De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Het Pukkelpop-drama nog eens bekeken
MUZIEK + RAMP + OVERHEID/ -

Het Pukkelpop-drama nog eens bekeken

zaterdag 3 september 2011 12:02
Spread the love

Zonder schuldigen aan te wijzen blijf ik mij vragen stellen over het feit dat er in de periode net voor de fatale gebeurtenissen op Pukkelpop blijkbaar niemand de organisatoren informeerde dat er een bijzonder zware storm op komst was. De storm bereikte enkele minuten na 18 uur de Pukkelpop-weide maar deze had kort daarvoor in delen van Vlaams-Brabant en in Limburg reeds zware verwoestingen aangericht.

In het Leuvense Meerdaalwoud bijvoorbeeld werden rond 17 uur 30 tientallen zware bomen ontworteld. Grote delen van het bos bleven daarna dagenlang gesloten om de gevolgen van deze verwoesting op te ruimen. Een kwartier later werden in het Hageland en Zuid-Limburg duizenden fruitbomen ontworteld. De fruittelers spreken van een zelden geziene stormkracht die op enkele minuten tijd een ongelooflijke ravage aanrichtte.

Als in de VS een orkaan losbarst wordt de evolutie ervan van minuut tot minuut gevolgd en wordt iedereen gewaarschuwd wat hem de komende uren te wachten staat. Als er in onze contreien een overstroming dreigt staan sinds kort overstromingvoorspellers klaar om eenieder via de betrokken website te waarschuwen voor nakende wateroverlast. Waarom was zulks niet mogelijk bij deze zeer zware storm die zich via het Leuvense, het Hageland, Zuid-Limburg… bewoog in de richting van een weide waarop zich meer dan 60.000 mensen bevonden?

De KMI had vanzelfsprekend al daags voordien gewaarschuwd voor het nakend natuurgeweld. Was er in weerstations of andere betrokken diensten die donderdagavond echter echt niemand die in de mot had wat er aan het gebeuren was en de reflex had om de betrokken organisatoren of veiligheidsdiensten te verwittigen dat er iets dramatisch op komst was? Wat moet er gebeuren opdat dit in de toekomst wel het geval zal zijn?

Tegen de vernieling die dergelijke storm met tijdelijke constructies aanricht staat elke festivalorganisator natuurlijk compleet machteloos. Mits de nodige informatie hadden de Pukkelpop-organisatoren kort voor de storm misschien toch nog enkele maatregelen kunnen nemen, al ben ik er mij van bewust dat paniekzaaierij ook dramatische gevolgen had kunnen hebben.

Hoe men zulks op het terrein moet aanpakken is dan ook een zaak voor specialisten in rampenpreventie. Men had die fatale donderdag bijvoorbeeld rond 17h45 alle muziek op het festival kunnen stilleggen en allen adviseren zich best niet in de buurt van tenten, kraampjes, bomen, podia… op te houden. Uit lezersbrieven blijkt dat enkele festivalgangers kort voordien door familieleden gewaarschuwd werden. Waarom konden ook de Pukkelpop-organisatoren dat niet? Als er iets waarover deze ramp moet doen nadenken laat het dan dit zijn!

Luc Vanheerentals, Kessel-lo

take down
the paywall
steun ons nu!