De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

‘Het Brusselse Moeras’, een vlot geschreven boek over de Europese Unie

donderdag 9 december 2021 21:17
Spread the love

Het Brusselse Moeras is het boek van Europa correspondent Tijn Sadée en Bert van Slooten dat uitkwam in november 2021 bij Prometheus. Het vertelt de verhalen van de Europese Bubbel in Brussel met als onderzoeksvraag: ‘waar ligt de macht?’. Het is vlot geschreven en met momenten hilarisch. Toch blijft het niet aan de oppervlakte en is het een gedegen journalistiek boek voor iedereen die zich wil verdiepen in de EU, maar er nog niet de tijd voor heeft gevonden.

Tijn Sadée is sinds 2009 Europacorrespondent voor NOS, VPRO en NRC Handelsblad. Bert van Slooten bericht al meer dan dertig jaar over de Europese Unie, voorheen voor de NOS, nu voor de website Brusselse Nieuwe.

Uitgeverij Prometheus is een toonaangevende Nederlandse uitgeverij. Ze geeft een grote variatie aan literaire fictie en non-fictie van hoge kwaliteit uit. Prometheus is in 1989 opgericht door Mai Spijkers en heeft zowel Nederlandstalige als buitenlandse auteurs in haar fonds.

Sadée beschrijft de bubbel in Brussel zoals in een oude Hollywood film. Je raast door zijn vertelling zodat je precies met hem meeloopt door de wandelgangen van het Parlement, de Commissie of het NATO-gebouw.

De rode draad door het verhaal is dat als je een beetje de kneepjes van het vak kent je heel ver kan geraken; veel macht en geld kan verdienen. Daarvoor moet je natuurlijk de geplogenheden kennen van de bubbel. En deze komen zeker aan bod in het boek.

Het boek is een goede inleiding voor iedereen die meer wil weten over de Europese Unie, maar er nog geen tijd voor had. De technische kant blijft wat buiten schot, maar toch probeert Sadée deze op een ludieke manier uit te leggen. Hij verklaart bijvoorbeeld het subsidiariteitsprincipe of hoeveel samenkomsten er zijn tussen ministers of regeringsleiders: huidige commissievoorzitter Michel roept iedereen bijna maandelijks samen, terwijl het vroeger per seizoen was. Je leert de speelse kant van de Europese besluitvorming kennen en welke verschillende niveaus er zijn en waarom netwerken zo belangrijk zijn zelf voor de stagiair.

De Europese Unie zet veel mensen buiten de instituten aan het werk. De nevenindustrieën zorgen er voor dat eens je de EU verlaat je vaak via de draaideur weer binnen kunt. Dit is dan voornamelijk in denktanks, lobbygroepen of zoals oud-commissaris Barroso bij Goldman Sachs. Barroso die in 2008 de bankencrisis was te lijf gegaan koos na zijn dagen bij de EU voor één van de veroorzakers van die crisis. De draaideur mag in werkelijkheid maar genomen worden twee jaar na de uitreding.

Daarna neemt Sadée ons mee door Roemenië en Hongarije. Er wordt een aardig woordje gesproken over de toetreding van Montenegro. En last but not least komt de positie van De Lage Landen in Brussel aan bod.

Het boek leest heel vlot en de auteur gebruikt korte zinnen om de leessnelheid nog te verhogen. Het is zo aangenaam geschreven dat je het in een keer kunt uitlezen. Het heeft een uniforme stijl, waardoor je kan focussen op de inhoud.

Het Brusselse Moeras is een zeer aangenaam boek, je ziet dat de verteller Europa door en door kent, dus hij kan de belangrijkste elementen brengen. Dit boek hoort echter wel tot het lichtere werk over Europa.

Het is geschreven voor iedereen die eens iets meer wilt weten over hoe het er in Brussel aan toe gaat en behoort zeker tot de filosofie van de Europese Unie om de man in de straat te informeren over waar het voorstaat en wat het doet.

Het Brusselse moeras, Tijn Sadée & Bert van Slooten, 264 p., ISBN:9789044649611, € 22,50

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!