De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Het verzamelde (Corona)nieuws op één dag

zaterdag 18 april 2020 17:47
Spread the love

Wederom met verbazing vandaag de verschillende media doorgenomen en zo maar een greep uit de koppen van het nieuws van zaterdag 18 april – naast het feit dat de buren de Canadese vlag hebben uitgestoken – : ‘SARS-CoV-2 besmettelijker door vermenigvuldiging in de longen’; ‘Wat maakt dit Coronavirus zoveel gevaarlijker dan zijn voorgangers’; ‘WHO: Europa (84.000 doden) staat voor een kritieke fase’; ‘Rutte: er zijn fouten gemaakt’; ‘Oproep voor Ramadan: blijf lekker thuis … ‘; ‘Verpleeghuizen wekenlang bewust genegeerd bij verdeling mondkapjes’; ‘Zo komen de verborgen Corona doden aan het licht’.    

 

Het is toch wel wat, gewoon even googelen op een ‘rustige’ zaterdag en er was al heel wat nieuws verzameld en we blijven dus ook elke dag bezig met het nieuws, je kan er gewoon niet meer om heen.
Om dan maar meteen met het goede nieuws te beginnen, volgens het hoofd cijfers aanleveren van het RIVM aan het kabinet, Jacco Wallinga, wordt het – in het meest gunstige geval – over anderhalf tot twee jaar weer normaal … Zo, dan hebben we dat ook in ieder geval gehad en het is nu bekend. In die tussentijd wordt dag en nacht gewerkt aan de ontwikkeling, testen, goedkeuring en productie van een vaccin.
Volgens de heer Wallinga kan niet zo maar alles open, voorzichtig beginnen, testen en testen en testen en kijken naar andere landen; van kinderen is nog steeds niet bekend hoe en waar en wanneer ze het Coronavirus kunnen verspreiden en of ze het wel verspreiden.  

 

Lees ook: Coronavirus grijpt om zich heen 

 

SARS-CoV-2
Ondanks het feit dat de wereld al kennis heeft gemaakt met SARS (2003) en MERS (2012), is dit Coronavirus veel besmettelijker dan enig Coronavirus daarvoor. Hoe kan dit dan gebeuren?  Er zijn vele wetenschappers bezig met onderzoek naar Coronavirussen, o.a. viroloog Berend-Jan Bosch (uit een groep van de Universiteit Utrecht die al zo’n 30 jaar onderzoek doet).
Belangrijk is te weten waar het virus vandaan komt en als het het lichaam binnendringt, hoe en waar het gevaarlijk wordt. Het schijnt zo te zijn dat als het virus het lichaam binnenkomt, het aan de buitenkant van een cel zich moet hechten; dit gebeurt middels het aanleggen aan een bepaald eiwit (ofwel de receptor). Bij het SARS-virus was dit eiwit de ACE2-receptor; daarentegen het MERS-virus dat zich bindt aan de DPP4-receptor. En dus de belangrijke vraag, hoe zit het dan met het SARS-CoV-2 virus? Chinese wetenschappers hebben ontdekt, wat later bevestigd werd door Amerikaanse en Duitse wetenschappers, dat dit nieuwe virus zich ook aan de ACE2-receptor bindt. Het verhaal wordt daarna stuk moeilijker, daar er nog een ander eiwit een belangrijke rol speelt, nl een menselijk enzym, eiwitknipper TMPRSS2, dat al van nature in ons lichaam aanwezig is.   

 

In feite zouden we nu zeggen, dat het SARS-virus van 2003 en het huidige Coronavirus op een en dezelfde manier werken, echter dat is te kort door de bocht. Om het hele verhaal te volgen, is het misschien handig om het verhaal te lezen in de NRC van de 17e. Belangrijk is wel te weten waar cellen zijn die de ACE2-receptoren hebben en die het enzym TMPRSS2 hebben; dat blijken de type 2 alveolaire longcellen te zijn, ofwel de cellen die een belangrijke functie hebben bij het openhouden van de longblaasjes. Tevens zitten de twee eiwitten in de cellen van het neusslijmvlies, de keel, het bindvlies van het oog en darmwandcellen van dunne en dikke darm. Zie hier dus de aanval plaatsen in het lichaam, de plaatsen waar het virus zich kan hechten en dus (waarschijnlijk) ook vermeerderen en haar werk te doen. Volgens virologen zijn hoge concentratie SARS-CoV-2 virus te vinden in de neusholte, keel en ook in de ontlasting.   

 

Bescherming
Dit wetende – en dat is al een tijdje bekend – is het van belang om zich te beschermen tegen de aanval – lees binnenkomst – van het SARS-CoV-2 virus. En ja, natuurlijk is het allemaal wel bekend – ik heb er al eerder over geschreven – maar de mondkapjes en andere beschermingsmiddelen zijn van groot belang voor de bescherming.
Als bekend is dat het virus het lichaam kan binnenkomen via de neus, de keel en het oog en via de ontlasting weer kan verdwijnen, dan zijn dat toch de eerste plaatsen waar rekening mee gehouden moet worden. Los van de ontlasting, want dat is een ander probleem, de neus, keel en oog moeten optimaal beschermd worden bij mensen die werkzaam zijn op die plaatsen waar potentieel besmette mensen aanwezig kunnen zijn, te beginnen in de zorg. Kom dan niet onmiddellijk met de goedkope smoes, dat zijn alleen maar mensen in het ziekenhuis. Natuurlijk daar komen de zieke, besmette mensen binnen, maar dan is het al bekend dat ze ziek zijn van het SARS-CoV-2 virus.
Nee, het gaat juist om het personeel dat werkzaam is op die plaatsen waar het virus ‘onbekommerd’ kan rondgaan, zoals de verpleeghuizen en andere plaatsen waar oudere, vatbare mensen bij elkaar zijn, en dus mensen waarvan soms niet bekend is dat ze het virus hebben, geen uiterlijke opvallende symptomen hebben.

