De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Hebben de kredietbeoordelaars zichzelf net de strop om de nek gelegd?
Griekenland, Portugal, EU, Moody's, Wereld, Kredietbeoordelaars -

Hebben de kredietbeoordelaars zichzelf net de strop om de nek gelegd?

donderdag 7 juli 2011 14:05
Spread the love

Hebben de kredietbeoordelaars Moody’s, Standard & Poor’s en Fitch hun eigen voortbestaan op Europese bodem in gevaar gebracht? De kans bestaat dat deze week geschiedenis zal worden geschreven, nu een aantal Europese leiders zich openlijk tegen deze Amerikaanse ratingbureaus keert. Aanleiding daarvoor zijn de problemen waarmee Europa de laatste 48 uur werd geconfronteerd nadat Standard & Poor’s er eerst mee dreigde een ‘selective default’ over Griekenland uit te spreken en later bekend raakte dat Portugees staatspapier bij Moody’s de junkstatus toegewezen had gekregen.

Eerst was er EU-voorzitter José-Manuel Barroso die Moody’s openlijk terechtwees: Ik denk dat de Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF Portugal een stuk beter kennen”, zei Barroso.”Ik betreur ten zeerste de timing en de omvang van de beslissing van gisteren”. Barroso dreigde ermee een nieuwe, Europese kredietbeoordelaar op te richten, die minder vooringenomen zou zijn.

http://www.reuters.com/article/2011/07/06/eurozone-ratings-barroso-idUSLDE7650ST20110706

De Duitse bondskanselier Angela Merkel gaf de ratingbureaus van hetzelfde laken een broek en zei dat beleggers ‘best niet te veel rekening houden met hun ratings. Voor mij zijn de beslissingen van de trojka (EU, ECB en IMF) veel belangrijker.’

http://www.guardian.co.uk/business/2011/jul/05/portugal-europen-debt-crisis

Merkel werd prompt gevolgd door haar minister van Financiën Wolfgang Schaüble, die ermee dreigt het oligopolie van de 3 kredietbeoordelaars open te breken. Schaüble zag geen enkele reden om de kredietbeoordeling van Portugal met vier stappen te verlagen (waarom dat is gebeurd staat hier).

http://www.express.be/business/nl/economy/portugal-krijgt-rommelstatus/148801.htm

Volgens The Wall Street Journal bestaat er al een alternatief voor de kredietbeoordelaars en dat is de cds-markt. Speculanten kopen CDS om snel geld te verdienen aan het ineenstorten van de kredietwaardigheid van een land. Bij zo’n overeenkomst wordt het kredietrisico op een derde partij overgedragen. Naarmate de obligatiekoersen zakken en de onzekerheid van een terugbetaling toeneemt, stijgt het contract in waarde. CDSwaps worden vooral gebruikt om zich tegen een verlies in te dekken maar zijn ook het onderwerp van pure speculatie.

‘CDS-prijzen zijn niet 100% betrouwbaar,’ schrijft de krant, ‘maar ze zijn wel een weerspiegeling van de bestaande informatie met betrekking tot het default  van een land. Verder wordt die markt niet gecontroleerd door regulatoren die ermee kunnen dreigen je uit de markt te zetten wanneer je het (politiek) verkeerde signaal geeft’.

http://online.wsj.com/article/SB10001424052702304803104576425672968295078.html?mod=ITP_opinion_0

Van diverse kanten werd bij het uitbreken van de bankencrisis in 2007 kritiek geuit op ratingbureaus: ze zouden niet snel genoeg hebben gereageerd op negatieve ontwikkelingen op de Amerikaanse woningmarkt, terwijl ze ook door de ondernemingen waarvan ze de kredietwaardigheid beoordelen worden betaald. De rol van de kredietbeoordelaars is omstreden en vaak worden ze er van verdacht niets meer te zijn dan spelers en speculanten – zoals hun rol van ‘Triple-A-fabrieken’ ten tijde van de kredietbubbel zou hebben aangetoond.

In een persbericht bevestigde het consultingbureau Roland Berger Strategy Consultants ondertussen dat het in onderhandeling is met zowel de Duitse deelstaat Hesse, de associatie Frankfurt Main Finance als de Frankfurt Stock Exchange Deutsche Börse voor de oprichting, ontwikkeling en promotie van een Europees ratingbureau in Frankfurt am Main.

Vorige maand al opperde Steven Maijoor, die de European Securities and Markets Authority (ESMA) leidt, dat het geen slecht idee zou zijn om de Europese licenties van de drie Amerikaanse ratingagentschappen in te trekken.

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15187376,00.html

take down
the paywall
steun ons nu!