De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Foto: Swa de Heel
Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Guerrilla-actie van jonge vluchtelingen zet Refugee Walk in schijnwerpers

Deze ochtend zagen we op grote pleinen in Vlaanderen kriijtgraffiti opduiken. Jonge vluchtelingen brachten er de hashtag #letswalktogether aan, samen met de voetstappen die bekend zijn als het logo van de Refugee Walk, een sponsortocht van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. De jongeren willen aandacht voor hun precaire situatie en roepen op om solidariteit te tonen door deel te nemen aan de Refugee Walk.

dinsdag 25 augustus 2020 16:54
Spread the love

De Refugee Walk is een sponsortocht die ook onder de huidige coronamaatregelen doorgaat. Deze editie schrijven teams van maximum 8 personen zich in om een eigen route te wandelen, in plaats van een gezamenlijk parcours met andere deelnemende teams. Op deze manier kan de Refugee Walk veilig doorgaan en belooft het een succesvolle editie te worden, voor het vijfde jaar op rij.

Met opbrengst Refugee Walk worden nieuwe initiatieven voor jonge vluchtelingen mogelijk gemaakt

Met de Refugee Walk wil Vluchtelingenwerk mensen oproepen om solidariteit te tonen en geld in te zamelen voor mensen op de vlucht. De opbrengst maakt een cruciaal verschil voor het aantal nieuwe initatieven en campagnes.

Foto: Swa de Heel

“We lanceerden, in samenwerking met Tumult vzw en Cera, Project Ananas: een initiatief om jonge vluchtelingen tussen 16 en 25 jaar opnieuw een stem te geven in het vluchtelingendebat. Samen gingen ze op zomerkamp aan zee en maken ze nu ook deel uit van deze actie voor de Refugee Walk”, vertelt Charlotte Vandycke, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

JONGEREN zijn extra kwetsbaar en hebben hulp nodig

Om 9 uur brachten enkele jongeren van Project Ananas krijtgraffiti aan op het Ladeuzeplein in Leuven. Op hetzelfde moment plaatsten vrijwilligers van Vluchtelingenwerk dezelfde boodschap in Brugge, Gent, Hasselt en Mechelen.

Foto: Swa de Heel

Met de hashtag #letswalktogether willen de jongeren van Project Ananas aandacht vragen voor hun kwetsbare situatie en mensen overtuigen om deel te nemen aan de Refugee Walk. “We vinden het belangrijk dat mensen weten wat Vluchtelingenwerk Vlaanderen doet. Dankzij hen kunnen we leuke activiteiten doen, maar krijgen we vooral ook de kans om mensen beter te informeren over onze moeilijkheden”, vertelt Mohammad, die met Project Ananas in Leuven actie voerde.

Van de bijna 80 miljoen vluchtelingen wereldwijd is meer dan de helft jonger dan 25. Een schrijnend cijfer, want kinderen en jongeren zijn net extra kwetsbaar. Omwille van die reden wil Vluchtelingenwerk meer initiatieven en campagnes lanceren die hen kunnen helpen. Daarbij speelt de Refugee Walk een essentiële rol. Deelnemende teams laten zich sponsoren. Dankzij het geld dat zij inzamelen, kunnen we een verschil maken voor jonge vluchtelingen.

Foto: Swa de Heel

Foto: Swa de Heel

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!