 

Juist op deze plaatsen heeft het landelijke beleid gefaald – dat mag gerust gezegd worden -, daar men geen rekening heeft gehouden met de broeinesten van het virus, en dat is niet meteen het ziekenhuis. In het ziekenhuis is de controle en de hygiëne optimaal, gefilterde afzuiging, beveiliging en bescherming. Nee, juist op de andere plaatsen had de bescherming onmiddellijk omhoog gemoeten, maar dat heeft men door landelijke blunders achterwege gelaten of te laat ingesteld.
Nu pas, half april, is er sprake van een andere verdeling van met name mondkapjes, brillen en beschermende jassen, overalls en coveralls. En ondertussen is het virus al meer dan 2 maanden hier aanwezig is en op de wereld (lees m.n. China), meer dan 6 tot 8 maanden. 

 

Wat kunnen we lezen in Het Parool van de 17e: ‘Verpleeghuizen wekenlang bewust genegeerd bij verdeling mondkapjes’. Dit is een complete aanfluiting en uitglijder van de bovenste plank, zeker als daarbij opgeteld wordt dat de ‘overheid’ in februari alles wat los en vast zat aan beschermingsmiddelen, heeft opgekocht en weer doorverkocht aan China. Gaat iemand nog even na of hier winst is bij gemaakt?
Het verhaal in Het Parool van Peter Winterman is te triest voor woorden als je kijkt wat de zorgmedewerkers moesten doen, o.a. zelf wat gaan bestellen bij Bol.com. 

 

Lees ook: Onbegrijpelijk,  geen woorden voor …. 

 

Landelijk Consortium Hulpmiddelen
Maar alsof de pijn al niet erg genoeg was, gebeurde er nog iets opmerkelijks, nl. dat de ‘overheid’ zich ‘overal’ mee ging bemoeien en een landelijk uitgiftepunt, lees beslispunt, in het leven heeft geroepen. Dit punt moest ‘opgericht’ worden in Leusden en voor het gemak zijn maar professionele medewerkers van andere bedrijven ‘opgevraagd’ die dan op enig moment samen moesten gaan werken. Ook medewerkers van bedrijven – operationeel in de beschermingsmaterialen –  die normaal gesproken elkaars concurrent waren. U mag zelf invullen hoe dat gaat.
Eén punt moet er wel even uitgelicht worden. Een zichzelf respecterende inkooporganisatie heeft een goed functionerend inkoopsysteem, compleet ICT-systeem, waar alles in staat en waar alles in vastgelegd wordt. Zo’n werkend systeem heeft tijd nodig, vanaf moment 0 – de keuze van een longlist van potentiële programma’s van verschillende leveranciers naar een shortlist – tot het moment van werkelijke implementatie in de organisatie met vullen van bepaalde pagina’s vol, waar later van alles ingevuld wordt voor gebruik, tot de uitleg, lessen aan de medewerkers tot het vullen van de database met artikelen en alles wat daarbij hoort. Door de bank genomen kan hier meestal enkele maanden tot een half jaar tot een jaar voor worden uitgetrokken voordat alles optimaal functioneert.
Belangrijk bij de operationele inkoop van goederen is de driehoek: inkoop van de goederen – levering en ontvangst van de goederen en de acceptatie en betaling van de factuur. In het kader van het LCH komt daar ook nog distributie bij. Het is te hopen dat dit allemaal optimaal geregeld is. 

 

Wat mij het meest boos maakt, zijn de opmerkingen uit goed ingelichte bronnen, dat er al die tijd genoeg beschermingsmaterialen op de markt waren, maar dat het hele spel via de ’overheid’ moest lopen en met alle problemen die daaruit zijn voortgekomen.
En dan zegt de heer Rutte dat er fouten zijn gemaakt, hoewel hij niet aangeeft welke uitglijders er zijn gemaakt. Volgens de premier in de Telegraaf: „Het is crisis en in een crisis is het onvermijdelijk dat er fouten worden gemaakt”.
Fouten, uitglijders meneer Rutte? Dat klopt, en welke die zijn, zullen waarschijnlijk tijdens de evaluatie komen, zoals u nu aangeeft. Terecht, maar voor de zekerheid, even zo maar een enkele: verkoop van beschermingsmaterialen aan China op het moment dat Nederland ze ook hard nodig had; te luchtig nagedacht over de verspreiding van het virus; landelijk proberen de beschermingsmaterialen te verspreiden; besmetting van vele zorgmedewerkers omdat men geen beschermingsmaterialen kon krijgen; geen of veel te late reactie van LCH op vragen uit het veld; geen of nauwelijks antwoorden van LCH aan leveranciers die op de markt waren met beschermingsmiddelen; de afscherming van de markt … 


Evaluatie: ja hard nodig en wel zo snel mogelijk. 

 

© KhamakarPress / 18.04.2020

Mondkapjes afgekeurd

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!