Salloum
Nieuws, Afrika, Politiek, Libië, Egypte, Vluchtelingen -

“Het is hier verschrikkelijk, maar beter dan thuis”

SALLOUM — Het vluchtelingenkamp in het Egyptische Salloum, op 5 kilometer van de Libische grens, is geen plaats waar je langer blijft dan noodzakelijk is. Maar de tweeduizend mensen die er wonen, zullen niet vlug vertrekken. Het zijn zwarte Afrikanen die lang in Libië hebben gewerkt en vorig jaar het land uit moesten.

dinsdag 17 juli 2012 16:28
Spread the love

“Het is hier verschrikkelijk, maar het is beter dan naar huis terugkeren”, zegt Al-Hag Al-Hassan Jabir. Vijfentwintig jaar lang heeft de Soedanese ingenieur in Libië gewerkt. Vorig jaar vluchtte hij met zijn vrouw en twee kinderen naar Salloum, in het uiterste westen van Egypte.

Wraakacties

Nog steeds vinden in Libië wraakacties plaats tegen Khadaffi-aanhangers en tegen zwarte Libiërs, die door de rebellen worden gezien als huurlingen van het Khaddafi-regime.

In juni nog luidde de Internationale Helsinki-federatie voor Mensenrechten de alarmbel over de manier waarop zwarte Afrikanen worden behandeld in Libië.

Ook Adam Issa Izzaddin, die uit Tsjaad afkomstig is en lang in het Libische Benghazi gewoond heeft, moest er hals over kop vluchten met zijn gezin. “We hebben zelfs geen kleren kunnen meenemen. Overal werd geschoten.” Het aanbod van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) om naar zijn vaderland terug te keren, heeft hij afgeslagen. In Tsjaad wordt hij gezocht, zegt hij.

Ashenafi Geberu, afkomstig uit Eritrea, werkte als arbeider in Benghazi. Hij ziet geen mogelijkheid om naar Libië terug te keren. “Ze brengen er alle zwarten om. Als ik een goed vaderland had gehad en een goede familie, dan was ik hier als eerste vertrokken. Ik heb genoeg van Salloum.”

Brand

Kampverantwoordelijke Elham Mohamed Garelnabe zegt dat er botsingen zijn geweest tussen vluchtelingen en Libiërs die zich in het grensgebied ophouden. “Sommige Libiërs hebben er mee gedreigd het kamp in brand te steken.” Het Egyptische leger controleert het grensgebied wel maar de kampbewoners hebben voor de zekerheid ook een eigen bewakingsdienst opgericht.

De hygiënische omstandigheden in het kamp zijn slecht. Voor de tweeduizend bewoners zijn er behalve de latrines slechts twee draagbare toiletten. Drinkwatertanks zijn zeldzaam.

Laag hangende elektriciteitskabels en gastoestellen waarop men kookt, vormen een gevaar. In maart veroorzaakte zo’n gastoestel een brand die vijftig verblijven in de as legde.

Nieuw kamp

Het VN-Vluchtelingencommissariaat UNHCR wil het kamp in Salloum einde 2013 sluiten.  Samen met het Egyptische leger bouwt het een beter kamp met nieuwe tenten. Begin augustus moet het klaar zijn.

Maar ook daar is de drinkwatervoorziening problematisch, zegt UNHCR-woordvoerder Gaston Nteziriba. “Het water komt uit de enige ontziltingsinstallatie in de buurt, in Marsa Matruh,  200 kilometer hiervandaan. Als er problemen zijn, wordt de leiding afgesloten.”

take down
the paywall
steun ons nu!