De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Hoofddoekenverbod in Québec, vervolg:  dé oplossing!

Hoofddoekenverbod in Québec, vervolg: dé oplossing!

maandag 13 december 2021 21:04
Spread the love

Gelaïciseerde hoofddoek 

 

Een even leuke als spitsvondige en inspirerende lezersbrief staat in de Canadese krant La Voix de l’Est!  Denis Forcier toont een uitweg uit de impasse waarin de onderwijzeres Fatemeh Anvari geraakt is. Het volstaat dat zij een logo op haar hoofddoek aanbrengt met de vermelding L21SNEL. Dat speelt in op de tekst van Wet 21 van Québec:

“In de zin van dit artikel is een religieus teken elk object, met name een kledingstuk, een symbool, een juweel, een opsmuk, een accessoire of een hoofddeksel dat:

  1. Gedragen wordt in verband met een religieuze overtuiging of een religieus geloof
  2. Redelijkerwijze kan beschouwd worden als verwijzend naar het behoren tot een religieuze strekking.”

 

De onderwijzeres zou, met dat logo op haar hoofddoek, tegenover de directie kunnen zeggen:

 

“Meneer of mevrouw, door het zichtbaar dragen van dit logo kan mijn hoofddoek redelijkerwijze beschouwd worden als een referentie naar het aanhangen van de laïciteit. Want zoals u weet is L21 de officiële aanduiding van de wet op de laïciteit gestemd op 16 juni 2019 door de Assemblée Nationale. Bovendien is dat SNEL dat u hier ziet een bevestiging van mijn verbondenheid met de laïciteit van Québec, want die hoofdletters roepen de vier principes op van artikel 2 van de wet die de laïciteit definiëren, namelijk de S voor de Scheiding van de staat en de godsdiensten, de N voor de religieuze Neutraliteit van de staat, de E voor de Egale behandeling van de burgers van beide seksen, en de L voor de Liberté, vrijheid van geweten en van godsdienst.”

 

Mocht de schooldirectie de onderwijzeres, met hoofddoek en opgespeld label, niet terug les laten geven, dan kan zij, bijvoorbeeld via haar vakbond, een proces tegen die weigering inspannen bij de arbeidsrechtbank. De briefschrijver besluit: “En ja, ik zou dat zo durven doen, hoewel ik de huidige bestrijders van Wet 21 daarmee zou teleurstellen, in het bijzonder die van Canada, die mijn situatie willen gebruiken in hun voordeel.”

https://www.lavoixdelest.ca/2021/12/12/oui-je-laiciserais-mon-hijab-d07bad9543737e6dde5fa2b9c2d087e6

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!