakes University of Kisumu (GLUK), de plaatselijke universiteit. De interesse voor deze IPHU was groot: meer dan 300 aanvragen voor maar 50 plaatsen. De deelnemers die werden weerhouden kwamen vooral uit Zuid- en Oost-Afrika: Kenia, Oeganda, Zuid-Afrika, Ghana, Nigeria, Malawi, Botswana, Zimbabwe. Met deze eerste IPHU in Oost-Afrika wil PHM de basis leggen voor een betere inplanting in de regio. Het is de bedoeling dat de deelnemers na de IPHU in hun respectievelijke landen een PHM country circle opzetten.

Boeiende discussies

Ik was behoorlijk onder de indruk van de dynamiek die uitging van de groep. Het was een bijzonder hartelijke en enthousiaste groep van jonge gezondheidswerkers en studenten. De meesten waren in hun thuisland al actief in een ngo of een sociale beweging. De groep werd begeleid door een aantal facilitators die fungeerden als contactpersoon en het werk in kleine groepjes in goede banen leidden. Daarnaast waren een aantal resource-personen uitgenodigd die vorming gaven rond een specifiek onderwerp. Veel sessies waren interactief en participatief van opzet, wat zorgde voor rijke en boeiende discussies, maar niet altijd naar een consensus leidde. Vooral rond ethische thema’s zoals abortus en homoseksualiteit lagen de meningen sterk uiteen.

De onderwerpen die werden behandeld waren divers: een uitgebreide introductie van PHM en het People’s Health Charter (zowat de basistekst van PHM), achtergrond rond thema’s als sociale determinanten van gezondheid, organisatie van gezondheidszorg en de invloed van vrijhandelsakkoorden op gezondheid. Er kwamen ook meer praktische en zelfs persoonlijke onderwerpen aan bod zoals werken rond diversiteit of de zin en betekenis van activisme. Daarnaast waren de deelnemers nog ingedeeld in themagroepen en landengroepen. Op de laatste dag gaf elke werkgroep een presentatie over het onderwerp dat ze in de werkgroep hadden behandeld.

ICT voor activisten

Ik had me spijtig genoeg niet kunnen vrijmaken om het volledige programma van 10 dagen te volgen en kon pas inpikken op dag 6. Net op tijd om nog even de sfeer op te snuiven en met iedereen kennis te maken vooraleer het mijn beurt was met een sessie over ICT. Er was anderhalf uur voorzien, wat erg kort is om iets te vertellen over ICT voor activisten. We hebben er dan ook voor geopteerd om voor de hele groep de belangrijkste concepten mee te geven en de vragen omtrent meer praktische toepassingen door te schuiven naar de landengroepen.

In de presentatie heb ik veel aandacht besteed aan Free and Open Source Software (FOSS) en het belang ervan voor basisorganisaties en sociale bewegingen. De free software movement deelt niet alleen fundamentele waarden met de basis- en sociale bewegingen, de software zelf is ook van dermate hoge kwaliteit dat ze in veel gevallen een valabel alternatief vormt voor commerciële software. Om dat te illustreren bekeken we twee case studies: de netwerkinfrastructuur op intal, waar sinds enkele jaren alle werkposten draaien op Ubuntu (tot ieders tevredenheid) en Karapatan, waar het documenteren van mensenrechtenschendingen gebeurt met behulp van FOSS. In de rest van de sessie werd een overzicht gegeven van hoe internet kan worden aangewend in campagnewerk.

Bekijk de presentaties van Chris hieronder (inspirerend en flashy!)

Internet in-advocacy-work

View more presentations from intal.

ICT for People’s Organizations

View more presentations from intal

Bron : By chrisr

Luc Schrijvers is lid van Intal

take down
the paywall
steun ons nu!