De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Hiphopcollectief Moody Mae vraagt met ‘Amal’ hart te openen voor vluchtelingen

Hiphopcollectief Moody Mae vraagt met ‘Amal’ hart te openen voor vluchtelingen

donderdag 28 oktober 2021 14:18
Spread the love

 

Met het nummer ‘Amal’ hoopt Moody Mae, een achtkoppig Leuvens hiphopcollectief met soul- en funk-invloeden, ertoe bij te dragen tot meer begrip voor de situatie van vluchtelingen. ‘Amal’ is de naam van een bestaand tienjarig Syrisch meisje dat na een lange tocht vanuit oorlogsgebied in ons land verzeild geraakt is, maar hier geconfronteerd wordt met een overwegend koude, negatieve reacties. Roel Meulemans en Levi Leito Wynants Gonza, de twee frontmannen van de band, schreven het nummer samen met vluchtelingen uit De Nomade, het onthaalthuis voor anderstalige nieuwkomers dat Leuven een jaar geleden startte in het voormalige gemeentehuis van Kessel-Lo. Het is een van de vier nummers op ‘Fluid Times/Humans’, de eerste ep van de band die zopas werd voorgesteld in Het Depot.

“Dark clouds roll up all over Hiba. She living in a land keep the loving on the low. Just turned ten years old, without a keeper. Trying to wonder why for her heart this world’s so cold”, zijn de aanhefzinnen van het muzikaal gevoelig lied waarin verder verteld wordt over de gevaren die het jonge Syrische meisje moest trotseren om in ons land te arriveren, de negatieve reacties die ze hier ontmoet en de dromen die ze koestert “om een lerares te worden die ons leert hoe de wereld minder koud te maken’. In het tweede deel van het nummer wordt begrip gevraagd met zinnen als ‘Overflowing with emotions. Carry sorrow ever blinded tot the sea. What is mine, what is right, what is life. We be holding on for faith that’s out of reach”.

Moody Mae wil in dit nummer volgens Roel een herkenbaar verhaal brengen over mensen op de vlucht, dat tegelijk een eye-opener wil zijn. “Mensen kunnen de situatie niet zelf oplossen, want dat is niet haalbaar voor individuen. Men kan wel zijn hart voor hen wat openen. Het zijn tot slot ook mensen zoals u en ik. Ze worden er niet beter van dat we ze vluchteling noemen, maar wel als we naar hun verhaal luisteren en hen proberen te ondersteunen”, aldus Roel Meulemans. Zijn kompaan Levi spreekt in dezelfde zin. “Als ge het nieuws volgt merkt ge een redelijk hard proces van ontmenselijking in de reacties ten aanzien van deze bevolkingsgroep. We willen met dit nummer proberen mensen ertoe te brengen dat ze hun hart op een kier zetten en niet vergeten dat het mensen zijn”.

 

Beluister hieronder het nummer ‘Amal’:

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!