20121128 strikeportugal ips
Nieuws, Europa -

Het gezicht van de crisis in een protesterend Europa

Malaga - Ontslagen bij grote bedrijven, familiebedrijven die uit elkaar vallen, mensen die in onzekere omstandigheden naar hun werk vertrekken. Het is een beschrijving van Spanje die evengoed van toepassing kan zijn op landen zoals Portugal, Griekenland, Italië of zelfs nog dichter bij huis. Daarom is er vandaag een dag van Europees protest.

woensdag 14 november 2012 11:39
Spread the love

“We consumeren minder. We letten op wat we eten en kijken uit naar koopjes en kortingen”, antwoordt de Spaanse Esperanza op de vraag hoe haar leven is veranderd sinds de inkrimping van haar inkomen de laatste jaren.

Esperanza is geriatrisch verpleegkundige en heeft 13 jaar werkervaring. Samen met haar man Antonio, ook verpleegkundige, zagen ze hun gezinsinkomen met ongeveer de helft afnemen. Ze hebben twee kinderen van twee en zeven jaar.

Antonio verloor zijn werk op de spoedafdeling van een medische instelling en krijgt gedurende acht maanden een werkloosheidsuitkering. “Ons gezamenlijk inkomen daalde van 4000 euro naar ongeveer 2000 euro”, zegt Esperanza die bij het regionaal centrum voor bloedtransfusies in de Zuid-Spaanse stad Malaga werkt.

Het gezin overweegt om naar Duitsland te verhuizen in de hoop daar een degelijk inkomen te kunnen verdienen.

Algemene staking

In Spanje verdient 35 procent van de werknemers het minimumloon van 641 euro per maand of minder. Veertig procent van de zelfstandigen loopt het risico om in de armoede te belanden, volgens een studie van Fundación Primero de Mayo, een lokale stichting die waarschuwt voor de toenemende verarming.

Esperanza wilde aansluiten bij de algemene staking vandaag maar omdat ze opgeroepen is om de minimumbezetting in het medische centrum te verzekeren, kan ze niet gaan.

Het Europees Vakverbond (EVV) roept vandaag op tot een dag van actie en solidariteit met 24-uursstakingen of protestacties in verschillende Europese landen waaronder ook België en Nederland.

Werkloos in de eurozone

Volgens het Nationaal instituut voor de statistiek heeft Spanje het hoogste werkloosheidscijfer in Europa: 25 procent en 50 procent onder jongeren.

Van de 25,7 miljoen werklozen die Europa vandaag telt (10,6 procent van de economisch actieve bevolking) wonen 18,5 miljoen in de eurozone, zo stellen modellen van Eurostat.

In alle beroepscategorieën worden mensen getroffen. Zelfs ingenieurs, van oudsher een bevoorrechte klasse, zitten in Spanje zonder werk. “Ik verdiende 79.000 euro per jaar in het buitenland en 47.000 euro toen een Spaans bedrijf me vijf jaar geleden inhuurde. Nu hebben ze me op straat gezet”, zegt luchtvaartingenieur Josué Escudero, vader van twee jonge kinderen van drie en zeven jaar. Ook zijn vrouw is momenteel werkloos.

De moeilijkheden bij het vinden van werk hebben geleid tot een toename van het aantal zelfstandigen. Er waren 65.100 nieuwkomers in het derde kwartaal van 2012, de grootste stijging sinds 2006. Anderzijds lijden kleine en middelgrote ondernemingen en familiebedrijven onder de daling van de koopkracht.

“Als de consumptie niet toeneemt, kunnen we niet functioneren”, zegt Maria, die 32 jaar geleden samen met haar man een schoenenbedrijf oprichtte dat uitgroeide tot een bloeiende zaak met acht winkels en veertien medewerkers. Ondertussen moesten ze vier winkels sluiten. Ze vrezen dat ook de laatste vier de crisis niet zullen overleven. Maria nam al drie jaar lang geen vakantie meer en lijdt aan een depressie.

Kerstbonus

Ook Portugal, waar de bonden vandaag een 24-uursstaking hebben afgekondigd, ontspringt de dans niet. In dit land zijn het vooral de ambtenaren die hard getroffen zijn. “We werden het slachtoffer van een onmenselijke loonsverlaging, het verlies van vakantiegeld en kerstbonussen”, zegt Armenio Carlos van CGTB, de grootste vakbond van het land. “De koopkracht van deze werknemers is met 25 tot 30 procent gedaald en verwacht wordt dat de situatie in Portugal volgend jaar alleen maar zal verergeren. “

take down
the paywall
steun ons nu!