De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Huizen voor Hondurese maquilawerkers!

Huizen voor Hondurese maquilawerkers!

donderdag 28 januari 2016 15:23
Spread the love



President Juan Orlando Hernández op de inhuldiging (© Asociacion Hondureña de maquiladores)

Er komt schot in de strijd voor goede huisvesting van het vakbondsnetwerk van de maquila in Honduras. President Juan Orlando Hernández huldigde de eerste woning in van een project waarvoor de vakbonden maandenlang onderhandeld hebben. De nood aan betaalbare huisvesting in de maquila, een vrijhandelszone waar vooral textielproducten worden vervaardigd, kwam aan het licht na een rondvraag bij de leden van het vakbondsnetwerk.

Nog in 2015 huldigde de Hondurese president Juan Orlando Hernández het eerste modelhuis van het sociale woningproject in. Het project maakt onderdeel uit van een reeks aan overeenkomsten die gesloten zijn tijdens het tripartiet sociaal overleg tussen werknemers, overheid en werkgevers. Naast akkoorden over het minimumsalaris, besloot men om drie sociale woningprojecten te realiseren in San Pedro Sulas, Choloma en Villanueva. Dat zijn de belangrijkste steden waar de maquilasector zich concentreert.

Goedkope woningen zijn sowieso schaars in Honduras. Toen de vakbond een rondvraag deed naar de belangrijkste noden van de werknemers in de maquilasector, schoof men een degelijke en betaalbare woning naar voor als prioriteit. Een huurwoning betekent meestal een grote hap uit het salaris. Bovendien zijn jobs in de maquilasector vaak onzeker, daarom willen werknemers een eigen woning om op terug te vallen.

Opportuniteit

De akkoorden kregen de steun van de regering met een subsidie voor elk huis van 90 000 lempiras (zo’n 3700 euro). Elk huis heeft twee slaapkamers, een woonkamer, eetkamer en badkamer. De bewoners zullen maandelijks 2011 lempiras (zo’n 83 euro) afbetalen gedurende 20 jaar aan een rente van 9,7%. Voor de werknemers is dat een opportuniteit, want de normale rentevoet in Centraal-Amerika ligt vaak boven de 15%.

In een eerste pilootproject zullen 700 woningen worden gebouwd. Daar komen nu nog eens drie projecten bovenop. De werknemers worden vertegenwoordigd in de sociale dialoog door het vakbondsnetwerk voor de maquilasector in Honduras, Red Sindical de maquila en Honduras. Dat netwerk bestaat uit 16 vakbonden en wordt gesteund door FOS.

20 januari 2016
Auteur: Anke Leflere
Contact: Stijn.Roovers@fos-socsol.be

take down
the paywall
steun ons nu!