De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Homo’s en voetbal, een onmogelijke combinatie?

Homo’s en voetbal, een onmogelijke combinatie?

donderdag 3 juni 2010 15:48
Spread the love

Joris Aernouts is aanvoerder van The Pink Devils, de enige homovoetbalploeg van België, die regelmatig deelnemen aan internationale amateurtornooien en dit jaar 10 jaar bestaan.

› “Homo’s en voetbal gaan wel samen en wij bewijzen dat. Er zijn ongetwijfeld ook meerdere homoseksuele voetballers in de nationale eerste en tweede klasse, alleen durven zij er niet voor uitkomen. Het grootste probleem is dat wanneer je je durft outen, je helemaal alleen bent. In het voetbal wordt er al lang campagne gevoerd tegen racisme, maar discriminatie tegen homoseksuelen wordt nog te vaak getolereerd. Een homoseksuele voetballer op nationaal of internationaal niveau kan nergens steun vinden.”

“De reden hiervoor is dat je homoseksualiteit goed kan verbergen, je huidskleur niet. Vroeger werden zwarte voetballers enorm uitgejouwd en respectloos behandeld. Omdat ze hun huidskleur niet konden verbergen, kwamen ze samen op tegen het onrecht dat hen werd aangedaan. Ze vonden steun bij elkaar en gedeelde smart is halve smart. Daarom hebben we The Pink Devils opgericht, zodat we niet meer alleen zijn.”

“We hopen op een verbetering in de toekomst. De Koninklijk Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft twee jaar geleden een charter ondertekend tegen de discriminatie van holebi’s in het voetbal. De effectieve uitvoering van dit charter, dat door de holebifederatie çavaria werd opgesteld, laat wel op zich wachten. Maar we zijn hoopvol. We hebben recent met de KBVB gesproken en we zijn blij dat ze naar ons willen luisteren. We hopen dat de Bond tot actie overgaat. Grote organisaties zoals de KBVB en de UEFA moeten het voorbeeld stellen. Als een trainer of speler zich discriminerend uitlaat over homoseksuelen, zou hij daarvoor op de vingers getikt moeten worden.” •

Wat als een voetballer zich wel out?

› Het bekendste verhaal van een voetballer die zich wel heeft durven outen, is dat van Justin Fashanu. De Engelse speler van Nigeriaanse afkomst, die o.a. bij Manchester City en West Ham United speelde, kwam op 22 oktober 1990 uit de kast met een exclusief interview in de engelse tabloid The Sun. Fashanu kreeg een ferme geldsom voor het interview en genoot van de media-aandacht, maar al gauw werd hij het slachtoffer van pesterijen op en naast het veld. The Sun schreef dat hij seksuele avontuurtjes had met niet nader genoemde parlementsleden, voetbalspelers en popsterren, vaak zonder dat ze daar echte bewijzen voor hadden. Meerdere clubmanagers weigerden hem een full-time contract aan te bieden sinds het verschijnen van het interview. Fashanu’s carrier geraakte in het slop en hij wisselde vaker van club dan de Belgen van regering. Ook privé ging het niet goed, in 1998 beweerde een zeventienjarige jongen dat Fashanu hem had aangerand. Later dat jaar, op 3 mei, hing Fashanu zichzelf op in een verlaten garage in London. In zijn afscheidsbriefje stond dat hij zich realiseerde dat hij al schuldig bevonden was en niet langer zijn familie en vrienden in verlegenheid wou brengen. Later bleek dat er onvoldoende bewijs was tegen Fashanu, vermoedelijk had de jongen vrijwillig seks met hem. Fashanu werd 37 jaar oud. •

Privot

take down
the paywall
steun ons nu!