De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Coronavirus outbreak and coronaviruses influenza background as dangerous flu strain cases as a pandemic medical health risk concept with disease cells as a 3D render

Het Coronavirus, het blijft ons bezighouden

zaterdag 4 juli 2020 16:18
Spread the love

Aangezien we nog steeds niet alles weten van het SARS-CoV-2 virus wordt er her en der van allerlei onderzoek gedaan naar waar het virus vandaan komt. Tot wat jaren geleden was Professor Dr Marian Horzinek zeer druk bezig met onderzoek naar Coronavirussen, m.n. bij dieren. Ik heb het geluk gehad, dat ik met hem heb mogen samenwerken, in de tijd dat ik werkte in het veterinaire lab van Dr John Akkermans. 

 

Nu blijkt dus dat er in mei een artikel op nu.nl heeft gestaan over het feit dat drie katten en een hond besmet zijn geweest met het Coronavirus en dat de dieren antistoffen hebben opgebouwd tegen het SARS-CoV-2 virus. Het onderzoek is gedaan nadat is gebleken dat vele nertsen mogelijk besmet zouden zijn geweest op een aantal nertsenbedrijven in Brabant. 


Besmette kat
Op de site van Medisch Centrum voor Dieren is een item te vinden over het Coronavirus bij dieren. De site meldt dat het Feline Coronavirus (FCoV) een zeer besmettelijk, maar ongevaarlijk virus is wat darminfecties kan veroorzaken en milde diarree kan geven. Vaker zou het voorkomen dat de geïnfecteerde dieren geen verschijnselen vertonen, ondanks dat het grootste deel van de dieren in contact komt met het virus. Echter bij enkele katten kan de onschuldige “ … darmvorm van het virus …” veranderen in een kwaadaardige variant die ontstekingen elders in het lichaam kan veroorzaken. Deze ziekte wordt FIP genoemd, ofwel Feline Infectieuze Peritonitis, besmettelijke buikvliesontsteking van de kat, dat wel ernstig is. Dit betekent m.i. dat het virus zich kan aanpassen; even onthouden.  

 

Dierenkliniek Blijdorp heeft in februari – middels een artikel in het AD – gemeld, dat een kat was overleden aan een gemuteerd Coronavirus: FIP. Onmiddellijk heeft de kliniek via social media gemeld, dat het virus niet besmettelijk zou zijn voor mensen. Coronavirussen zouden regelmatig voorkomen bij verschillende diersoorten en “... zorgen vaak voor een infectie van de bovenste luchtwegen of het maag-darmkanaal …  Bij mensen is het een van de meest voorkomende oorzaken van verkoudheid. De afgelopen weken is het nieuwe Coronavirus afkomstig uit China dagelijks in het nieuws. Ook dit virus is afkomstig uit de dierenwereld, maar wijkt af van alles wat we kenden … “ (aldus het AD). 

 

Lees hier het artikel van Prof Horzinek

 

Professor Marian Horzinek schreef een artikel in 2004 waarin hij uitleg gaf over de besmetting bij katten. Het schijnt zo te zijn dat kittens besmet worden door hun moeders met een biotype met een lage virulentie van FECV (Feline Enterisch Coronavirus), dat een milde enteritis kan veroorzaken. Echter er kan bij individuele katten een mutatie ontstaan tot het virulente FIPV-biotype, wat dodelijk kan zijn. 

 

In een ander artikel van Professor Horzinek en Ab Osterhaus wordt aangegeven dat de infecties bij katten met FIP meestal niet duidelijk zijn. Bij een aantal gevallen is het een geleidelijk slopende, dodelijke ziekte met af en toe neurologische en oculaire symptomen. Het virus schijnt verwant te zijn met het TGE (Transmissible Gastro-Enteritis) -virus bij varkens, dat net als een ander virus (PED) diarree veroorzaakt door beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Volgens de site van de Gezondheidsdienst voor Dieren besmetten deze twee laatste virussen alleen varkens en geen mensen, echter zijn “ TGE- en PED-virussen zeer besmettelijk en worden gemakkelijk verspreid via varkens, mest, varkenstransportmiddelen, mensen en ongedierte … Ook hier kan de mens dus het  ‘transportmiddel’ zijn.

 

De mens
Kan nu een kat of een hond de mens besmetten of gaat het meestal andersom? De varkens Coronavirussen besmetten niet de mens, maar het blijkt dus dat de virussen door de mens verspreid kunnen worden.
Het schijnt zo te zijn dat het Coronavirus van de kat niet de mensen ziek kan maken, maar dat de mens het virus wel kan verspreiden. M.i. betekent dit dat er een of meerdere eiwitten aan de buitenkant van het virus zou moeten zijn, die aan de humane cel zouden kunnen binden. Als dat zo zou zijn, zou het toch ook moeten kunnen zijn dat het kattenvirus de humane cel in zou kunnen of ‘minimaal vast zou kunnen klampen’ wat de stap naar een besmetting vele malen groter zou maken. 

 

Zoals te verwachten was, wordt er verschrikkelijk veel onderzoek gedaan naar het SARS-CoV-2 virus en aangezien de uitbraak in China – die volgens de doorsnee media in Wuhan begon – komen daar ook vele artikelen over het onderzoek vandaan. Een van die onderzoeken – staat in een artikel op de site Cell; artikel van 21 mei 2020 – geeft uitleg over een onderzoek bij muizen van het humane virus en de receptor ACE2 die nodig is en gebruikt wordt om in cellen te kunnen komen. In eerste instantie was het duidelijk dat het virus slecht repliceerde bij muizen, maar dat heeft men aan kunnen passen. Het SARS-CoV-2 virus kon ACE2 van mens, vleermuis of civetkat gebruiken als receptor, maar niet van de muis. Echter bij een ‘aangepaste muis’ kon men wel veranderingen ontdekken na een SARS-CoV-2 virusinfectie, zodat men verder onderzoek kon doen. 

 

Wat ik hiermee wil zeggen, is dat als de muis ‘aanpast’ kan worden zodat het virus wel een infectie kan veroorzaken, zou dit dan ook niet kunnen bij het virus van de kat richting de mens? Het virus dat bij de mens geen infectie zou veroorzaken, maar de mens is wel het ‘vervoermiddel’ naar andere katten. Ik zou dat onderzoek toch nog maar eens overdoen. Mede gezien dat er al een aantal nertsenbedrijven zijn ontruimd omdat de nertsen in aanraking zijn gekomen met het SARS-CoV-2 virus. M.a.w. weer een besmetting buiten de mensen en zou het kunnen dat het virus door mensen is overgebracht? 

 

Tenslotte, en dat heb ik al een paar keer aangegeven, maar gelukkig komt de Volkskrant op 3 juli ook met het volgende artikel ‘Onderzoek: niet één, maar twee Coronavirussen actief’

 

Lees hier het artikel

 

In het artikel wordt toch min of meer officieel – hoewel er altijd mensen zullen zijn, die het blijven ontkennen – toegegeven dat er “ …  twéé Coronavirussen zijn: de oorspronkelijke variant, en een meer besmettelijke turboversie … “ Het mutatie-virus zou een ‘aanpassing’ hebben ontwikkeld (“... een minieme wijziging … “) aan de zogenaamde spikes, nl. het aminozuur asparagine is vervangen door het aminozuur glycine.  

 

Bij de proeven bij de muis is de muis aangepast, maar in de mens heeft het virus zich aangepast. En dus blijft mijn vraag staan: zou het kattenvirus niet kunnen muteren naar een humaan virus ? 

© KhamakarPress / 04.07.2020

Coronavirus_Illustration Lancet

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!