De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Het definitieve einde van gemiddeld…
IPAD, Industriële tijdperk, Arbeider, Scholing, Gemiddeld -

Het definitieve einde van gemiddeld…

donderdag 26 januari 2012 22:49
Spread the love

In de 10 jaar vóór 2009 ontsloegen Amerikaanse fabrieken hun arbeiders in zo’n snel tempo dat al de nieuwe jobs die de voorbije 70 jaar in de VS waren gecreëerd in een decennium teniet werden gedaan. Zowat een op elke drie productiejobs in de VS verdween. In totaal ging het om zes miljoen mensen, schrijft Adam Davidson in The Atlantic.

En het ergste moet nog komen, schrijft Thomas Friedman, in de New York Times. Een Amerikaanse start-up die de naam E la Carte draagt, heeft een softwareprogramma voor de iPad ontwikkeld dat kelners en obers overbodig maakt. Wie een horecazaak binnenstapt helpt voortaan zichzelf en kan op een iPad zijn keuze maken uit een uitgebreid menu, met alle technologische toeters en bellen. Wanneer de bestelling klaar is, geeft de iPad een seintje. Kostprijs van het programma voor de restauranteigenaar: omgerekend 42 dollarcent per uur…

Wat de iPad niet kan zal de Chinese arbeider wel doen, aldus Friedman, die refereert naar een passage uit een artikel in dezelfde krant (How the U.S. Lost Out on iPhone Work) van vorige zondag:

‘Apple had op het laatste ogenblik een wijziging bevolen aan het scherm van de nieuwste iPhone, waardoor een volledige assemblagelijn moest worden omgelegd. De nieuwe schermen arriveerden in de (Chinese) fabriek tegen middernacht. Een voorman trommelde onmiddellijk 8.000 arbeiders op in de slaapzalen. Ze kregen thee met een koekje, werden naar hun werkplaats geleid en begonnen aan een nachtshift die 12 uur zou duren. Een half uur later werden de eerste nieuwe schermen al in hun omhulsel geplaatst. 96 uur later produceerde de fabriek meer dan 10.000 iPhones per dag. Geen enkele Amerikaanse fabriek kan dit nadoen.’

Dan heb je Siri, de digitale assistent die op de iPhone zit en de manier waarop we interacteren met banken, verzekeringsmaatschappijen, ziekenhuizen enz. volledig zal transformeren.

Er zullen altijd veranderingen zijn, besluit Friedman, nieuwe jobs, nieuwe producten, nieuwe diensten. Maar elke vooruitgang in het globaliseringsproces maakt dat de beste jobs zullen gaan naar mensen die beter geschoold zijn dan anderen en daarom bovengemiddeld kunnen presteren. Tijd dat Amerika werk maakt van de verplichte scholing van jongeren.

http://www.theatlantic.com/magazine/archive/2012/01/making-it-in-america/8844/

http://www.nytimes.com/2012/01/25/opinion/friedman-average-is-over.html?_r=2

http://elacarte.com/

http://www.nytimes.com/2012/01/22/business/apple-america-and-a-squeezed-middle-class.html

http://www.express.be/business/nl/technology/siri-vormt-een-bedreiging-voor-google/155725.htm

Bron : The New York Times / Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!