De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Het vluchtelingenverhaal van VRT-Journalist Majd Khalifeh

woensdag 17 juni 2020 02:09
Spread the love

Het vluchtelingenverhaal ‘Herboren’ van Majd is geschreven in 2017, maar is nog altijd brandend actueel omdat steeds meer jonge migranten boeken schrijven over hun vaak moeilijk leven (denk maar aan Nadiya Nsayi of Mohamed Ouaamari of Yasmien Naciri of …).

Hij vertelt het verhaal van een jonge puber (1999) die niet naar het leger van Assad wil omdat je daar wurm wordt geslagen door de hopeloze situatie waarin je in Assad’s leger verkeerd. Zeker als Palestijn (en dus staatloze) en Soeniet die geen rechten heeft behalve de verblijfsvergunning in het corrupte Syrië van voor de revolutie. Hij zet het op een lopen in 2002,  komt in 2012 toe in Brussel.

Majd, geboren in 1983 als staatloze Palestijn met grootouders uit Haifa die vluchtten na de Nakhba. Zijn moeder woonde in Damascus en zijn vader woont in Dubai. Hij wist al snel dat hij naar het Westen wilde om een nieuwe mens te worden. Een mens zoals hij die in de Holywoodfilms zag in Damascus.

Daarvoor moest hij een ellendige weg afleggen. Hij werd geconfronteerd met een moeilijke vlucht uit Damascus en een moeilijke asielprocedure in België. Toch toonde hij steeds zijn positieve kant. Hij ging Nederlands leren op avondschool en ging naar het Chiro in zijn beginjaren (2004) in Lier, omdat hij toen na twee negatieven beslissingen van het commisariaat nog vast zat in Boechem, een oude militaire kazerne.

Gelukkig is hij staatloos, dus je kan hem niet terugsturen, hij ging dus in beroep. Het is allemaal zo simpel niet omdat hij daarvoor eerst moet erkend worden als staatloze in België. Na zijn moeilijke erkenning slaagt hij erin om Arabistiek te gaan studeren aan de Kuleuven. En rustig aan vindt hij zijn weg in het sociale leven in Leuven en op de arbeidsmarkt. Na verschillende zelfstandige journalistieke projecten geraakt hij binnen bij de VRT-buitenland redactie, waar hij verslag uitbrengt over het Midden-Oosten.

Hij brengt zijn verhaal met zijn typische humor, en er is een groot verschil met de houding van andere vluchtelingen. Hij is hier sinds het secundair onderwijs (2002),  daardoor dat hij op een andere manier naar de wereld kijkt. Het verhaal gaat tot over het midden over zijn administratief traject, dat hij met geuren en kleuren uitlegt, om Belg te worden. Natuurlijk met de nodige emoties.

Omdat hij door de problemen in het Midden-oosten en zijn familiale geschiedenis al in vijf Arabische landen had gewoond voor zijn twintigste, dit geeft hem echter een unieke kijk in het Midden-oosten die hij als freelancer bij de VRT kan gebruiken.

Majd Khalifeh, Thijs Delrue, Herboren – Hier komt een nieuwe Belg, Van Halewyck, 2017, 208 blz. Te verkrijgen bij de betere boekhandel.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!