Griekse gepensioneerden komen weer op straat
Nieuws, Wereld, Europa, Politiek, Griekenland, Europese crisistijd, Trojka -

Het venijn zit ‘m in een gelekte e-mail

De aangekondigde besparingsmaatregelen van 11,5 miljard euro voor de komende twee jaar, zorgen in Griekenland voor flink wat sociale onrust. Eerder deze week zijn de ordediensten al op straat gekomen, en op woensdag is het de beurt aan de mensen van Justitie om het werk neer te leggen, want ook zij zullen moeten inleveren. Maar de grootste onrust wordt veroorzaakt door een gelekte e-mail van de trojka aan het Griekse ministerie van Werk.

woensdag 5 september 2012 13:37
Spread the love

6-daagse werkweek, 13 uur per dag werken

U vindt de volledige tekst van deze e-mail hier. Het belangrijkste punt, dat ook de buitenlandse media heeft gehaald, is het feit dat de trojka (dit zijn de experts van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het IMF, nvdr.) suggereert dat er in de privésector een zesdaagse werkweek moet worden ingevoerd en dat de minimale dagelijkse rusttijd tot 11 uur moet worden teruggeschroefd. Met andere woorden: een werkdag kan worden uitgebreid tot 13 uur.

Laat ons wel wezen: er zijn bedrijven in Griekenland die hun werknemers nu al uitpersen en dwingen 13 uur te werken, zonder te betalen voor de overuren die ze moeten presteren. Gaan ze daar niet mee akkoord, dan staan er duizenden anderen in de rij te wachten. Maar het is natuurlijk wel anders als zoiets officieel (nu ja) wordt gevraagd.

Flexibiliteit

Er wordt verder in de e-mail ook gewag gemaakt van de openingstijden van voornamelijk winkels. Die zijn gebaseerd op een vroegere levensstijl toen mensen ‘s middags nog een dutje deden (noem het siësta), een gewoonte die ik hier enkel nog gepensioneerden zie volhouden. Maar het is een feit dat winkels (behalve dan de winkelketens en shopping malls) in Griekenland sluiten tussen 14u en 17u, op dinsdag, donderdag en vrijdag. De rest van de week sluiten ze al tussen 14u en 15u. Dat vindt de trojka duidelijk geen goed systeem. Als een winkelhouder zijn winkel echter doorlopend wil open houden, dan moet hij ofwel nieuwe werknemers aannemen ofwel zijn bestaande werknemers in een ploegensysteem laten werken, ofwel ze overuren uitbetalen. Ook daar wil de trojka blijkbaar vanaf. Het moet allemaal flexibeler. Een levensstijl van een hele bevolking moet worden opgeofferd om flexibeler te worden.

Sociale bijdragen en arbeidsinspectie

En verder staat er in de e-mail dat de sociale bijdragen in Griekenland moeten worden afgebouwd. Europa, dat zich beroept op een sociale welvaartsstaat, laat dat model hier duidelijk volledig los. De sociale kassen in Griekenland zijn leeg, er is geen geld meer om de dokters en de apothekers te betalen, en de Griekse patiënten moeten nu de volle pot betalen wanneer ze ziek zijn of medicijnen nodig hebben. Voor werkloze kankerpatiënten is dit fataal, want hun behandeling kost zo veel geld dat ze dat niet kunnen betalen.

Ook moet voor de trojka de arbeidsinspectie veel minder strikt worden. Om voor de hand liggende redenen. Tussen de lijntjes van de trojka e-mail lees ik het opdringen van een Duits economisch model, waar mensen (vooral uit voormalig Oost-Duitsland) tegen belachelijk lage prijzen eender welke job moeten aannemen, eender waar in het land.

Speciale economische zones

En kijk: de gelekte e-mail komt er een dag na de aankondiging van de voorzitter van het Europese Parlement Martin Schulz (overigens een socialist) die pleitte voor het opzetten van speciale economische zones in Griekenland waarin EU ambtenaren de autoriteit zullen hebben om hervormingen op te dringen. Dit klinkt toch wel beangstigend als een economische bezetting. Binnen deze economische zones zullen mensen dus “flexibeler” moeten gaan werken tegen “concurrentiële” lonen. Ik ken ondertussen mensen die al zo lang werkloos zijn dat ze me zeggen dat ze zelfs bereid zouden zijn om eender wat te doen voor 300-400 euro per maand. Die richting gaat het dus wel uit.

In die speciale economische zones zouden speciale regels gelden waar bedrijven aan uitzonderlijke voorwaarden kunnen opereren, en waar ze lagere vennootschapsbelastingen moeten betalen, waar ze subsidies zullen krijgen en waar minder strikte regels gelden qua milieuvoorschriften en zo meer. Collectieve arbeidsovereenkomsten gelden uiteraard niet in deze speciale economische zones. Als dit wordt doorgevoerd, dan lijken deze economische zones wel een soort van tijdmachine naar het begin van de industriële revolutie, toen er geen arbeidsrechten bestonden.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!